Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

"Superoferte" la executari silite

Nici măcar "chilipirurile" scoase la licitaţie publică de către Direcţia judeţeană de Finanţe nu mai găsesc cumpărător în miez de criză economică. Autorităţile fiscale se străduie să vândă terenuri, clădiri sau utilaje la preţuri micşorate de până la trei ori sub cele normale, însă, fără succes. Prin urmare, numărul licitaţiilor publice pregătite de către administraţiile financiare din judeţ, în dosare de executare silită sunt în creştere. Deoarece bunurile scoase de vânzare ajung, de obicei, la licitaţia a treia, adică la cel mai mic preţ posibil, după care sunt repuse pe tarabă. Potrivit lui Grigore Popescu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, fenomenul este strâns legat de efectele crizei economice. El precizează că majoritatea licitaţiilor care nu au finalitate se referă la vânzarea unor utilaje din domeniul industriei textile. "În Sibiu au fost foarte mutle afaceri în regim de lohn. Comenzile s-au epuizat însă, iar oamenii au rămas cu utilajele, pe care nimeni nu le mai cumpără acum", spune Grigore Popescu. Pe de altă parte, terenurile şi clădirile aparţinând unor firme executate silit de către autorităţi sunt la fel de neatractive pentru eventualii cumpărători de pe piaţă. "Ciudat este că terenuri şi clădiri bine plasate nu se vând, chiar dacă ajung la nişte preţuri foarte mici. Nu pot să înţeleg de ce", mai spune Popescu.
Spre exemplu, sediul firmei Q1 Autocom SRL, format dintr-o o clădire pe două niveluri plus terenul aferent de 2.500 de metri pătraţi, în Şelimbăr, nu pare interesant pentru nimeni. Deşi autorităţile fiscale au ajuns la a treia licitaţie publică, unde preţul de pornire este de 115.000 euro, fără TVA. Licitaţia, a treia, este programată pentru 8 octombrie. Problema poate fi taxa de participare, care se ridică la 10 la sută din preţul de pornire, adică la 11.500 de euro. O sumă nu tocmai la îndemâna oricui. Aşa că, potrivit statisticilor, cel mai probabil, imobilul va fi reevaluat şi scos din nou la licitaţie şi după 8 octombrie, însă la un alt preţ. "Dacă nici la licitaţia a treia nu se găseşte un cumpărător, se reevaluează bunurile şi sunt din nou scoase la licitaţie, însă la un preţ mai mare decât cel propus pentru licitaţia a treia", explică şeful Finanţelor din Sibiu. El mai consideră că problema nu are cum să fie în mediatizarea licitaţiilor, care, potrivit lui, este una bună. "Potrivit legii, noi anunţăm licitaţiile într-un ziar naţional şi unul local. În plus, licitaţiile sunt publicate şi pe site-ul nostru. Eu cred că mediatizarea lor este una bună", mai arată şeful DGFP Sibiu.
Cam de aceeaşi părere este şi preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, filiala Sibiu, Bogdan Gicu. El crede însă că licitaţiile publice care au ca ţintă vânzarea de terenuri sau clădiri se încheie fără succes din cauza reticenţei cumpărătorilor în privinţa licitaţiilor publice, reticenţă care întrece interesul provocat de preţurile "ademenitoare". "În ultimul, timp, oamenii şi-au pierdut încrederea în corectitudinea licitaţiilor publice. Ei se feresc să participe la asemenea licitaţii pentru că au convingerea că acestea sunt trucate ", spune Bogdan Gicu. Preşedintele UNAI, filiala Sibiu, consideră că lucrurile nu se vor schimba atâta timp cât autorităţile publice nu vor da semnale clare privind întoarcerea la normalitate în ceea ce priveşte achiziţiile publice.
Singura parte bună în toată această poveste este faptul că scăderea interesului pentru bunurile scoase la licitaţie publică în dosare de executare silită nu afectează foarte mult bugetul consolidat al judeţului. "Cea mai mare parte a sumelor obţinute din executare silită vine după comunicarea somaţiilor şi după popriri. Banii obţinuţi din vânzarea bunurilor reprezintă o pondere mică din suma totală obţinută din executări silite", explică directorul coordonator al DGFP Sibiu, Grigore Popescu.
Cu alte cuvinte, firmele şi persoanele fizice care ajung să fie executate silită de către autorităţile fiscale, pentru datorii către stat, preferă să plătească înainte ca Fiscul să purceadă la vânzarea proprietăţilor.

Tradiţie în executare silită

Printre companiile ale căror proprietăţi sunt scoase la vânzare în dosare de executare silită se află şi nume importante. Metalcar, firmă de tradiţie din Sibiu, avea, la mijlocul anului o datorie către bugetul de stat de circa 1,2 milioane lei, fiind pe locul 13 în topul datornicilor. Bunurile firmei Metalcar sunt programate pentru licitaţie publică, a treia, în 30 septembrie. Valoarea de la care porneşte licitaţia din 30 septembrie este de 102.000 lei, iar printre obiectele scoase la vânzare se află mai multe autoturisme şi autocamioane.
De asemenea, producătorul local SC Bere Trei Stejari SA, o firmă cu zeci de ani în spate, se află la licitaţia a doua.

Sechestru pe vaci

În demersul său legal pentru recuperarea datoriilor, Fiscul nu ţine cont de natura bunurilor pe care le confiscă pentru a le vinde. Astfel se face că autorităţile fiscale au fost la un pas să scoată la licitaţie publică două vaci, însă proprietarul lor a reuşit să îşi acopere datoriile către stat la timp.


Printre bunurile cel mai des scoase la licitaţie de către autorităţile fiscale din Sibiu se numără autovehiculele. Preţurile, însă, reduse în repetate rânduri, nu conving prea mulţi sibieni să se prezinte la licitaţii. Spre exemplu, în 21 septembrie este programat al treilea "episod" al licitaţiei publice privind vânzarea unor maşini aparţinând Alva Construct SRL. Preţul pentru unul din autovehicule, un Volkswagen Passat, din 1999, pe motorină, a coborât la circa 2.100 euro, fără TVA. În târg, un Volkswagen similar este scos la vânzare de la un preţ minim de circa 4.000 euro.   


Contractele în regim de lohn au loc între două părţi străine, fiind un contract internaţional. Părţile sunt formate din exportator şi importator, sau ordonator şi executant. De obicei ordonatorul este o firmă cu prestigiu, cunoscută pe piaţa internaţională. Acest tip de contract se întâlneşte mai mult în industria uşoară (textilă, de fabricare a încălţămintei sau a ţesăturilor şi ornamentelor).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus