Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Trident, cel mai mare esec al anului

Trident nu intră în faliment dar este în incapacitate de plată şi se bazează pe faptul că cei mulţi care îşi cer înapoi datoriile nu au ce câştiga din dispariţia firmei. Trident Trans Tex, o companie controlată de omul de afaceri Constantin Mateescu, a reuşit să marcheze anul 2009 în Sibiu cu cel mai răsunător eşec. Trident Shopping Center, o investiţie de 15 milioane de euro, pe care Constantin Mateescu s-a grăbit s-o inaugureze înainte de Paşte, pentru a "prinde" fluxul de cumpărători, s-a prăbuşit cu sunet puternic patru luni mai târziu, lăsând în urmă numeroase salarii neplătite şi o serie lungă de parteneri de afaceri care s-au adresat justiţiei pentru a îşi recupera banii. Oficial, compania admite că a făcut greşeli, care au dus la marele eşec de acum două săptămâni. Una din ele a fost faptul că nu a terminat galeriile comerciale înainte de a da drumul hipermarketului. "Din sondajele realizate a reieşit faptul că traficul înregistrat sub cel previzionat s-a datorat nefinalizării galeriilor comerciale. După cum se ştie, populaţia Sibiului fiind elevată, elegantă şi având gusturi rafinate a reacţionat negativ la acest aspect chiar dacă, atât exterior cât şi interior, partea finalizată a impresionat prin bunul gust arhitectural şi ambiental. Chiar dacă Hipermarketul Trident a fost apreciat pentru mediul ambiental plăcut şi pentru preţurile accesibile, totuşi rezultatele nu au fost cele scontate", arată compania.

Pe de altă parte, Trident susţine că nu a reuşit să închireze spaţiile din galeria comercială din cauza crizei de pe piaţa imobiliară şi a crizei economice, în general. "Datorită situaţiei dificile din domeniul real-estate în această perioadă o mare parte a spaţiilor comerciale, oferite de Centrul Comercial Trident, au rămas neînchiriate", mai arată firma. De altfel, problemele au venit pentru companie ca o avalanşă, strategia de piaţă greşită şi creditarea excesivă ducând la inevitabil, prăbuşirea Trident Shopping Center. In afara sumei contractate la MKB Romexterra, Trident mai are credite la BRD Groupe Société Générale, Banc Post, Pireus Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Banca Românească. "Intrucât în acea perioadă a fost imposibil pentru Trident accesarea unui suplimentări a creditului de investiţii sau a unui nou credit, aportul financiar al firmei şi al acţionarilor la această investiţie a fost mai mare decât cel previzionat iniţial. Ca atare, capitalul de lucru al firmei micşorat semnificativ împreună cu vânzările care nu au atins nivelul anticipat au concurat la decizia de suspendare a activităţii Hipermarketului Trident, principala ancoră a Centrului Comercial Trident", scrie într-un comunicat. Firma lui Constantin Mateescu va continua să existe, omul de afaceri bazându-se pe celelalte magazine pe care le mai are deschise şi care, potrivit lui, au o rentabillitate bună. De aceea, Trident a solicitat Tribunalului Sibiu intrarea în procedura de reorganizare conform legii Legii nr.85/2006 modificată prin Legea 277/2009. In acelaşi timp, la Tribunalul Sibiu sunt pe rol zeci de dosare în care foşti parteneri de afaceri şi furnizori importanţi de marfă pentru magazinele din reţeaua Trident îşi cer drepturile. Numai că, din punctul de vedere al lui Constantin Mateescu, relaţia cu cu furnizorii este una "bună".

"Ne bucurăm de o relaţie bună cu furnizorii. Majoritatea furnizorilor noştri au reacţionat pozitiv şi sunt hotărâţi să continue colaborarea cu firma noastră", arată comunicatul oficial al firmei, în care conducerea admite că mai sunt şi "sincope". "Desigur pe această temă sunt şi sincope, dar vor fi depăşite şi vom face toate eforturile pentru menţinerea unor legături comerciale cât mai bune pentru a nu aduce prejudicii furnizorilor noştri". După închiderea hipermarketului Trident, 80% din stocul de marfă a fost returnat, potrivit companiei, ceea ce ar fi dus la o reducere seminifcativă a pierderilor. Conducerea companiei nu a precdizat ce se va întâmpla cu celelalte patru locaţii ale reţelei de magazine care mai funcţionează acum, după ce va începe procesuld e reorganizare judiciară. De asemenea, compania nu a precizat în comunicatul oficial ce are de gând să facă în privinţa salariilor restante. Trdient mai are angajaţi acum la supermarketul din Sibiu, la megamarket Mediaş, hipermarket Deva şi hipermarket Sfântu Gheorghe.

Potrivit site-ului antitepari.ro, la finele primului semestru din acest an, Trident Trans Tex S.R.L. figura la Centrala Incidentelor de Plăţi cu peste 2.000 de refuzuri la plată, în valoare totală de 17,126 milioane de lei. In acelaşi timp, datoria către stat urca atunci la circa 780.000 lei.



"Reorganizarea nu înseamnă faliment. Intrarea în insolvenţă presupune o analiză în condiţii de siguranţă a situaţiei firmei, creînd-ui posibilitatea reorganizării activităţii sub protecţia legii şi permiţînd firmei respective să îşi deruleze activitatea în mod normal"

Trident Trans Tex.




Hipermarketul, vândut unor nemţi?



O informaţie vehciulată în ultimul timp pe piaţa din Sibiu, dar neconfirmată încă de conducerea Trident Trans Tex, arată că omul de afaceri Constantin Mateescu ar fi vândut deja terenul şi clădire aaferentă Trident Shopping Center, pe o sumă considerabilă, către o companie germană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

ala micu

Acum 14 ani

Ati copiat in Monitorul articolul asta
Raspunde

Constantin Mateescu

Acum 14 ani

Asa ie, am vandut acu cand mai are valoare, .... de baiat destept.
Raspunde

Sursa

Acum 14 ani

vadut catre Hornbach .Cu 30 mil Euro
Raspunde

Cristi

Acum 14 ani

Ar fi fost bine sa isi relocheze sediul de pe strada Arad in aceasta locatie de pe Soseaua Alba-Iulia, pentru a elimina toate camioanele care trec prin zona Pietei Cluj si pe toate stradutele din zona, neconcepute pentru un astfel de trafic. Acolo au o parcare mare pentru tiruri, nu pun in pericol case sau copii, au loc destul cat sa intoarca trenu.
Raspunde

Gretel

Acum 14 ani

Mi se pare de prost gust să copiezi din interviul realizat de Radu Micu cu Mateescu, publicat în Monitorul din 21 august, şi să citezi "compania" sau un "comunicat oficial" al firmei.
Raspunde

una

Acum 14 ani

Is niste ratati si el si fius-o Pozzo oameni fara viitor. A inceput cu o firma de second hand de tot cacatu numa aere isi dau.
Raspunde

eu

Acum 14 ani

au vandut-o la firma germana Hornbach, asa am auzit si eu
Raspunde

unu

Acum 14 ani

sa-si dea duhu,ojigodie mai putin.ALELUIA
Raspunde

maria

Acum 14 ani

Daca a vandut,atunci sa-si plateasca datoriile,catre bietii angajati,furnizori si stat!Cum sunt tolerati astfel de ticalosi,dupa ce fac nenorociri tot in picioare cad.
Raspunde

george

Acum 14 ani

Tare as vrea sa-l vad pe Mateescu si pe sclifosita de nevasta-sa din nou vanzand covrigi si gogosi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus