Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Ministrul Turcan, despre FITS: Sibiul este astăzi o adevărată capitală mondială a culturii

Ministrul Turcan, despre FITS: Sibiul este astăzi o adevărată capitală mondială a culturii

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, consideră ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) una "excepţională" şi datorită prezenţei unor personalităţi precum Isabelle Adjani, Anne Teresa de Keersmaeker, Susanne Kennedy, David Esrig, Jon Fosse, John Malkovich şi Theodoros Terzopoulos, care au transformat oraşul într-o "adevărată capitală mondială a culturii", scrie Agerpres. 

Prezentă la Gala Celebrităţilor care a avut loc sâmbătă seară, Raluca Turcan a scris ulterior pe pagina ei de Facebook: "Sibiul a sărbătorit în această seară excelenţa şi a fost, cu onoare, gazda unor mari personalităţi culturale internaţionale. Le mulţumesc, încă odată, pentru că au acceptat să fie parte din povestea FITS 2024 stelelor care au strălucit în această ediţie: doamnele Isabelle Adjani, Anne Teresa de Keersmaeker şi Susanne Kennedy, domnii David Esrig, Jon Fosse, John Malkovich şi Theodoros Terzopoulos. Cu astfel de personalităţi în mijlocul său, venite pentru a-şi dărui din talentul lor creator, Sibiul este astăzi o adevărată capitală mondială a culturii! Stelele de pe Aleea Celebrităţilor ce le vor purta numele vor fi mărturii ale prieteniei strânse dintre aceşti artişti şi România. Oaspeţii noştri din acest an se alătură altor personalităţi celebre din lumea teatrului şi a filmului, din ţara noastră şi din străinătate, pe care FITS le-a onorat de-a lungul timpului."

Raluca Turcan a oferit Premiul Ministerului Culturii, sâmbătă seară, profesorului Octavian Saiu, "în semn de înaltă preţuire pentru promovarea dialogului dintre artişti şi profesionişti în domeniul artelor spectacolului".

"Unul dintre oamenii care joacă un astfel de rol transformator şi modelator, care-şi asumă să explice şi să pună în lumină, este profesorul Octavian Saiu. Iubirea pentru teatru şi pentru FITS i-au adus aprecierea publicului, iar de două decenii este o prezenţă aşteptată şi îndrăgită a acestui festival. Îl felicit, în numele Ministerului Culturii, pentru că face din conferinţele FITS spectacole de erudiţie şi declaraţii de iubire faţă de cultură. Reamintesc că Octavian este consultant al mai multor festivaluri din lume, predă la universităţi cunoscute din ţară şi din străinătate, face acte de diplomaţie culturală în beneficiul României. A scris cărţi apreciate şi premiate despre teatru şi a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler", a mai scris Raluca Turcan pe Facebook.

Duminică este ultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Corul Madrigal va prezenta în premieră absolută, duminică seară, de la ora 21,00, spectacolul extraordinar Ritualuri, în închiderea FITS, pe malul lacului Dumbrava din incinta Muzeului ASTRA din Sibiu. 

foto FITS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

John Doe

Acum 2 săptămâni

Chiar este dar nu datorită ei sau ciumei galbene-roșii
Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

E un proverb latin: Asinus asinum fricat., adică măgarul de măgar se scarpină. Așa și cu festivalul și fufa de Turcan, cu studii la Moscova după anul '90, dar aici se scarpină KGBistă de KGBist.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 2 săptămâni

Ha, ha! Ordin de zi pe unitate: laudă-mă gură!
Raspunde

???

Acum 2 săptămâni

Dar Botosaniul ei natal?
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Isabelle Adjani, Anne Teresa de Keersmaeker, Susanne Kennedy, David Esrig, Jon Fosse, John Malkovich şi Theodoros Terzopoulos, etc, degeaba au venit in Sibiu daca n-au vizitat casa memorabila a presedintelui Klaus Iohannis capturata cu acte de proprietate falsificate de autoritatile romane. https://youtu.be/X6C4uev39Lc?si=0BXFqTrlrSvEqFMm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus