Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Ciobanii il voteaza pe Basescu, pentru ca a bagat destele in miere mai putin

Pe Vasile Mocondureanu îl găseşti oricând pe pajiştile dintre Sibiu şi Agnita. Grijeşte în fiecare zi cele 319 mioare şi cei cinci câini care îi păzesc turma. Jumătate din viaţă şi-a petrecut-o ca cioban, încă din ultimul an de comunism. Până în iarna lui 1989 a lucrat la rafinăria Dărmăneşti, din judeţul Bacău, ca operator chimist. „Aveam atunci salar 3000 de lei, plus sporurile. Dar veneau la sfârşit de lună şi ziceau că nu ne-am făcut planul, de luam 2000 şi ceva în mână”, spune ciobanul Vasile. Cu bani în buzunar şi cu mâncare în desagă, a luat drumul Sibiului. „În gară era plin de stăpâni care căutau argaţi. M-a luat o femeie din Tilişca, mi-a dat o mâncare caldă la patiseria Rapid şi ne-am înţeles. Îmi dădea 3000 de lei, mâncare şi un pachet de ţigări pe zi”, povesteşte el. Aşa a început în meseria de cioban.
Acum se mândreşte că e cel mai scump cioban din zona Dăii. „Restul au şapte milioane salariu. Io am 10, mâncare şi câte un pachet de ţigări pe zi. Da cu mine ştie stăpânu că nu are probleme, io nu fur, nu vând miei pe sub mână cum fac alţii”, se mândreşte Vasile. Pentru el, politica se rezumă la Traian Băsescu. În rest, ceilalţi nu contează. „Io am fost de acord de când o fost ales tura trecută şi atunci când or zis că nu e bine (n.r. referendumul), tot cu el am votat. Păi da, tot cu el votez şi acum. Nu ştiu cine mai candidează că io, dacă nu citesc ziare, de unde să ştiu. Da oricine candidează, io tot cu el votez”, spune ciobanul. Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu nu îi spun nimic, deşi a auzit de ei. Ciuleşte urechea când aude de Gigi Becali. „Până să iasă el preşedinte mai durează mult, e diferenţă mare faţă de Băsescu. Băsescu e de 100 de ori mai deştept ca el”, se dezice Vasile de întâiul cioban al ţării.
De ce doar Traian Băsescu? Pentru că a dat subvenţii pe pământ şi pentru oi. „Se cunoaşte că o fost preşedinte. Iliescu n-o dat nimic. Într-adevăr, acuma plătim impozit înapoi, dar dacă nu ne dădea nimic era mai bine?”, zice Vasile Mocondureanu. Vrea fapte. Şi nu mai vrea minciuni, nu mai vrea să audă poveşti cu candidaţi care vor eradica Mafia din România. „Poa să fie oricare a hi dintre ei. Că mai strânge ceva, că mai adună unu-doi corupţi, aia da. Dar să nu mai fie niciodată, aşa ceva nu se poate. Unii fură mai mult, alţii mai puţin. Io-s convins că o furat şi Băsescu, sigur şi-o băgat şi el deştele în miere, dar mai puţin ca ăştiălalţi”, e marea dezamăgire a ciobanului sibian.
Cât despre ce ar putea face viitorul preşedinte pentru popor, răspunsul ciobanului e că mai nimic. Că deşi acum se găsesc de toate, nu avem bani cu ce să le cumpărăm. „Să crească preţul la brânză, că e ca acum trei ani. Că gramul de aur a crescut, da brânza nu. Şi brânza e aurul nostru”, mai spune el. Cum nici nu se gândeşte că Băsescu ar putea pierde alegerile, Vasile Mocondureanu îl vrea ca şi până acum, ba chiar mai aspru cu parlamentarii. „Împăciuitor o fost el la început, da o văzut că nu există, că n-o putut şi o luat-o cu severul. Aşa tre să fie şi acu, să fie mai aspru cu ăştia care îi bagă telescoapele, să îi strângă de gât. PSD-ul n-are ce-i face, tre să îl suporte. Guvernu să fie cu el, să pună unu din acelaşi partid, nu cu oameni de colo şi de colo”, crede ciobanul.
Vasile zâmbeşte cu subînţeles când vine vorba de Elena Udrea. N-a auzit de ea, dar faptul că e blondă, că e voluptoasă şi că a fost descoperită de Băsescu sunt motive suficiente pentru un zâmbet larg şi cu subînţeles. Ştampila lui Băsescu e suficientă ca ciobanul sibian să aibă încredere în ministrul Turismului. Nici sfaturi nu prea vrea să împartă, semn că are deplină încredere în actualul preşedinte. „Ar trebui să aibă grijă de agricultură, că industria au distrus-o. Îs multe de făcut în ţara asta, de nu-ţi încape biletul la pentru câte sunt. Nouă, ciobanilor, nu prea are ce să ne facă, doar n-o să-i zică la stăpân să ne dea bani mai mulţi. De 20 de ani, nu că ăştia de la Bucureşti n-or făcut nimic, da or şi stricat ce o lăsat Ceauşescu. Or stricat CAP-urile, acolo lucrau toţi proştii care nu aveau şcoală, or rămas proştii pe drumuri”, mai spune Vasile. Că veni vorba de Ceauşescu, ciobanul sibian nu-i prea duce dorul. Dar îşi aduce aminte că toată lumea avea servici şi era obligată să facă 10 clase. Şi din cauza asta era mult mai bine.
Vasile Mocondureanu a găsit şi soluţia ca să scăpăm de sub influenţa economică a gazului rusesc: pădurile. „Io zic că e mai bine să rămânem cu americanii. O dată ce i-or lăsat la Kogălniceanu... ştiu ei ceva, sunt mai deştepţi decât mine. Facem foc cu lemnele din pădure şi baje dracu în gazu ruşilor”, spune ciobanul. Şi dacă e să o spună pe aia dreaptă, Uniunea Europeană mai mult ne trage în jos decât ne ajută. „Pe cuvânt, ce ajutoare ne-o dat UE? Mai tre să îi ajutăm şi pe ăia care sunt necăjiţi. Păi şi noi suntem necăjiţi, de ce să-i tragem şi pe alţii pentru noi”, încheie Vasile Mocondureanu.
Mulţumit că s-a făcut şi vocea lui auzită, ciobanul se întoarce la oile sale, cu zâmbetul pe buze. De abia aşteptă alegerile, nu mai are răbdare şi vrea să îl voteze o dată pe Traian Băsescu. Nu pentru că ar avea cine ştie ce aşteptări, ci pentru că preşedintele e un om dintr-o bucată, aşe cum îi place lui, ciobanului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

3 comentarii

brysula de suceava!!

Acum 14 ani

bravo!!! ba bogdan bibilisca!!pupincurist ordinar!!! ciobanul asta e neam cu tine!! pdl-ist idiot!!! in 2010 !! in loc de bucovina,flutur scrie brysula!!! gunoi pdl-ist!!
Raspunde

eu

Acum 14 ani

N-as jicni pe nimeni ca nu e normal dar o sugestie: modificati numele ziarului din Turnul Sfatului in Scanteia sau Pravda portocalie ca la cum scrieti v-ati fi incadrat usor acolo.
Raspunde

iaho si gugle

Acum 14 ani

fain.si eu votez cu basescu da mai mult cu ficasa .am un poster acasa care in fiecare dimineata imi face bucurie in baie,cu buzitele alea ale ei si cu nasucul ala frumos corectat la chirurg.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus