Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Norvegienii ne ajuta sa scapam de gunoaie

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a încheiat un parteneriat cu mai multe instituţii şi organizaţii din Norvegia pentru realizarea unui proiect privind îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor în Regiunea 7 Centru.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor la nivel regional (Regiunea 7 Centru) în România, cu accent pe deşeuri biodegradabile, periculoase şi din construcţii şi demolări, precizează Mediafax.
"În Regiunea 7 Centru managementul deşeurilor are la bază Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor, care a fost adoptat în 2007. Acest plan este cunoscut ca un «plan exemplar» pentru că a reprezentat un model pentru celelalte şapte planuri regionale în România. Luând în considerare faptul că în momentul elaborării planului infrastructura de bază pe deşeuri lipsea, accentul s-a pus pe implementarea unor proiecte focalizate pe rezolvarea problemelor depozitării finale, a colectării separate şi realizării obiectivelor privind deşeurile de ambalaje. În prezent, există multe proiecte în implementare sau care urmează să fie implementate în viitorul apropiat, de aceea este momentul abordării la un nivel superior a managementului deşeurilor, ca întreg, de la generare la valorificare", se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Proiectul prevede realizarea mai multor acţiuni: instruirea personalului în domeniul managementului deşeurilor, sesiuni de creştere a conştientizării în managementul deşeurilor, dar şi implementarea practică a trei proiecte pilot – sistem de compost pentru deşeuri biodegradabile la Sălişte, instalaţie mobilă pentru tratarea deşeurilor din construcţii şi demolări tot în Sălişte şi un sistem de colectare a deşeurilor periculoase din deşeuri menajere la Mediaş.
Printr-un proiect de prefinanţare s-a stabilit un parteneriat cu Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale (KS), Waste Management Norway, Asociaţia Green Living, Universitatea Trondheim şi Primăria Stavanger, pentru a putea transfera experienţa norvegiană în Regiunea 7 Centru.
Proiectul costă în total 2,4 milioane de euro şi se derulează până în aprilie 2011. Două milioane de euro din costul total sunt suportaţi de către Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norgevian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România.
În acest proiect, alături de partenerii norvegieni sunt implicaţi Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu, Primăria Sălişte, Primăria Mediaş, Asociaţia Română a Oraşelor, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Clubul Ecologic Bios, SC Lafarge SA, SC Fabis SRL.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

mihai

Acum 13 ani

Aha, dupa francezi, vin si norvegienii. Mai sa fie! La o tara cu atâtia destepti si atostiutori, nu prea putin ? Cine vin la rând, americanii ? Ca tot se mai gasesc unii sa-i astepte din'45...
Raspunde

xx

Acum 13 ani

ca santeti prea prosti sa puneti in project in piciore
Raspunde

Mihail Medrea

Acum 13 ani

poate că extratereştrii ne vor ajuta să scăpăm de polticieni, care oricum nu fac altceva decât să se bălăcărească între ei, în pauzele dintre "tunuri"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus