Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Alegerile stau sa inceapa

Credeaţi că s-au terminat alegerile? Ei bine, nu. Organizaţiile locale ale PD-L, PNL, PSD, PRM şi PC au alegeri în acest an. Nu o să vedeţi bannere pe străzi şi nici clipuri video la televizor. Dar freamăt va fi, pentru că în multe organizaţii se schimbă generaţiile. PD-L este partidul care nu avut până acum alegeri interne, dar au trecut prin mai multe competiţii electorale. Succesul acestora l-ar îndreptăţi pe actualul preşedinte – numit, Ion Ariton, să le câştige detaşat. Un posibil conra-candidat nu ar putea veni decât de la Mediaş, care au şi mai multă influenţă la centru şi au şi rezultate mai bune. Doar că medieşenii sunt mulţumiţi de rolul pe care îl joacă în municipiul Mediaş. „Viitorul preşedinte va fi probabil tot Ariton, pentru că nu există un alt posibil contra-candidat, în Sibiu. Medieşenii, pe de altă parte, ştiu că partidul nu va putea fi condus din Mediaş, aşa că preferă poziţia a doua în partid”, spun surse din cadrul PD-L. Alegerile în cadrul PD-L Sibiu ar trebui să se desfăşoare în şase luni de la alegerile prezidenţiale, însă acestea s-ar putea organiza în cel mult trei luni, adică pe parcursul lunii martie. „Nu sunt hotărât să candidez. Am o vârstă la care mai pot lăsa şi pe alţii”, spune preşedintele PD-L Sibiu, Ion Ariton. 
Pentru organizaţia Mediaş, cel mai probabil Florin Muntean va rămâne în funcţie, singura posibilitate fiind ca acesta să se retragă din prim-planul partidului şi să-l lase pe mai tânărului Gheorghe Roman. Lucrurile sunt ceva mai cimplicate la nivelul organizaţiei municipale, unde actualul preşedinte, Cornel Ştirbeţ, a declarat în mai multe rânduri că nu-şi doreşte această funcţie. Pe acest post se vehiculează mai multe nume: Constantin Trihenea, dacă va ieşi din funcţia de prefect, Ovidiu Spătari, dacă foştii liberal-democraţi vor reuşi să strângă suficiente voturi în partid sau Cristian Bicher, dacă ăşi va păstra promisiunea de a se întoarce în această funcţie. Liberalii se pregătesc şi ei de alegeri. Interimatul lui Mircea Cazan se apropie de final, iar această poziţie este încă râvnită de fostul lider, Eugen Mitea. Acestuia ăi va fi însă foarte greu să revină într-o organizaţie care a câştigat a ultimele alegeri mai multe voturi decât a obţinut în timpul mandatului său. La Mediaş, cel mai probabil George Petrescu va rămâne în funcţie datorită procentelor în plus obţinute la alegerile recente pentru primăria oraşului, iar la Sibiu, Virgil Popa nu va avea adversar. Alţi posibili candidaţi pentru şefia organizaţiei judeţene sunt Nicolae Neagu, care oficial a declarat că nu este ineresat de o funcţie de conducere şi Minerva Boitan. „Totul ţine de cine este susţinut de organizaţia naţionlă. Şi de asta depinde rezultatul negocierilor de acum de la Bucureşti. Chestiunea cu votul liberalilor de la Sibiu este destul de amatoristă. Nu la Sibiu se decide liderul, ci la Bucureşti. Şi acesta este probabil ideea în toate organizaţiile locale”, spun surse din cadrul PNL. „Nu m-am gândit încă la alegerile din Sibiu. Teoretic se vor desfăşura undeva în ianuarie, februarie, dar este prea devrme acum. Oricum, ideea mea este că un simplu membru nu va putea fi preşedinte de organizaţie”, a declarat actualul preşedinte interimar al PNL, Mircea Cazan. 
Social-democraţii au alegeri din nou în acest an. Din 2005, de la mandatul cu numărul trei al lui Ioan Cindrea s-a decis ca preşedintele să fie ales din doi în doi ani, înă pe parcurs, perioda de doi ani s-a decalat, şa că anul viitor vom avea din nou alegeri. Şi ce este important: nu se anunţă schimbări importante. Gheorghe Suditu la municipiu, Ioan Cindrea l judeţ şi Viorel Arcaş la Mediaş vor candida din nou pentru funcţiile pe care le deţin de ani buni.  
Conservatorii sunt în „conservare” de la plecarea lui Iosif Moldovan în funcţie administrativă la Consiliul Judeţean. Conducerea organizaţiei judeţene a partidului a trecut de la Eftimie Costeiu, Valentin Aldea, primarul comunei Roşia, ca să ajungă până acum la Gheorghe Tuluc. Probabil că în funcţiile importante ale PC Sibiu va junge cine va vrea, pentru că şi în perioada de interimat organizaţia a funcţionat cu un personal activ extrem de redus. 
La PRM Sibiu este haos desăvârşit. Ultimul preşedinte interimar, Gheorghe Bucur, a fost dat afară din funcţie de însuşi liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor. Plecarea acestuia s-a produs din cauza anunţului făcut în timpul campaniei electorale, când a anunţat la sediul PSD că organizaţia locală a semnat un protocol cu social-democraţii. În locul său nu a fost numit nimeni. Alegeri? Nimeni nu ştie.
Criza politică de la Bucureşti se prelungeşte şi în teritoriu, unde o singură organizaţie locală are structură de conducere aleasă: PSD. În rest, PD-L, PNL, PC şi PRM au lideri interimari. 


Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus