Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice pe care le generăm zilnic și care pot fi transformate prin descompunere, în îngrășământ natural (compost). Compostul este materie organică descompusă și transformată în îngrășământ pentru alte plante. Acesta se formează într-o perioadă de câteva luni, până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și materialele puse în compost.
Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă națională interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.
Compostul
Potrivit aceleiași platforme, compostul este un fertilizator natural, obținut din descompunerea resturilor vegetale. Cei care stau la curte, își pot crea propriul compostor.
În compostor, se pot descompune toate resturile de la fructe și legume, cojile de ou, dar și cartonul sau resturile vegetale din grădină.
Transformarea resturilor alimentare în compost economisește o parte din resursele, energia și apa folosite în producția alimentelor.
Ce se poate composta?
- resturi alimentare: fructe, legume, produse de panificație, coji de ouă, orez, etc.;
- resturi de grădină: crengi, frunze, iarbă, știuleți de porumb;
- hârtie, carton contaminat cu resturi alimentare, ziare, filtre de cafea și pliculețele de ceai.
Deșeurile alimentare, precum resturile de carne, produsele lactate. Grăsimea și uleiurile, se pot descompune doar în instalații de compostare industrială. Acestea necesită condiții speciale, mai mult timp și temperaturi mai ridicate, la care un compostor de curte nu poate ajunge.
Ce să nu pui în compost
Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot da peste cap echilibrul acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.
Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice.
Ce aruncăm în pubela maro
Deșeurile biodegradabile sau care suferă descompuneri trebuie aruncate în pubela maro de către cei care locuiesc la casă.
În pubela maro se pot arunca în acesta deșeuri precum:
- Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite
- Resturi de orez, paste, fasole și cereale
- Coji de ouă și coji de nucă
- Zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe)
- Resturi de pâine, cereale și produse de patiserie
- Produse alimentare expirate
- Păr și blană
- Haine din fibre naturale (lână, bumbac sau mătase) mărunțite
- Rumeguș, bucăți de lemn mărunțit
- Cenușa de la sobe (dacă se arde lemn)
- Frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie
- Ziare, hârtie și carton, dacă sunt umede și murdare (hârtia și cartonul curate se vor colecta în iglu de culoare albastră)
În aceste pubele NU se colectează următoarele, acestea urmând să fie aruncate în pubela neagră, destinată deșeurilor reziduale:
- Resturi de carne și pește
- Resturi de produse lactate
- Scutece de unică folosință
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1592
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
O sibianca
Acum 5 ore
Eu
Acum 5 ore
Kokos
Acum 5 ore
LOL
Acum 5 ore
Hermannstadt