Râurile Sibiului: Nu există rușine mai mare decât ce fac rășinărenii cu Șteaza și Sevișul

Pe Rossbach s-au găsit de curând leșuri de animale moarte aruncate în albia pârâului. Pe Cibin, în zona cartierului Ștrand, sibienii se plâng că sunt prea multe gunoaie și așteaptă să vină cineva să le strângă. Valea Săpunului a fost nivelată pentru că nu mai încap mașinile lângă blocuri. Oricât de iubitori de natură ne considerăm, realitatea este că avem o relație nocivă cu mediul înconjurător și cursurile de apă din jurul Sibiului.

În aceste condiții reporterul Turnul Sfatului a făcut zilele trecute o plimbare pe malul apei, de pe Valea Ștezii, prin Rășinari și până în Tropini. Am descoperit o imensă groapă de gunoi. Rășinărenii au luat două cursuri de apă de o frumusețe deosebită, care le trec prin spatele curții, și le-au transformat pe alocuri în haznale.

Am început luni dimineață cu Poiana Ciucaș, principalul loc de ieșit la grătar și iarbă verde pentru o mulțime de sibieni. Am găsit, imediat după week-end, o apă de munte curată, limpede, cu un susur relaxant. Pe ici, pe colo, erau împrăștiate de vânt câteva deșeuri: pungi de plastic, pahare de cafea, dar nimic care să te îngrozească. Există numeroase pubele și erau folosite. Practic, este exact cum te-ai aștepta să găsești în principala atracție pentru ieșit la grătar a Sibiului.

Următoarea oprire a fost la intrare în sat și deja situația începe să se schimbe. Apa Ștezii rămâne în continuare la fel de curată, dar în jurul pensiunilor de pe mal deja se pot observa numeroase deșeuri aruncate în albie. Ba chiar există poteci din curte către malul apei, unde se vede din drumul județean că se aruncă gunoaie.

Puțin mai jos, la primele case de la intrare în sat, apar deșeurile din construcții. Deja nu mai vorbim de câteva PET-uri, ci de transporturi de moloz.

Primul pod când intri în Rășinari dinspre Păltiniș are în aval un mic părculeț ce pare abandonat pentru că este neîngrijit. În amonte deja se văd foarte ușor curțile localnicilor care și-au creat porți, prin spate, cu ieșire direct la râu. Pe acolo aruncă gunoi de grajd, deșeuri menajere, mizerii de prin bătătură și iarăși moloz. Pe aici Șteaza începe să aibă culoarea roșie de la țiglele care pavează albia.

Următoarea oprire a fost în fața primăriei, unde am găsit un alt pârâu. Poate pentru că aici oamenii sunt mai atenți, poate pentru că este în centrul comunei, ori pentru că pe aici trece primarul, nu cunosc motivul exact, dar aceasta este zona unde pârâul arată aproape idilic: iarbă verde, câteva floricele, două-trei rațe la scăldat și foarte puține gunoaie. Dacă așa ar arăta peste tot am putea spune că rășinărenii sunt oameni civilizați.

Aproximativ un kilometru în aval de primărie ți se întoarce stomacul pe dos. Și este un eufemism. Nu ne-am aventurat pe cărări nebătute, nu am intrat prin curțile oamenilor, ci doar am oprit pe marginea drumului principal și ne-am uitat la apă. Am găsit oase și bucăți de cadavre de animale, iarăși gunoi de grajd, gunoi menajer, PET-uri, doze de aluminiu, borhot rămas de la pălincă, practic aici se aruncă orice. E atât de comun fenomenul încât zidul de protecție are o gaură prin el și o potecă merge din stradă până la malul apei. Judecând după urme aici este adus gunoiul cu roaba și zvârlit în pârâu.

Ne-am oprit și în dreptul Montana Garden, principalul obiectiv turistic al Rășinariului. Am găsit aceeași cantitate mare de deșeuri, plus enorm de multe deșeuri din construcții. Prin apropiere cele două cursuri de apă se unesc și formează chiar o mică cascadă. În care zac zeci de PET-uri și pungi din plastic. Pe această porțiune albia Sevișului deja este roz-roșiatică, de la prea multe țigle aruncate în ea. Nu mai seamănă deloc cu un mic râu de munte cu apă cristalină.

Câteva sute de metri mai jos, molozul este aruncat direct pe marginea drumului. O roată de Mercedes, gresie, faianță, bucăți de tencuială... totul la vedere. Pe aici trec mii de mașini zilnic și probabil sute de oameni cu bicicletele sau pe jos. Suntem atât de obișnuiți să vedem gunoaie peste tot încât pur și simplu nu mai băgăm de seamă când ele ajung sub nasul nostru, în plină zi.

În zona unde drumul județean se intersectează cu șinele de tramvai, pe partea dreaptă cum vii spre Sibiu se face un mic drum de pământ. După vreo sută de metri de la asfalt am descoperit un spațiu unde se aruncă moloz în cantități aproape industriale. Nu am dovezi clare, dar bănuiesc faptul că aici ajung mai toate anunțurile acelea de pe Olx cu ”ridic moloz din Sibiu”. Un întreg mal este pavat cu țiglă și faianță. În plus, aerul este atât de contaminat încât abia poți să respiri din cauza mirosului de putrefacție.

Tot aici am descoperit, mergând după miros, o mulțime de cadavre de oi aduncate pe malul apei. Când plouă, apa spală mizeria și duce focarul de infecție spre Sibiu și Cisnădie.

Am stat de vorbă, pe urmă, cu primarul din Rășinari. Bucur Bogdan spune că zi de zi pe postul de televiziune local se fac anunțuri către populație, iar la primărie sunt anunțuri publice să nu arunce gunoaie. Există contract încheiat cu firmă de salubrizare, vine și le ia orice deșeu de la poartă, oamenii nu au motiv să arunce în pârâu. Amenzi, este adevărat, nu se dau. Dar nici nu are cine. Primăria discută de ceva vreme cu Asociația comunelor despre posibilitatea înființării Poliției Locale prin asocierea mai multor unități administrative. Momentan nu există legislație și discuția este una pur teoretică, dar altfel nu are cine să meargă pe la oameni să-i întrebe de gunoaiele din pârâu.

Nu în ultimul rând am vorbit cu primarul despre cantitatea mare de moloz. Aici explicația este cu totul alta. „Cei mai mulți au înrădăcinată credința că dacă aruncă moloz sau țigle pe malul apei, când plouă tare și se umflă apele nu mai spală malul. Scopul este să împiedice eroziunea malului, astfel încât apele să nu le ajungă în curte. Practic ei consideră că aruncând moloz consolidează malul, deci fac un bine”, spune Bucur Bogdan.

La final, ar fi foarte ușor să dau o căutare pe google și să pun câteva poze cu pârâuri de munte care traversează sate din Europa de Vest. Dar asta n-ar ajuta pe nimeni. În loc să stea cu spatele la apă și să o folosească drept bandă rulantă pentru aruncarea deșeurilor, prin alte țări oamenii se pun cu fața la pârâu, pun bănci, plantează copaci și-l folosesc pentru relaxare.

Așa arată pârâul la ieșirea din Rășinari, în Pădurea Dumbrava, când scapă de zona populată

Rășinariul a fost la finalul anului 2022 marele câștigător al României la cea de-a doua competiție mondială „Best Tourism Villages”. Potențialul este uriaș, frumusețea este acolo, trebuie doar să nu o acoperim cu gunoaie. Altfel, ce le spui turiștilor când se opresc pe malul apei și privesc mizeria?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sufana Gigi

Acum 1 lună

Am aruncat de mici gunoaiele an rau pe vremuri si numai ne zicea nimeni ca rusine si altele bine ca sa trezit acum tineretul sa ne anvete cum sa ne traim veata nu var fii rusine voua ca vam dat veata si acum va rasbunati?
Raspunde

Didulescu

Acum 1 lună

ba tu chiar vorbesti serios?
Raspunde

D.M.

Acum 1 lună

buna investigatia ! Din pacate situatia nu e singulara. Daca reporterii TS merg pe malul Cibinului, de la podul Sos. Alba iulia, in amonte, pana se termina Sibiul - str. Zavoi, au sa constate fix acelasi lucru ca "in cea mai frumoasa comuna" - Rasinari - administrata mediocru. Dl. Bucur primar PNL-ist de Rasinari, in vreo 4 mandate (adica 16 ani !) nu a fost in stare sa intocmeasca un proiect european pentru a inlocui calea ferata a tramvaiului, raul din sat e ca in poze, si acum marseaza fara vreo ezitare, impotriva intereselor comunei, si a locuitorilor, la proiectul monstruos si inutil al sefei lui cimpean de la CJ Sibiu pentru a distruge iremediabil linistea si peisajul zonei Tropini - de la marginea Rasinariului. Ce sa mai zicem de indiferenta de catre primar la distrugerea caselor lui Octavian Goga si Emil Cioran ? Casele sunt detinute de persoane private, dar primarul le putea expropia (cu despagubirile cuvenite) in interes public local, pentru a evita prabusirea lor inevitabila - vezi casa Cioran.
Raspunde

Dancu M.

Acum 1 lună

Mergeți la Gura Raului, vedeți dezastru pe Cibin. Primaria a făcut groapa de gunoi chiar lângă Apele Romane, cum mergi spre păstrăvărie… am întrebat in sat daca a primit cineva amenda pentru aruncatul gunoaielor …nimeni nu știe. Aici e cel mai neputincios păcălici de viceprimar și varza primaria….
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dacul liber zamolxist

Acum 1 lună

Este o campanie de denigrare si ingenunchiere a romanilor ortodocsi, stapani milenari ai acestor pamanturi romanesti! Toate tarile schismatice, care ne umplu capul copiilor cu schimbari de sex si veganism ne lovesc fara incetare! Si ce daca distrugem natura, noi cei din Rasinari si satele romanesti? Sunt ale noastre din mosi stramosi! Ce e romanesc nu piere!
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Rasinarenii astia nu s aia care se opuneau centurii de sud pe motiv ca...afecteaza mediul???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Razvan

Acum 1 lună

Cand I au prins rusii pe nemti la sura mica in 44 au ucis multi soldati. Paraul din gara mica era rosu si corpurile mortilor plateau la vale pe paraul. Se vedeau plutind delete, maini, picioare, capete . Asa ca ati putea gasi orice acolo.
Raspunde

Burebista regele lumii

Acum 1 lună

La fatada, sejururi de Pasti, cu bucate alese, port popular si mers le biserica, la suprapret, in spate, animale moarte si dejectii aruncate in raurile patriei! Neamul românesc este puroiul umanității!
Raspunde

Sandokan

Acum 1 lună

Usor, cabron, ca neamul romanesc nu inseamna doar needucatii care-si bat joc de mama natura. Sunt o rusine , dar nu doar romanii se pot lauda cu "specimene" de genul asta. Prin alte parti, insa, cineva ii "trage de urechi". Felicitari TS pt. reportaj. Celor care-si arunca gunoaiele in natura le doresc sa fie ingropati de ele.
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Ehh...Asta e boala veche. Daca luati la pas fiecare localitate din judet pe unde trece un rau, parau, paraias, fie el cu debit doar in anumite perioade ale anului, o sa vedeti cum mizeria troneaza peste tot. Moloz, gunoi menajer, gunoi de la animale. Chiar si santurile de pe marginea drumului sunt pline de dejectii pe care ploaia le spala din cand in cand si le duce tot in albia unui sarman curs de apa. Oamenii au alte preocupari si sunt selectivi la a prelua civilizatia. Mai vizibil e in localitati din astea cu renume. Dar si in altele nebagate in seama situatia e la fel sau mai grava. Iar acolo probabil nu se va schimba ceva vreodata. Dati o fuga pe la Sorostin, Tapu, Micasasa, Seica Mica, ca exemplu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Joan

Acum 1 lună

Principala atracție de grătar a Sibiului cum e denumita locația pentru grătar, este administrată și gestionată , inclusiv gunoiul, de către Primăria Rășinari. Așa că terminați cu acuzațiile gratuite!
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Nu are cum. Nu ieșise domne' rashinariu' ca fiind kea may boboc comuna din tara? Cea mai idilică, cea mai cea, poate din ieuropa? Cat despre domn' primar, respect dar amenzi pe cand? 10 camere video pe ulitele satului si imediat vedeti cine misca o căruță/roaba de moloz din batatura. E atat de simplu. Dar se vrea?
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Aaa, ca uitasem. Bai rasinarenilor, nu erati voi mari iubitori de mediu cand era vorba de centura sud? Nu ati facut voi atata gargara IEFTINA ca centura aia strica zona aia idilica? Parca tin si minte ca in articolele respective lasasem comentariu fix cu cat de deplorabil arata steaza. N.ai cum domne, ardealul e fruncea. Pesemne ca valcenii isi muta roabele cu moloz in aceasta comuna de frunce, care castiga premii prin ieuropa.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Mergeti si la Sibiel.
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 lună

Primarul comunei e muci, varza totală. Nu a făcut nimic in atatea mandate. A avut atatia ani la dispoziție, fonduri, fonduri europene, incat putea face comuna o bijuterie, cum sunt si altele in țară. Rășinarenii l-au votat, poate se trezesc si isi găsesc pe vreunu care sa puna comuna la punct. Drumul e varza, utilitățile la fel, ciurda sta pe sosea noaptea la 10 pe întuneric punand in pericol grav circulația, centrul arata oribil, râul la fel, balustrazile lui la fel, preocuparea primariei pt turism si cultura/istoria comunei sunt zero, as putea continua.. . Dar da, dl primar Bucur e mielușelul dnei Campean, împreună cu alți primari tot din categoria asta "f slabi gospodari", asta se știe si se vede. Probabil e si vorba aia, cin' s-aseamănă s-adună....
Raspunde

Badea Bălan

Acum 1 lună

N-au Domne cu cine... Rășinărean-ul scoate brișca și te taie îți face imediat buzunare pe chiept
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Macar ala cu groapa cu animale moarte a patit ceva??? Ca acolo terenul pare ingradit , se stie al cui e!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Poplaca e mai curata
Raspunde

R.

Acum 1 lună

Dar sa vedeti mai sus ce, pe Valea Caselor, mii de tone si de lesuri sunt aruncate in apa. Ce ati gasit in sat e doar varful icebergului, sa vedeti pe vai ce e, am gasit lesuri de animale aruncate cu camionul. Ingrozitor! Ma bucur ca se arata ce fel de oameni sunt iobagii nostrii, dar ne trebuie solutii, asa sunt din evul mediu nu de ieri de azi.
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Cel mai grav lucru este că sunt instituții competente și inspectori bina plăți pentru a lua masuri și nu își fac munca.

Raspunde

Nexol

Acum 1 lună

Pai cam toate sunt infecte,nu doar la Sibiu...dar ca o completare,unele ferme care nu au retea de canalizare,ca nu exista in zonele alea,revarsa fecalele in rauri,la Nou Roman de ex...fermierul se stie cine e :))

Raspunde

Forest Gump

Acum 1 lună

Vizitati si zona din jurul localitatii Turnu Rosu, acum pana nu da vegetatia. Ce ati vazut la Rasinari e “pistol cu apa”…
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Nu poti avea pretentii de la " ciobanii de la ses..." Felicitari PROTECTIA MEDIULUI si celor care curand cersesc voturi... "Pensii speciale "... NESIMTIREA TREBUIE "APRECIATA" RUSINE !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus