Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Tudor Giurca este elevul care a adus Sibiului primul premiu la Olimpiada Națională de Lingvistică. Materia nu se studiază la școală

Tudor Giurca este elevul care a adus Sibiului primul premiu la Olimpiada Națională de Lingvistică. Materia nu se studiază la școală

Tudor Giurca este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Tânărul a reușit performanța de a aduce Sibiului primul premiu la Olimpiada Națională de Lingvistică. Tudor a obținut mențiune la o materie care nu se predă în școală.

Tudor povestește că a descoperit lingvistica în clasa a VI-a, prin intermediul profesoarei de Limba și literatura română, Anamaria Coroian.

„Pe atunci, eram dornic să particip la cât mai multe olimpiade școlare, pentru a mă obișnui cu situația de examen din cadrul Evaluării Naționale. Astfel, când am aflat de această olimpiadă, am vrut neapărat să particip. Am rezolvat câteva subiecte din ani precedenți și mi-am dat seama că lingvistica este chiar pe placul meu. La început, mi s-a părut dificilă, nefiind o materie predată la școală, însă structura unică a olimpiadei m-a fascinat și m-a motivat să mă pregătesc pentru aceasta”, spune Tudor.

Băiatul explică faptul că lingvistica presupune studiul limbilor și a felului în care acestea funcționează. Olimpiada în sine constă din mai multe probleme în care sunt expuse diferite limbi. Astfel, sarcina participantului la olimpiadă este să descopere regulile acelor limbi, comparând exemplele date și analizând traducerile oferite în română.

„Pentru a mă pregăti pentru olimpiadă, a trebuit să învăț câteva aspecte de teorie aferente lingvisticii, însă cea mai mare parte a antrenamentului a constat în exercițiu. Pentru că problemele pot conține orice limbă, nu există o materie propriu-zisă care poate fi memorată. În schimb, a trebuit să identific asemănări între probleme, pentru a găsi un mod eficient de rezolvare”, mai spune el.

Adevărata pasiune a lui Tudor este muzica

Olimpiada a avut loc în perioada 5-7 aprilie la Ploiești, iar pentru Tudor a fost o experiență de care își va aminti.

„Mi s-a părut o experiență minunată, din care am rămas cu multe amintiri frumoase. În cadrul etapei naționale, am avut ocazia de a interacționa cu elevi din alte județe și de a vizita orașul Ploiești. Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că, la finalul olimpiadei, profesorii care au conceput exercițiile ne-au explicat rezolvările pas cu pas. Știind aspectele de teorie asupra cărora trebuie să mai insist, mă pot pregăti pentru următoarea ediție a olimpiadei, la care sper să particip.”

Înclinația și faptul că-i plac limbile străine l-a ajutat și la olimpiadă. Tudor spune că are ca materii preferate engleza, româna și germana. La fel ca în cazul multor alți copii olimpici, mențiunea de la Olimpiada Națională de Lingvistică nu este singurul premiu obținut de el.

În clasa a VI-a a luat premiul 1 la concursul de monologuri în engleză „Speak Out”, etapa națională. În același an, s-a calificat la faza națională a olimpiadei de lingvistică și a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”. Anul acesta urmează să reprezinte Sibiul și la faza națională a olimpiadei de Engleză.

Elevul spune că adevărata lui pasiune este muzica.

„Cu muzica clasică, în special, am simțit o legătură încă din copilărie. Consider că aceasta este una din cele mai frumoase forme de artă, a cărei valoare este inestimabilă. În prezent, fac cursuri de canto și de pian, dar mi-ar plăcea să mai învăț să cânt și la un alt instrument”, povestește Tudor.

Profesor de română: „Tudor nu este doar un elev, este un lingvist în devenire”

Își dorește să rămână la Colegiul „Gheorghe Lazăr" și după clasa a IX-a și să studieze limba engleză intensiv. Își dorește să-și valorifice pasiunile în viitor, însă nu a ales încă o meserie despre care să spună că-i place în mod deosebit.

„O posibilă variantă ar fi cea de profesor de limbi străine, însă nu este o decizie definitivă.”

Copilul își dorește să le mulțumească tuturor celor care-i sunt alături și îl sprijină. „Aș dori să le mulțumesc din suflet profesorilor care m-au ghidat și m-au îndrumat. În mod deosebit, îi mulțumesc doamnei mele profesoare de limba și literatura română, Anamaria Coroian, cu care m-am pregătit intensiv pentru olimpiada de lingvistică.”

La rândul ei, profesoara de română are doar cuvinte de laudă la adresa băiatului. „Tudor nu este doar un elev, este un lingvist în devenire care a înțeles că există mai multe tipologii referitoare la domeniile limbii: morfologic, sintactic, fonetic, fonologic semantic etc. A descifrat limbi necunoscute sieși pornind de la tot felul de algoritmi pe care și i-a identificat, apelând la ceea ce i-a oferit problema, dar și logica personală. De fiecare dată, problemele și limbile sunt diferite. Adică raționamentul care se aplică o dată nu funcționează și a doua oară. El a înțeles asta. A folosit culori și similitudini pentru a identifica un element comun care a fost punctul de pornire în traducerea limbii respective. Lingvistica nu este ușoară. Sunt limbi nestudiate de elevi cu care aceștia nu au interacționat în mediul școlar”, spune Anamaria Cristina Coroian, profesor de română și cadrul didactic care l-a pregătit pe Tudor.

Potrivit ei, profesorii de română sunt cei care le vorbesc copiilor despre lingvistică. „De obicei, elevii care au înclinație spre matematică vin și înspre lingvistică, pentru că fără logică și conexiuni nu o poți înțelege.”

La Olimpiada Națională de Lingvistică s-au calificat, în total, patru elevi. Trei au fost de la gimnaziu și unul de la liceu.

Olimpiada de Lingvistică se ține de peste 10 ani și deși Sibiul a avut elevi care au participat și s-au calificat la etapa națională, până anul acesta niciunul nu s-a întors cu premii acasă, spun reprezentanții ISJ. Asta îl face pe Tudor să fie primul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Ion

Acum 1 lună

Felicitări lui Tudor, dar și doamnei profesoare care l-a îndrumat.
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Felicitări elevului și profesorului care l-a pregătit pentru rezultatul remarcabil! Dar... ce porcărie-i asta, cu olimpiadă la materii care nu se studiază la școală?! E un fel de olimpiadă pentru medituși, sau cum? Pe vremuri era invers, erau materii care se studiau și la care nu erau olimpiade, cum era astronomia de exemplu. Apoi au făcut olimpiadă, dar au scos astronomia că... nu mai trebuia astronomie la liceu, la cultură generală. Culmea e să știe tinerii ce e cu bolta cerească și niște noțiuni vechi de câteva mii de ani, care au scos și ele omenirea din întunericul superstițiilor? Nu ar mai crede atâția oameni apoi în vrăjitoare, prezicători, astrologi și horoscoape! :-) Oare o mai fi olimpiadă de astronomie, dacă nu se mai studiază?

Raspunde

Rezia

Acum 1 lună

Da, chiar este. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus