Două proiecte ale Ordinului Arhitecților, filiala Vâlcea-Sibiu, de restaurare și conservare a monumentelor istorice, vor primi finanțare din partea CJ Sibiu în cadrul „Agendei pentru monumente”. Este vorba despre lucrări efectuate la clădirea sediului organizației de pe strada Mitropoliei. Totodată, alte două proiecte, depuse de Parohia Evanghelică și de Biserica Română Unită cu Roma-Greco Catolică, au fost declarate neeligibile.
În luna mai, CJ Sibiu a anunțat că sibienii care dețin clădiri clasificate ca și monumente istorice, aflate în stare de degradare sau care necesită intervenții arhitecturale, structurale sau generale, vor putea solicita bani de la administrația județeană. Era vorba despre un buget total de 100.000 de lei pe care autoritățile județene îl alocă în premieră în cadrul așa-numitului program „Agenda pentru monumente”.
Zilele acestea, CJ Sibiu a anunțat rezultatele primei ediții a programului, respectiv proiectele pe care le va finanța în premieră. Astfel, pentru ședința ordinară care va avea loc pe 25 octombrie 2023, Consiliul Județean Sibiu propune un proiect de hotărâre ce vizează finanțarea parțială din bugetul local a lucrărilor de restaurare, conservare, intervenție și protejare asupra monumentelor istorice situate pe raza administrativ-teritorială a județului Sibiu, deținute de persoane fizice sau juridice de drept privat.
Potrivit raportului de specialitate, trei entități au depus cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte pentru patru proiecte. Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a depus o cerere de finanțare pentru elaborarea documentației DALI pentru clădirea Colegiului Național Samuel von Brukenthal; Biserica Română Unită cu Roma-Greco Catolică, Protopopiatul Sibiu - Sf. Ursula Sibiu a solicitat finanțare pentru proiectul Lucrări de reparații minore la finisajele exterioare, lucrări de uniformizare a culorii și texturii finisajelor exterioare, cu condiția să se păstreze materialele, culoare și texturile finisajelor, iar Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a înregistrat două proiecte de restaurare și conservare a imobilului de pe strada Mitropoliei, nr. 17:
Primul proiect are drept obiectiv lucrările de conservare și punere în siguranță la componente arhitecturale, decorații litice și tencuieli istorice, în timp ce al doilea proiect se concentrează pe continuarea lucrărilor de conservare-restaurare a picturilor murale și a tencuielilor istorice din interiorul și exteriorul aceluiași imobil.
Consiliul Județean Sibiu a decis să acorde finanțare pentru cele două proiecte ale OAR, pe celelalte declarându-le neeligibile, în urma unui proces de evaluare.
Pentru primul proiect al OAR, Filiala Sibiu-Vâlcea, se propune o alocare de 35.000 de lei, în timp ce pentru al doilea - 65.000 de lei. Acest lucru va permite continuarea eforturilor de restaurare a monumentului istoric și de conservare a valoroaselor sale elemente artistice.
Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, reprezentanții Filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România, în calitate de Beneficiar, vor încheia contracte de finanțare cu Autoritatea finanțatoare, adică Consiliul Județean Sibiu.
Amintim că la acest program au putut participa atât persoane fizice, cât și juridice de drept privat, care puteau beneficia de finanțare. Lucrările eligibile pentru obținerea de fonduri din bugetul local al județului Sibiu se referă la întreținere, reparații, conservare, consolidare, restaurare, intervenție, punerea în valoare a monumentelor și elaborarea documentațiilor tehnice. Precizăm că mediatizarea este una dintre condițiile în cazul persoanelor juridice care vor să primească finanțare în cadrul „Agendei pentru monumente”: „mediatizarea sprijinului acordat de către Consiliul Județean Sibiu, prin afișarea siglei și prin mesajul: acțiune finanțată de Consiliul Județean Sibiu” este prevederea menționată în anexa la cererea de finanțare.
Conform informațiilor administrației locale, clădire de pe strada Mitropoliei, nr. 17 este compusă din subsol, parter şi etaj. Intrarea în clădire se face printr-un pasaj amplasat lateral acoperit cu boltă cilindrică cu penetraţii. Decoraţia constă în lezene cu bosaje în extremităţi, brâu de separare între nivele şi cornişă. Acoperişul în două ape, cu coama paralelă cu faţada, este prevăzut cu două lucarne înalte acoperite în două ape şi cu coşuri de fum baroce. Atât subsolul cât şi parterul sunt boltite în cruce, semicilindric şi a vella.
Printre elementele deosebite menționate se numără stucatură barocă de plafon policromă la etaj; pictura murală într-o cameră de la parter (1628); coşuri de fum baroc; ancadrament de uşă renascentist din piatră la parter; spre curte singurul ancadrament de fereastră în semicerc renascentist păstrat în Sibiu, decorat cu rozete.
În această clădire a funcţionat Instituţia de împrumut şi amanet (Pfandleihanstalt) înfiinţată în 1846.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2955
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Xxx
Acum 2 ore
Gabriella
Acum 3 ore
Marian
Acum 3 ore
Mos Craciun