Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Scenele scumpe ale Sibiului? Sa fie trimise la Timisoara!

Sibienii deranjaţi de zgomotul concertelor care dau viaţă oraşului pot dormi pe jumătate liniştiţi - autorităţile judeţene au reuşit să scape de una din cele două scene achiziţionate pentru Sibiu în 2006. Evident, e vorba de scena cea mare. Care a fost trimisă cadou, taman la Bucureşti. Cele două scene făcute cadou Sibiului au costat, alături de echipamentele de scenă, 2,77 milioane de lei. La acea vreme, în euro, undeva la 500.000 de euro.
Ca o scurtă reamintire, scenele despre care facem scriere au fost plătite în 2006 de Ministerul Culturii şi Cultelor, în scopul de a servi Sibiului în oraşul cultural care tocmai urma să năpădească. Cum legile ţării sunt tare încurcate, scenele nu au putut fi făcute cadou autorităţilor sibiene, aşa că s-a aranjat o predare a tehnicii pe după şură, în sensul că Ministerul culturii le-a plătit şi trecut în patrimoniul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Capitală (instituţie aflată în subordinea Ministerului). La rândul lor, reprezentanţii Teatrului din capitală le-au dat autorităţilor sibiene având drept suport un contract de comodat, fără obligaţiuni materiale. Şi aşa au rămas aceste scene la Sibiu, în subordinea Casei de cultură a municipiului. Scenele, atât cea mare, cât şi cea mică au fost folosite, pe rând, de o serie întreagă de festivaluri şi evenimente locale, de la cele de muzică populară, până la ritmurile clasice. Din nu se ştie şi, probabil, niciodată nu se va şti din ce motiv, pe firul acestor scene au intervenit cu un scurt-circuit reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu. Că staţi, să vedeţi, haideţi să transferăm şi titlul de proprietate al scenelor la Sibiu, nu doar dreptul de administrare.
Demersurile, ca multe altele, au durat luni întregi. În cele din urmă, actele s-au perfectat, în sensul că scenele - aflate fizic în toţi aceşti ani la Sibiu - au fost trecute şi patrimonial sub tutela administraţiilor locale. În speţă, a Consiliului Judeţean. Ai cărui reprezentanţi, surpriză. Au ajuns la concluzia că nu au ce face cu două scene şi, mai ales, cu cea mare. Că, vezi - Doamne, nu au unde o depozita. Că, în plus, manipularea unei astfel de scene implică mari costuri etc. ş.a.m.d. Cu o astfel de problemă pe cap, reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu au găsit o soluţie genială - să scape de scenă. Numai că, nu oricum, ci cât mai departe. Astfel, chiar dacă la Mediaş sau Agnita sau Dumbrăveni sau Copşa Mică sau orice alt oraş din judeţ o astfel de scenă ar fi fost un cadou de nepreţuit, reprezentanţii CJ Sibiu au decis să trimită scena taman la Timişoara. La teatrul din oraşul de pe Bega. Teatru care, în urmă cu câteva luni, şi-a cumpărat o scenă nou-nouţă. "Aşa a fost pretenţia celor de la I. L. Caragiale, să trimitem o scenă la Timişoara", spune administratorul CJ, Iosif Moldovan. Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, nu a putut fi contactat. Dar, colaboratorii săi habar nu aveau de traseul ciudat al scenelor sibiene.

Mic scenariu de campanie

Deocamdată, fizic, scena mică rămasă la Sibiu nu a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean, aflându-se în continuare în depozitele administraţiei municipiului Sibiu. Consultantul angajat de CJ pentru preluarea scenelor, Ovidiu Grungă, vine cu altă versiune. "Scena mică e praf. Nu mai poate fi folosită. Are o valoare de inventar mult prea mare, umflat încă de când a fost cumpărată de Minister", spune Ovidiu Gruncă. Cât priveşte utilizarea acestei scene pentru apropiata campanie electorală, Gruncă exclude un astfel de scenariu. "Sunt destule scene în România", spune el. Una din aceste scene tocmai a fost trimisă la Timişoara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

w

Acum 14 ani

Si cand va mai fi nevoie ce faceti ? luati alta ?
Raspunde

dan

Acum 14 ani

nu se va mai organiza nimic, ne intorcem la orasul destinat pensionarilor
Raspunde

mda

Acum 14 ani

sa fim seriosi, cine a scos bani din asta...da nah...nu mai conteaza k sibiul o sa devina din nou k inainte de 2007...
Raspunde

mda

Acum 14 ani

sa fim seriosi, cine a scos bani din asta...da nah...nu mai conteaza k sibiul o sa devina din nou k inainte de 2007...
Raspunde

aha

Acum 14 ani

cate credeti ca mai exista din scena aceea si cate s-au vandut?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus