Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Ultimul bastion al Sibiului își schimbă administratorul: ”reamenajarea acestei zone va crea noi oportunități de dezvoltare a orașului”

Ultimul bastion al Sibiului își schimbă administratorul: ”reamenajarea acestei zone va crea noi oportunități de dezvoltare a orașului”

Ruinele ultimului bastion construit în Sibiu, alături de clădirea amenajată pe zidurile acestuia, urmează a fi preluată de către Muzeul Astra.

Atât ruinele bastionul Soldisch, cât și cei aproape 600 de mp ai clădirii cu trei niveluri aflată pe zidurile bastionului urmează să fie transferate din administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului în cea a Muzeului Astra. În prezent, DGASPC folosește clădirea – aflată în stare înaintată de degradare – drept birouri pentru diferite servicii sociale. Reprezentanții Muzeului Astra doresc să reabiliteze clădirea și zona bastionului și să transforme zona într-una cu ”spații expoziționale interioare și exterioare”. La schimb, cei de la DGASPC vor primi de a Muzeul Astra spațiile de birouri amenajate în clădirea din Piața Mică, nr. 12, se arată într-un proiect de hotărâre ce urmează a fi dezbătut de consilierii județeni în ședința de joi.

Alături de bastion, în administrarea Muzeului Astra va ajunge și clădirea amenajată pe zid Alături de bastion, în administrarea Muzeului Astra va ajunge și clădirea amenajată pe zid

Schimbarea vine ca urmare a inițiativei conducerii Muzeului Astra, care arată că actualele spații din Piața Mică nr. 12 (deși reabilitate și utilizate drept birouri) nu sunt deloc „ofertante pentru a desfășura evenimente culturale menite să aducă plus valoare comunității și să completeze oferta deja existentă în zona centrală a orașului”.

”În viziunea noastră, atât clădirea Bastionului, cât și clădirea care în prezent deservește DGASPC oferă numeroase variante de valorizare. Bastionul cu legendele sale din tunelurile existente va oferi în primul rând comunității sibiene oportunitatea de a trăi și experimenta istoria orașului, de a avea o nouă oportunitate pentru hrana spirituală și, mai ales, noi programe educaționale atât de necesare pentru dezvoltarea organică a societății”, Ciprian Ștefan, director general al Muzeului Astra

Ultimul bastion al Sibiului

Spațiul pe care îl vor în administrare reprezentanții Muzeului Astra este rezultatul deciziei luată de magistrații Sibiului, care - ca urmare a unei epidemii de ciumă – au decis ridicarea bastionului Soldisch (construit între 1622 și 1627). Din punct de vedere cronologic, a fost ultimul bastion ridicat în Sibiu. ”În 1903 s-a construit clădirea existentă, care îmbină arhitectura de zid cu tehnica Fachwerk, unică în arhitectura generală a zonei istorice din Sibiu”, se arată în prezentarea imobilelor aflate la intersecția străzilor Bastionului cu Alba Iulia.

Pentru reabilitarea întregii zone, reprezentanții Muzeului Astra au prezentat Consiliului Județean (proprietarul terenului și clădirilor) posibilitățile de finanțare care pot fi accesate.

”Muzeul Astra vă propune un plan care vizează valorizarea întregii zone identificate mai sus, accesibilizând astfel o componentă a patrimoniului medieval al orașului către comunitate și, mai ales, pentru turiștii din Sibiu. Practic (re)amenajarea acestei zone va crea noi oportunități de dezvoltare a orașului, o nouă paletă de servicii culturale și un exemplu de bună practică la nivel național și internațional”, scrie Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului Astra, în adresa care a stat la baza inițierii proiectului de hotărâre pentru schimbarea administrării.

Sursa foto principală: Wikimedia Commons

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru

Acum 3 ani

Si, apropo de cladirea din Piata Mica nr. 12, fost muzeu, actualmente carciuma, vi se pare normal? Adica un oras cu mari excedente bugetare inchide un muzeu si-l inchiriaza ca sa faca unii o carciuma? Carciuma foarte ok, probabil in top 5 din Sibiu, dar totusi... problema de fond e alta. Si, daca tot am vorbit de cei cu carciuma din muzeu, nu pot uita cum aceiasi carciumari au facut carciuma si in curtea liceului Brukenthal, si, de parca nu era de ajuns, au mai spart o intrare si in zidul Pasajului Scarilor, sa aiba intrare si de pe Odobescu... #rezist #jos ciuma rosie #coruptia ucide Dragnea e de vina. A, stai ca la Sibiu nu e Dragnea, e Iohannis, ca pe Condurache chiar nu mai putem da vina... In orice caz, terasa aia e mica, eu as propune sa-i scoata dracu' in strada pe aia de la Liceul de Arta si sa faca un restaurant acolo, cu terasa mare. Si sa le confiste si Stainway-ul, sa-l lase in restaurant. Poate mai gasesc aia vreun pianist betiv care sa ne incante auzul in timp ce savuram un cappuccio.
Raspunde

C++

Acum 3 ani

O mica precizare: Spatiul carciumii de la nr. 12 (parter si subsol) a fost retrocedat in jurul anului 2010 unei persoane private, care l-a inchiriat actualilor chiriasi. In rest...
Raspunde

alfons

Acum 3 ani

sunt curios, va fi restaurat? va fi curatata zidaria cum se face curateniea zidului de pe Coposu? oare cam cat din caramida este eliminata prin curatare? nu arata mai autentic zidul asa cum era (necuratat)? sau se va incerca o "restaurare" cu picamerul ca pe manejului?
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

in poza nu e liberalul pop rezvan fost viceprimar? mi se pare un pic decampanie electorala mascata liberal da habarnist cu cultura cit ca se da mare istoric
Raspunde

Chibrit

Acum 3 ani

comentar de valcean
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus