La aproape șase luni de la debutul lucrărilor, noul baraj gândit să oprească deșeurile plutitoare să mai ajungă în municipiul Sibiu este finalizat și funcționează. Recepția proiectului este programată pentru vineri, 15 decembrie.
Contractul pentru acest sistem plutitor se ridică la 192.000 de lei, plus TVA, și a fost semnat în luna mai în urma unei proceduri de cumpărare directă, în cadrul căreia a fost aleasă pentru execuție societatea Terra Building SRL.
Reprezentanții primăriei Sibiu spuneau la momentul respectiv că sistemul plutitor este sub forma unei conducte de 16 metri lungime, cu ajutorul căreia deșeurile care plutesc vor fi direcționate către o cameră de colectare aflată pe malul stâng al râului.
„Se va instala perpendicular la un unghi de 45 grade (sic!) pe râul Cibin pentru dirijarea deșeurilor și algelor către camera de colectare”, se preciza în caietul de sarcini.
Camera de colectare și punctele de ancorare ale sistemului au fost gata rapid, încă din vară. Sistemul însă, a fost întârziat din cauza conductei plutitoare care a fost comandată din Cehia și furnizorul a întârziat livrarea.
Conducta respectivă a ajuns la Sibiu în noiembrie și a fost montată de câteva săptămâni. Mai lipsesc doar procedurile birocratice pentru ca întregul sistem să fie considerat funcțional.
„Lucrările propriu-zise de amenajare a acestui sistem au fost finalizate în 16 noiembrie. Direcția Tehnică a făcut demersurile pentru regularizarea taxei aferente construcției, plătită către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum și pentru convocarea Comisiei de recepție a lucrărilor. Recepția este programată în data de 15 decembrie. În funcție de concluziile comisiei, Primăria Sibiu va anunța public data punerii în funcțiune a sistemului”, au declarat pentru cititorii Turnul Sfatului oficialii municipalității sibiene.
O vizită pe teren în cartierul Turnișor scoate la iveală însă o problemă mult mai mare decât PET-urile din Cibin. Malurile Cibinului sunt folosite în continuare drept groapă de gunoi, în special de cei care aruncă moloz sau deșeuri din construcții. Asta în ciuda numeroaselor articole apărute în presa locală, a intervențiilor Gărzii de Mediu sau a acțiunilor de ecologizare organizate de autoritățile locale.
Chiar astăzi, în amonte și aval de barajul proaspăt amplasat, existau grămezi de moloz recent aruncate.
Așa arată malul Cibinului în stânga barajului:
Așa arată malul Cibinului în dreapta barajului:
Așa arată terenul înspre zona de case, la doi pași de baraj:
În plus, la câțiva metri de baraj există un drum creat de localnici chiar prin albia râului, el fiind folosit inclusiv de cei care cară moloz pentru a-l arunca în natură.
Toate imaginile prezentate mai sus au fost realizat joi dimineață, în imediata vecinătate a unei investiții publice de aproximativ 200.000 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 7 ore
Kukuruku