Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Strada Turnului

Strada Turnului este şi ea una dintre străzile structurale ale oraşului Sibiu. În perioada de maximă extindere a cetăţii, lega două porţi ale oraşului: Poarta Turnului (localizată în zona actualei Pieţe Cibin) şi Turnul Scărilor, poartă încă existentă în incinta Pieţei Huet. Este una dintre cele mai vechi străzi ale Sibiului, trasată şi ea pe un probabil drum comercial ce traversa această zonă, dar lega şi satul Neppendorf (cartierul Turnişor de astăzi) de oraş. Pe această stradă, în zona superioară a acesteia, sunt atestate case şi parcele încă din timpul aşezării coloniştilor saşi. Ea va deveni mai importantă odată cu fortificarea Pieţei Huet , prima incită de fortificare a burgului medival, când strada devine principala legătură a Oraşului de Jos cu fortificaţia medievală. Importanţa străzii se menţine deoarece, mai târziu, când se construieşte a III-a incintă, legătura cu această fortificaţie extinsă se va face prin amenajarea Pasajului Scărilor ce ducea la poarta ce astăzi există în apropierea actualului Muzeu de Istorie. Strada Turnului îşi menţine apoi importanţa odată cu construcţia celei de a IV-a incinte şi odată cu construcţia uneia dintre cele două accesuri în cetate ce trecea prin Oraşul de Jos. Mai mult, alături de Poarta Ocnei va face legătura Sibiului cu Transilvania, adică cu cetatea Clujului sau cu Alba Iulia. După demolarea Porţii Turnului strada nu-şi va pierde importanţa. Administraţia va introduce tramvaiul pe acest curs, iar apoi va fi amenajată o piaţă agro-alimentară ce există şi azi şi este cea mai populată dintre toate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus