Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Maia este eleva din Sibiu premiată la Olimpiada Națională de Română. „Cheia care îmi deschide sufletul rămâne scrierea poeziilor”

Maia este eleva din Sibiu premiată la Olimpiada Națională de Română. „Cheia care îmi deschide sufletul rămâne scrierea poeziilor”

Maia Daniela Loloiu, elevă în clasa a X-a E, bilingv-engleză, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu a obținut mențiune oferită de Ministerul Educației la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română.  

Maia spune că a descoperit pasiunea pentru limba română, ca materie, în clasa a VI-a, când, sub îndrumarea profesoarei de la clasă, Maria-Daniela Pănăzan, a început să citească mai mult și să scrie poezie.

„Participarea la concursuri de scriere creativă m-a motivat să continui pe această cale și, de atunci, scrisul nu a încetat să îmi fie mod de eliberare și descoperire”, spune fata.

Clasele primare Maia le-a făcut la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu, apoi, din clasa a V-a, și-a continuat studiile la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, tot în același oraș.

După literatură fata este fascinată de religie, biologie, chimie și fizică, iar, de anul acesta povestește că a început să descopere tot mai mult frumusețea limbii germane.

Pasiunile însă, sunt cele despre care spune că-i construiesc personalitatea.

„Mă ajută să păstrez un echilibru între distracție și învățat. De-a lungul anilor, am reușit să descopăr multe activități care mă provoacă să privesc lumea dintr-o multitudine de perspective și prin care îmi pot observa propriul sine în diferite ipostaze, situații, încercări. Îmi place să cânt la chitară și tobe și capturez în fotografie tot ce mă fascinează. Deși am descoperit anul acesta sentimentul eliberator care mă cuprinde în timp ce joc tenis de masă, cheia care îmi deschide sufletul rămâne scrierea poeziilor – când versurile devin, parcă, îmbrățișări de gând și lumină a relevației”, spune Maia.

Îi încurajează pe tineri să-și urmeze pasiunea

În clasa  IX-a Maia a ales profilul de științe-bilingv cu gândul că va urma Medicina, dar, descoperind de-a lungul vremii frumusețea și complexitatea tuturor materiilor studiate, a ajuns să îmi fie greu, și, poate, teamă, să aleagă.

„Nu știu ce voi descoperi în orizontul orbitor al viitorului, dar voi fi determinată să caut ceea ce mă va face fericită și care îmi va împlini sufletul mulțumit”, spune fata.

Acesta este și motivul pentru care le transmite tuturor tinerilor să își urmeze pasiunea.

„Să nu înceteze vreodată să caute ceea ce îi face fericiți și să privească cu încredere spre viitorul ce îi așteaptă. Să nu fie descurajați de gândul eșecului, ci să descopere lumina maturizării lor cu sufletul scăldat într-o libertate a fericirii. Să aibă încredere în ei înșiși și să nu le fie teamă să călătorească singuri pe acest drum al devenirii lor, căci destinul aparține fiecăruia, este propriu, subiectiv. Le mulțumesc tuturor celor care au reușit să îmi arate aceste înțelesuri ale vieții și care mi-au deschis perspectivele cu grija, atenția și dedicarea lor: părinți și profesori, prieteni și colegi.”

De-a lungul timpului Maia a participat la mai multe etape naționale ale olimpiadelor de unde s-a întors acasă cu premii.

„Îmi amintesc cu drag de premiul special obținut la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română în anul 2022, premiul special obținut în urma ediției de anul trecut a Olimpiadei Naționale de Religie, participarea la etapa națională a Olimpiadei Naționale de „Cultură și Spiritualitate Românească”, tot de anul trecut, și Mențiunea obținută la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română de anul acesta.”

Olimpiada Națională de Limba și literatura Română, pentru elevii de liceu a fost susținută la Suceava. Din Sibiu au participat cinci copii excepționali.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Cristi

Acum 3 săptămâni

Bravo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus