Conservarea și reabilitarea monumentelor istorice reprezintă o muncă complexă și costisitoare, esențială pentru păstrarea valorilor culturale și istorice reprezentate în cadrul patrimoniului cultural național construit. Un astfel de proiect se desfășoară la imobilul în care își are sediul Ordinul Arhitecților din România (OAR) Filiala Sibiu-Vâlcea, pe strada Mitropoliei nr. 17. Procesul de reabilitare a clădirii a început în urmă cu aproximativ 10 ani, iar în 2023 au fost realizate lucrări finanțate inclusiv de administrația județeană în cadrul primei ediții a programului „Agenda pentru monumente”. Este vorba, de fapt, de două proiecte de restaurare a componentelor artistice - piatră și pictură murală - singurele acceptate spre finanțare de CJ Sibiu, în urma evaluării a patru proiecte depuse.
Am discutat atât cu specialistul restaurator care a executat până acum o parte din lucrări, cât și cu reprezentanții OAR Sibiu-Vâlcea despre procesul de reabilitare, despre elementele descoperite în cadrul lucrărilor; despre importanța și rolul acestora pentru publicul larg, dar și pentru cel specializat etc.
Primele studii, în 2013
Tot procesul a început în 2013 cu cercetări de specialitate, studii de parament și istoria artei, care au evidențiat complexitatea și valoarea inventarului cultural al imobilului.
Aceste studii preliminare au dezvăluit mai multe etape de construcție a clădirii, ne-a relatat Iacob Simion Valeriu, conservator și restaurator de opere de artă, cele mai valoroase elemente fiind cele din perioada Renașterii și Barocului sibian:
„Astfel, în această fază s-au inventariat elementele de piatră care necesitau conservare și restaurare, alături de cele picturale. Un element cheie al acestui proiect a fost raritatea pieselor de piatră descoperite. Aceste elemente au făcut din proiect un candidat potrivit pentru finanțare, iar OAR și-a asumat inclusiv intenția de formare / educare a opiniei publicului. Scopul este acela de a face cunoscute aceste descoperiri și de a le integra în procesul de învățare pentru publicul larg, dar și pentru cel de specialitate: vor fi produse articole de informare și specialitate care vor prezenta ce s-a descoperit aici.
Realizăm intervenții nu doar pentru proprietar, ci ne dorim ca imobilul să devină o sursă de instruire și de formare pe termen lung...”.
Rezultatele au stabilit direcția intervențiilor viitoare, care aveau în vedere inițial lucrări la învelitoare, șarpantă și fațade, precum și recompartimentarea și regândirea parterului care să asigure o funcționare optimă a sediului OAR. Identificarea componentelor cu valoare deosebită a extins planurile inițiale, cu un scop pozitiv și benefic pentru viitorul imobilului.
În 2020, proiectul a ajuns la stadiul de obținere a autorizației de construire pentru intervenții majore de restaurare arhitecturală, iar ulterior s-au elaborat două proiecte de specialitate privind componentele artistice: unul pentru restaurarea picturii murale realizată în tehnica frescei, al doilea pentru elementele decorative de piatră și tencuieli ale clădirii.
Sunt principalele două direcții pe care se merge în prezent pentru a duce la bun sfârșit salvarea componentelor artistice extrem de valoroase ale clădirii istorice, identificate în timpul cercetărilor preliminare. Intervențiile realizate până în prezent au avut ca obiectiv principal conservarea acestor elemente până la efectuarea lucrărilor de restaurare propriu-zisă.
În 2022, Institutul Național al Patrimoniului a acordat sprijin financiar pentru analize și proiectarea elementelor de piatră, au fost parcurse etapele de cercetare, proiectare, avizare lucrări la componentele litice și tencuieli decorative, iar proiectul a fost avizat de Ministerul Culturii prin Comisia Națională a Monumentelor Istorice / Comisia de Specialitate Componente Artistice. Acest sprijin a provenit prin subprogramul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice” din cadrul programului Timbrul pentru Monumente Istorice.
În martie 2023, a început prima campanie a lucrărilor de restaurare – cea pentru componenta de piatră, iar acest demers a fost un parteneriat probono între OAR Sibiu-Vâlcea, constructorul Total NSA AG Construct SRL care a furnizat logistica și personalul auxiliar alături de proiectantul SC Conservare Patrimoniu Cultural SRL care a asigurat intervențiile de specialitate prin personal atestat. A fost un parteneriat ce a asigurat restaurarea elementelor de piatră ale ancadramentului renascentist al ușii interioare de la parter. Parteneriatul a fost propus de Iacob Simion Valeriu și a intenționat să antreneze interesul marilor constructori sibieni pentru dezvoltarea unei direcții dedicată monumentelor și componentelor artistice cu valoare deosebită.
Iacob Simion Valeriu, conservator și restaurator de opere de artă, în timpul lucrărilor. Sursa foto
„S-au păstrat toate elementele care reprezintă etapele de transformare și relocare a ancadramentului ușii, inclusiv intervențiile reparatorii care nu contraveneau integrității sau corectei înțelegeri a ansamblului.
Piesele de Renaștere sunt rare și puțin cunoscute, documentate. Renașterea transilvăneană nu e bogată în inventar. Posibil că sunt mai multe piese decât cunoaștem în prezent, dar în lipsa unor intervenții corecte și riguros înregistrate, realizate cu parcurgerea tuturor etapelor de cercetare, evidențiere, avizare și urmărire a intervențiilor, multe rămân necunoscute publicului”, explică Iacob Simion Valeriu.
„Agenda pentru monumente”
În 2023, spre final de an, a început și a doua campanie de restaurare, susținută de Consiliul Județean Sibiu prin „Agenda pentru monumente”. Aceasta a inclus finanțarea a două proiecte cu 100.000 lei. Primul vizează lucrările de restaurare pe componente litice (piatră naturală), de care se ocupă în continuare restauratorul Iacob Simion Valeriu. Lucrările implică eliminarea materialelor și straturilor neoriginale de pe suprafața ancadramentelor la golurile de ferestre la fațada principală, consolidarea elementelor originale, completările de volum. Rezultate parțiale pot fi deja vizibile din exterior.
Fațada clădirii - înainte Sursa foto
Fațada clădirii - după Sursa foto
Cel de-al doilea proiect finanțat de CJ Sibiu, care se va concentra pe continuarea lucrărilor de conservare-restaurare a picturilor murale și a tencuielilor istorice din interiorul și exteriorul aceluiași imobil, este coordonat de specialistul Maria Dumbrăviceanu. Pictura murală datează din 1628.
Martori. În timpul lucrărilor de restaurare, specialiștii lasă așa-numiții „martori” - adică dovezile intervențiilor anterioare. Aici se pot observa șase straturi de tencuieli care au fost aplicate de-a lungul timpului
La finalul campaniei a doua, care se estimează că va fi finalizată în mai-iunie 2024, va fi organizat un eveniment, un atelier de școală de vară pe tema intervențiilor parcurse. „Scopul este formarea opinie publicului, pentru o mai bună înțelegere privind sensul de a investi în decorațiile unui monument. OAR este o instituție profesională activă în domeniul proiectării de arhitectură prin activitatea membrilor, inclusiv de proiectare a monumentelor istorice, cu reputație favorabilă și un înalt grad de înțelegere a cerințelor specifice, astfel un partener ideal pentru acest tip de demersuri. E momentul să se promoveze astfel de reabilitări complexe. În ansamblu, tot efortul de ani de zile, dacă îl înțelegem în contextul rezultatelor și scopurilor enunțate, are legitimitate și argumente solide pentru ce anume înseamnă bunele practici și co-existența noastră alături de patrimoniul cultural înțeles ca un proces permanent de definire și creștere a gradului de cultură, de educație...”, explică Valeriu Simion Iacob.
Specialistul mai atrage atenția că aceste elemente artistice chiar și din perspectivă strict pragmatică, economică dau valoare și atractivitate unui oraș istoric: „Ele sunt cele care produc comerț, turism, circulația resurselor taxabile... și Sibiul nu stă rău la capitolul turism. Deși nu am văzut mulți turiști în cartierele noi sau periferice la plimbare, totuși acolo se produc venituri din turismul atras de centrul istoric prin cazare și acomodare sub diverse forme de organizare a oportunităților economice favorizate de afluxul de turiști. Asemenea programe publice de susținere a proiectelor de restaurare sunt esențiale și apreciez ca o onoare personală faptul ca proiectul meu reprezintă alegerea CJ Sibiu pentru debutul acestei direcții de sprijin public a proprietății private în ceea ce privește restaurarea monumentelor”.
Mai este de remarcat că spre curtea interioară a imobilului, la parter, se găsește singurul ancadrament de fereastră cu format semicircular renascentist păstrat în Sibiu, decorat cu rozete. Acesta va fi supus dacă planificarea timpului și a resurselor o va permite unui proces de restaurare integrată în cadrul unui program educațional vizat pentru a treia campanie, în perioada 2024-2025.
Monumentul, ca platformă educativă
Reprezentantul OAR Sibiu-Vâlcea, Ioan Brad, care este responsabil de implementarea acestor proiecte, a vorbit despre provocarea pe care o au proprietarii de clădiri cu valoare istorică și culturală în procesul de reabilitare a locuinței sau sediului, cum este în cazul de față: „Scopul nostru este să ne amenajăm sediul, pentru că atunci când l-am cumpărat, în 2012, spațiul nu era pregătit pentru ceea ce aveam noi nevoie. Desigur că toate componentele artistice descoperite, adică cele de pictură și piatră, sunt importante și în virtutea profesiei noastre nu avem cum să nu le conservăm și să nu le punem în valoare. Dar acest proces este de lungă durată, din cauza că bugetul nostru nu poate acoperi toate lucrările necesare. De aceea, diversele proiecte de finanțare la care aplicăm ne ajută pe partea de conservare”.
Ioan Brad ne-a oferit detalii adăugătoare despre platforma educațională pe care OAR Filiala Sibiu-Vâlcea vrea s-o dezvolte odată cu procesul de reabilitare a clădirii:
„Chiar în prezent se află în curs de evaluare o cerere de finanțare către Ordinul Arhitecților din România în cadrul sesiunii de finanțare din programul Timbrul Arhitecturii din toamna aceasta: am vrea ca restaurarea elementului de piatră de la fereastra dinspre curte să fie realizată în cadrul unei școli de vară la anul. Este probabil una din puținele variante pe care le-am identificat pentru a ne asigura resursele pentru continuarea restaurării. O să avem în vedere mai departe să includem și pictura tot în astfel de acțiuni. Adică o să ne ocupăm ca restaurarea propriu-zisă să fie deschisă și să aibă un rol educativ important. Apoi, tot ce înseamnă administrația filialei va ocupa acest spațiu parțial, adică doar partea din spate, iar aceste două încăperi, bogate în componente artistice, vor rămâne deschise pentru acțiuni cu diverși parteneri, chiar și pentru vizitare. În primul rând pentru profesioniști, fie că sunt arhitecți, fie că sunt artiști plastici, restauratori, dar și pentru publicul larg - studenți, grupuri de elevi, care vor putea să viziteze”.
Școala de vară ar urma să aibă loc pentru două grupe a câte șapte cursanți.
Întrebat cum vede importanța programului „Agenda pentru monumente”, reprezentantul OAR Filiala Sibiu-Vâlcea ne-a spus că e un demers foarte bun, dar întârziat și stufos din punct de vedere birocratic. „Ne-am bucura dacă ar face și alte administrații acest lucru, pentru că ar da șansa unor monumente măcar să nu se piardă sau să se mai recupereze câte ceva din ele. Noi am avut noroc pentru că eram oricum cu toate aceste lucrări în derulare și am putut să accesăm programul. Cu siguranță, avem o problemă de timp, pentru că sunt foarte multe cerințe și această finanțare poate fi abordată doar de către cei care nu se bazează pe banii respectivi”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: ordinul arhitectilor romania , valeriu simion iacob , cladire strada mitropoliei 17 , cladire monument , restaurare monument sibiu , oar sibiu vâlcea , agenda pentru monumente
Vizualizari: 2726
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
VP
Acum 10 ore
Pintilie
Acum 10 ore
Emil