Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Junii din Valcea si Arges s-au reunit la Saliste

Cetele de juni din Mărginimea Sibiului, dar şi cele din judeţele Vâlcea şi Argeş s-au reunit prin joc, astăzi, în Sălişte. Reunirea cetelor de juni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, în a patra zi de Crăciun, reprezintă o tradiţie păstrată în piaţa din centrul Săliştei, numită Piaţa Junilor. Aici judele din Sălişte îl întâmpină pe fiecare jude din celelalte sate şi comune, închină din plosca tradiţională. Fiecare jude ţine un discurs şi, după ce copiii interpretează pluguşorul, junii şi junele din toate satele joacă Hora Unirii, transmite Agerpres.
După joc, autorităţile locale şi cele judeţene, împreună cu ciobanii din Mărginimea Sibiului au discutat despre păstrarea tradiţiilor în Mărginimea Sibiului, în timpul lansării volumului intitulat `Oierii Mărgineni în Crimeea şi Sudul Rusiei`.
Cetele de juni din Mărginimea Sibiului au dus în timp la formarea unuia dintre cele mai renumite ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, Junii Sibiului. La Sălişte, sărbătorile de iarnă durează 12 zile, începând din ajunul Crăciunului şi se termină cu sărbătoarea de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

ioio

Acum 13 ani

care juni? din ce localitati.... ? ASTA-I ARTICOL???????
Raspunde

marginimea

Acum 13 ani

poza nu ilustreaza "Intalnirea cetelor de Juni", mai degraba "Festivalul Bujorului" de la Gura Raului. In ceea ce priveste apartenenta cetelor de juni ele vin din Jina, Rod, Tilisca, Mag, Gura Raului, etc. Aceasta traditie este veche de peste 100 de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus