Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a încheiat un parteneriat cu mai multe instituţii şi organizaţii din Norvegia pentru realizarea unui proiect privind îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor în Regiunea 7 Centru.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea sistemului de management al deşeurilor la nivel regional (Regiunea 7 Centru) în România, cu accent pe deşeuri biodegradabile, periculoase şi din construcţii şi demolări, precizează Mediafax.
"În Regiunea 7 Centru managementul deşeurilor are la bază Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor, care a fost adoptat în 2007. Acest plan este cunoscut ca un «plan exemplar» pentru că a reprezentat un model pentru celelalte şapte planuri regionale în România. Luând în considerare faptul că în momentul elaborării planului infrastructura de bază pe deşeuri lipsea, accentul s-a pus pe implementarea unor proiecte focalizate pe rezolvarea problemelor depozitării finale, a colectării separate şi realizării obiectivelor privind deşeurile de ambalaje. În prezent, există multe proiecte în implementare sau care urmează să fie implementate în viitorul apropiat, de aceea este momentul abordării la un nivel superior a managementului deşeurilor, ca întreg, de la generare la valorificare", se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Proiectul prevede realizarea mai multor acţiuni: instruirea personalului în domeniul managementului deşeurilor, sesiuni de creştere a conştientizării în managementul deşeurilor, dar şi implementarea practică a trei proiecte pilot – sistem de compost pentru deşeuri biodegradabile la Sălişte, instalaţie mobilă pentru tratarea deşeurilor din construcţii şi demolări tot în Sălişte şi un sistem de colectare a deşeurilor periculoase din deşeuri menajere la Mediaş.
Printr-un proiect de prefinanţare s-a stabilit un parteneriat cu Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale (KS), Waste Management Norway, Asociaţia Green Living, Universitatea Trondheim şi Primăria Stavanger, pentru a putea transfera experienţa norvegiană în Regiunea 7 Centru.
Proiectul costă în total 2,4 milioane de euro şi se derulează până în aprilie 2011. Două milioane de euro din costul total sunt suportaţi de către Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norgevian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România.
În acest proiect, alături de partenerii norvegieni sunt implicaţi Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu, Primăria Sălişte, Primăria Mediaş, Asociaţia Română a Oraşelor, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Clubul Ecologic Bios, SC Lafarge SA, SC Fabis SRL.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Guvernul Norvegiei , Consiliul Judetean Sibiu , Primăria Sibiu , Primăria Mediaș , Lucian Blaga , Asociația Română , Asociaţia Norvegiană , Protecţia Mediului Sibiu , Autorităţilor Locale , Agenţiei Regionale , Agenţia Regională , În Regiunea Centru , Asociaţia Green Living , Primăria Stavanger , Programului Norgevian , Planul Regional , Universitatea Trondheim , Waste Management Norway , Primăria Sălişte , Clubul Ecologic Bios Sibiu
Vizualizari: 725
Ultimele comentarii
Acum 45 minute
Lidia blajan
Acum 1 oră
Marius
Acum 2 ore
Asen
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Trotineta