Un bucureștean și-a adus afacerea cu genți de piele la Sibiu. Bogdan Deliu: „Este povestea clasică a multor bucureșteni care vor să scape de agitație”

Bogdan Deliu are 42 de ani, iar de mai bine de doi ani a ales să se mute cu familia din București la Sibiu. Decizia a venit din dorința de a găsi un loc mai liniștit și de a scăpa de agitația din București, dar și pentru educația copiilor săi. Cu mutarea sa Bogdan a adus la Sibiu și atelierul său de pielărie. În atelierul de pe Calea Dumbrăvii, de la numărul 65, el confecționează genți și accesorii unice din piele gândite cu atenție la fiecare detaliu în parte.

Bogdan este din Onești, dar s-a mutat la București de când a plecat să studieze la facultate. A urmat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare, iar apoi s-a angajat într-un studio de grafică, în domeniul de design, pe partea de jocuri.

„Am lucrat acolo vreo zece ani, la mai multe firme, domeniu care m-a adus în zona artistică, mi-a deschis ochii către latura mai artistică. Cred că această latură, dacă nu e cultivată, se pierde chiar dacă o ai. Într-un final, am ajuns să lucrez la propria mea firmă, ne-am separat un grup de colegi și ne-am decis să ne facem împreună studioul nostru de grafică. Am făcut acest lucru vreo șase - șapte ani, până când nu a mai mers afacerea respectivă. După experiența aceasta, am mai continuat un an jumătate - doi tot pe domeniul acesta pentru că asta făcusem atât de mult timp, iar în paralel am început să lucrez la proiectul cu atelierul de piele. Nu mai voiam să stau la birou, voiam să lucrez, dar să lucrez ceva cu mâinile, putea să fie lemn, putea să fie ceramică, dar pielea a apărut în calea mea”, a povestit Bogdan pentru Turnul Sfatului.

„Am învățat singur”

Situația a fost de așa natură încât Bogdan a văzut o fereastră deschisă pentru partea de genți. Soția sa, Oana, pe lângă job-ul ei, a organizat mai mulți ani, în mai multe orașe, evenimentul Skirt Bike. Acțiunea avea în centrul ei femei pe biciclete și se sărbătoarea printr-un festival, mai degrabă o paradă a fetelor pe bicicletă.

„Eu am văzut fereastra asta despre care spuneam, cu genți pentru bicicliste, genți pentru fete pentru că ele sunt grupul țintă al acestor produse. Dar în mix-ul acesta am adăugat și ideea de bicicletă pentru că era o pasiune comună. Plus că ea avea această comunitate de fete și așa au apărut primele genți făcute cu stângăcie, sunt genți pe care le mai fac ca și model, acum tehnica s-a mai rafinat.

Am învățat singur folosindu-mă de toate resursele pe care le-am găsit. Abordarea mea a fost puțin diferită pentru că nu m-am folosit de o tehnică anume și am perfecționat-o așa cum ți-o predă un profesor. Eu am avut în vizor produsul și atunci toate informațiile pe care le strângeam din cărți sau din internet le foloseam să mă ducă spre produsul pe care mi-l doream. Atelierul a apărut într-un interval de un an - doi, trecerea nu a fost bruscă, a durat până am strâns sculele și materialele”, a mai spus acesta.

Despre mutarea la Sibiu  

Despre mutarea la Sibiu Bogdan spune că s-a întâmplat acum doi ani și jumătate.

„Pur și simplu este povestea clasică a multor bucureșteni care vor să scape de agitație. În cazul nostru, trecând într-o altă etapă a vieții, cu copii, cu școală, a început să ne doară din ce în ce mai mult această problemă. Sibiul ne plăcea și îl vizitasem de multe ori în drumurile noastre, dar l-am ales și prin prisma opțiunilor legate de educația copiilor. Noi cochetam de destul mult timp cu ideea de a ne muta. Trecerea a fost foarte naturală și suntem pozitivi cu toată mutarea în sine. În continuare ne place pentru că în acest timp calitatea vieții s-a îmbunătățit. E minunat la Sibiu”, a spus Bogdan despre mutarea la Sibiu.

„Principalul produs este geanta”

Nici mutarea afacerii la Sibiu nu a fost grea, povestește Bogdan. „Am încărcat într-un camion și am venit. Lucrurile se așază, conexiunile se creează și ușor se întâmplă ce-mi doresc, să cunosc cât mai mulți oameni cu care să lucrez”.

Principalul produs pe care Bogdan îl creează este geanta, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Fac și accesorii mici mari. Am plusat foarte mult pe partea de customizare (n.r. genți personalizate, unice), adică îmi place să vină clientul și împreună să plecăm de la o idee și la final să iasă o variantă care să-i placă lui pentru că această comunicare poate duce la un produs complet nou pentru mine, ca și portofoliu, produs la care nu m-aș fi așteptat.

Lucrez numai cu piele, nu lucrez cu materiale artificiale pentru că e foarte multă muncă manuală. Așa am învățat eu să lucrez, mai nou combin și cusutul la mașină, am și produse pe care le fac numai la mașină, dar am învățat să cos de mână și cusutul manual sprijină ideea mea de a obține produsul la fix cum vreau eu. Din cauza aceasta am folosit, de când m-am apucat de atelier, doar piele naturală. Modelul meu e să produc puțin și să valorific cât mai mult manopera cu costul aferent al promovării produsului, ca omul să înțeleagă într-un final de ce plătește un cost mai mare pentru un produs față cele de pe piață, că e unic sau  în producție foarte mică, că e făcut pentru el și că materialul e unul bun”,  a mai spus acesta.

Și-ar dori să-și mărească echipa

În medie, timpul de execuție al unei genți este de o zi. Sunt și produse la care timpul de execuție se poate scurta, cum ar fi portofelele, de exemplu.  

„Pe lângă genți, mai lucrez și cu oameni care vor meniuri pentru restaurante, aici funcționează din recomandări și mă bucură acest lucru pentru că automat s-a creat o altă categorie de produs.

Pentru că trecerea spre atelier a fost făcută treptat, timp de doi ani, în primă fază, Bogdan a reinvestit banii pe care îi câștiga în atelier.

„Mi-aș dori să cresc mai mult conturile de socializare. De asemenea, mi-ar plăcea să-mi măresc echipa cu două persoane”, a concluzionat Bogdan.

Afacerea lui Bogdan o găsiți pe pagina de facebook Bogdan Deliu Design, dar și pe pagina de instagram cu același nume.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ovidiu Oanta

Acum 1 săptămână

Super faine. Bravo Sper ca nu a venit si cu preturi de Bucuresti ca nu ma duc la el.
Raspunde

Gospodina

Acum 1 săptămână

Mai faine decat papornitele Louis Vuitton. Dar pretul?
Raspunde

Louis Vuitton

Acum 1 săptămână

Nimic nu se compara cu Louis Vuitton.
Raspunde

Un român

Acum 3 zile

Plin de bucureșteni *** care vin cu "micile afaceri" la Sibiu. Nu zice nimeni să nu vie, ca-i liber, dar cu ***  sar dintr-o barcă în alta când începe să ia apă, dispăream demult dintre popoare. Era interesat și dacă ne spunea unde au atelier și unde au cupărar casă și cu cât și câte sute de mii de euro aveau în cont când au plecat din București.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus