Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Raportul lui Johannis, prin posta in 82.983 de exemplare

Fiecare sibian va primi acasă, alături de înştiinţarea de plată a impozitelor pe 2010, şi raportul de activitate al primarului Sibiului, Klaus Johannis, pentru anul 2009. Chiar dacă anul trecut a fost unul de criză, asemenea celui actual, alesul sibienilor susţine că activitatea primăriei pe care o conduce nu poate fi cuprinsă în câteva pagini.

Documentul referitor la activitatea administraţiei locale a fost redactat, prin urmare, în două formule: una extinsă care va fi postată pe site-ul administraţiei locale şi una prescurtată, care va fi trimisă prin poştă tuturor contribuabililor. În total vor fi trimise 82.983 de plicuri. "În raport veţi găsi punctate principalele realizări pe care le-am avut în anul 2009 şi, în ciuda contextului mai puţin favorabil, pot spune că acestea nu sunt puţine. De la continuarea lucrărilor la străzi, la introducerea unui nou concept de transport public în comun, la crearea de noi locuri de parcare şi până la măsurile de dezvoltare continue în domeniul turismului, cred că am reuşit să avem un an bun şi în 2009” a declarat primarul Klaus Iohannis.

Varianta extinsă este structurată pe 19 capitole. Primul este destinat bugetului. Dacă în raportul de activitate trecut, primarul Klaus Johannis transmitea sibienilor că "din 2000 şi până în prezent bugetul Sibiului a crescut de 17 ori", acum, criza este cuvântul de început - "anul 2009 este un an care a stat din toate punctele de vedere sub semnul crizei economice mondiale". Cu toate acestea, Johannis subliniază o uşoară creştere de mai bine de 4% a încasărilor din taxe şi impozite, chiar şi faţă de "anul-locomotivă" 2008. " În 2009 bugetul total al primăriei Sibiu a fost de peste 430.000.000 lei. Din aceştia, aproximativ 40% au fost direcţionaţi spre investiţii". Referitor la Turism, al doilea capitol, acesta se axează pe strategia locală din domeniu şi creşterea numărului de turişti. "Dacă în 2006 Sibiul intra pentru prima dată în rândul destinaţiilor culturale europeane, situându-se pe penultimul loc între marile oraşe europene cu potenţial cultural, în 2009 Sibiul se situează pe locul 5, înregistrând o creştere semnificativă ca nivel al imaginii sale".

Lucrările de infrastructură şi cele de gospodărire au alocate cele mai mari suprafeţe din raport. Primarul Sibiului spune că în 2009 investiţiile în străzi au fost de 145 de milioane de lei: au fost finalizate 34 de străzi, alte nouă au rămas în lucru şi pentru 2010, au fost proiectate reabilitările şi modernizările pentru alte 52 de străzi şi două poduri peste Cibin. Primarul face referire şi la noul regulament de refacere a intervenţiilor la reţelele de utilităţi. Cât priveşte activităţile de gospodărire, acestea sunt ilustrate de primar prin licitaţiile pentru întreţinerea locurilor de joacă, a fântânilor arteziene, prin lucrările la trecerile de pietoni, demersurile pentru reabilitarea termică a blocurilor, pistele de biciclete, noul sistem de fluidizare a traficului, reamenajarea locurilor de parcare, punerea în funcţiune a Biroului de ridicări auto.

Transportul în comun, transparenţa decizională, întreţinerea şi modernizarea unităţilor de învăţământ sau soluţiile adoptate în situaţia câinilor fără stăpân sunt alte puncte din raportul primarului Sibiului. Acest document se încheie cu capitolul referitor la vizite şi activităţile de protocol efectuate.

Puteţi citi mai jos "Raportul de activitate al primarului pentru anul 2009" în formula extinsă.

Stimaţi sibieni,

Chiar dacă anul 2009 a fost un an de criză iar Sibiul nu a fost, din păcate, ocolit de aceasta, am încercat să aducem în oraş schimbări care să îmbunătăţească acitivitatea dumneavoastră, a sibienilor. De la continuarea lucrărilor la străzi, introducerea unui nou concept de transport public în comun, crearea de noi locuri de parcare şi până la acordarea prestaţiilor sociale către persoanele defavorizate, cred că am reuşit să realizăm şi în 2009 o mare parte dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Sper ca fiecare dintre dumneavoastră să regăsiţi în scurta descriere de mai jos activităţile care au schimbat în bine strada pe care locuiţi dar şi oraşul cu care toţi ne mândrim.

Bugetul pentru anul 2009

Anul 2009 este un an care a stat din toate punctele de vedere sub semnul crizei economice mondiale. Din păcate Sibiul este şi el afectat de aceste schimbări, însă oraşul nostru se plasează încă la un nivel rezonabil, în comparaţie cu alte oraşe din România. Totuşi, şi în 2009 la Sibiu au continuat să fie deschise noi afaceri, numărul celor care au dorit să îşi menţină activitatea sau să deschidă o nouă afacere menţinându-se în continuare mai mare decât al celor care au dorit să îşi sisteze activitatea. În domeniul imobiliar, municipalitatea a înregistrat în continuare solicitări pentru eliberarea autorizaţiilor de construire, dar întrun număr mai mic faţă de anii anteriori. Acest fapt demonstrează că Sibiul este în continuare un loc atractiv pentru investitori, ceea ce nu poate avea decât un impact pozitiv asupra bugetului local şi asupra mediului de afaceri . Din datele centralizate ale anului 2009 rezultă că veniturile totale la bugetul local au fost stabile, ele fiind comparabile cu cele de anul trecut.
O creştere mai mică, dar totuşi notabilă, este înregistrată de Direcţia Fiscală în privinţa veniturilor din taxele şi impozitele plătite de persoanele fizice şi juridice. Raportat la aceeaşi perioadă, acestea au crescut de la aproximativ 76.200.000 la peste 79.400.000 lei, adică o creştere de peste 4%. Explicaţia pentru stabilitatea bugetului local şi în anul 2009 rezultă din faptul că Sibiul culege roadele anilor anteriori, când au fost construite multe locuinţe, hoteluri şi pensiuni, iar numeroase firme şi-au deschis un punct de lucru sau au construit clădiri comerciale. Aceştia sunt factorii care susţin bugetul, având în vedere că nici taxele şi impozitele pentru persoanele fizice nu au fost majorate din anul 2006. Din anul 2000 până în 2008 bugetul local al Sibiului a crescut de peste 17 ori şi tocmai acest lucru a amortizat scăderea de anul acesta. Efectiv bugetul local nu a mai avut creşterea spectaculoasă din anii anteriori, menţinându-se în acelaşi timp la nivelul celui mai bun an – 2008.
Din păcate, datorită conjuncturii economice nefavorabile din ţara noastră, autorităţile centrale au dispus, în mod obligatoriu, ca din anul 2010 taxele şi impozitele locale să fie majorate la nivel local. Prin urmare, pentru anul acesta taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 20% pentru persoanele fizice, iar în urma deciziei conducerii primăriei, pentru persoanele juridice acestea vor scădea cu 4% faţă de anul 2009. În 2009 bugetul total al primăriei Sibiu a fost de peste 402.000.000 lei. Din aceştia, aproximativ 40% au fost direcţionaţi spre investiţii.

Turism

Municipalitatea a continuat şi în 2009 strategia de promovare şi dezvoltare a turismului local. Cum târgurile de turism sunt cea mai bună ocazie de promovare, Sibiul a fost reprezentat în 2009 la şase târguri de profil din ţară şi străinătate: Stuttgart (ianuarie), Budapesta (februarie), Bucureşti şi Berlin (martie), Bucureşti (octombrie) şi Londra (noiembrie). Pentru a avea o imagine a dezvoltării acestui domeniu, singurul instrument pe care îl are în prezent municipalitatea este suma încasată de municipalitate lunar din taxa hotelieră.
Dacă în anul 2005 suma totală încasată de Direcţia Fiscală drept taxă hotelieră a fost de 677.721 de lei, în anul 2009 aceasta s-a dublat ajungând la peste 1.242.731 lei. Primăria Municipiului Sibiu a comandat la începutul anului 2009 un studiu din care să rezulte profilul Sibiului ca destinaţie turistică, profilul turistului în Sibiu şi o serie de indicatori care să cuantifice, cu aproximaţie, rezultatele obţinute până acum de oraşul nostru în acest domeniu. Conform acestui studiu, Sibiul a parcurs o curbă ascendentă în ceea ce priveşte calitatea vizitei în Sibiu şi cheltuiala medie totală a vizitatorului în Sibiu. Dacă în 2006 Sibiul intra pentru prima dată în rândul destinaţiilor culturale europeane, situându-se pe penultimul loc între marile oraşe europene cu potenţial cultural, în 2009 Sibiul se situează pe locul 5, înregistrând o creştere semnificativă ca nivel al imaginii sale.
Municipiul Sibiu dispune în prezent de 4.428 locuri de cazare în 121 unităţi, majoritatea fiind de tip pensiune turistică urbană, însă, ca şi capacitate de cazare, acestea dispun de doar 1524 locuri, faţă de hoteluri care dispun de 2.546 locuri. După tipul de structură turistică, cele 121 de unităţi de cazare se împart în următoarele categorii: 81 de hoteluri, 24 de pensiuni, 7 hosteluri, 6 apartamente în regim hotelier, 1 han, 1 hotel pentru tineret şi 1 motel.

Investiţii importante în infrastructură

Lucrări la străzi
Municipalitatea s-a concentrat anul acesta pe finalizarea lucrărilor începute în anii precedenţi, dar a demarat şi o serie de noi lucrări la străzi, în limita bugetului unui an de criză. Valoarea totală a investiţiilor pentru acest an s-a ridicat la aproximativ 145 de milioane de lei. Anul acesta s-au realizat lucrări pe un număr de 34 de străzi. Pe un număr de 25 de străzi lucrările fie s-au încheiat, fie au fost aduse la un nivel circulabil: Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, E.A. Bielz, Turda, Al. Xenopol, Movilei, Litovoi Vodă, Filarmonicii, Plopilor, Treboniu Laurean, Lazaret, Cezar Boliac, Heinrich Heine, Iuliu Maniu, Nicovalei, Solidarităţii, Vulcan, Emile Zola, Simion Bărnuţiu, Crizantemelor, Democraţiei, Lutului, Patrioţilor, Frigoriferului, Pomicultorilor.

Pe un număr de 9 străzi aflate în lucru, lucrările vor fi finalizate în 2010: strada Rusciorului, unde până în prezent au fost finalizate reţelele de apă, canalizare şi gaz; strada Siretului, unde până în prezent au fost reabilitate reţelele de apă, canalizare şi gaz; Aleea Călăreţilor, unde mai trebuie executate lucrări pe un tronson al străzii; strada Viitorului, pe tronsonul dintre Moara de Scoarţă şi cartierul Guşteriţa, unde au fost finalizate până în prezent reţeaua de apă şi canal pluvial; strada Dragalina, pe care au fost finalizate reţelele de apă şi canalizare; strada Verzăriei, unde s-au efectuat lucrări la reţeaua de canalizare şi străzile Căprioarelor, Cerbului, Secerătoarelor unde lucrările propriu-zise vor demara în 2010.

Proiectare pentru străzile ce urmează să intre în lucru
Pentru a grăbi demersurile preliminare în vederea execuţie lucrărilor pe mai multe străzi din Sibiu, municipalitatea a parcurs în 2009 procedura de proiectare a lucrărilor pentru 52 de străzi care urmează să fie reabillitate şi modernizate: Horea, Cloşca, Saligny, Sturza, Brazilor, Prejbei, Caragiale, Tudor Arghezi, Martin Hochmaister, Luarea Bastiliei, Privighetorii, Ion Sion, Ocnei, Turnului, Muncii, Munteniei, Gheorghe Doja, Anina, Gheorghe Soima, Mozart, Anatole France, Gheorghe Asachi, Moreni, Popovici Bănăţeanu, Ana Ipătescu, Grâului, Principatele Unite, Orlat II, Resiţa, Teilor, Cimitirului, Topârceanu, Ştefan Octavian Iosif, Mălinului, Smârdan, Vasile Pârvan, Calea Poplăcii, Preot Bacca II, Maşiniştilor, Agricultorilor, Săcel III, Râului – Metalurgiştilor, Dobrogei, Podului, Grigore Ureche, 9 Mai, Faurului, Ocnei, Turnului şi Piaţeta Târgul Peştelui.

Două noi poduri peste Cibin
Municipalitatea a încheiat în luna ianuarie 2009 contractele pentru execuţia studiului de fezabilitate, a proiectului şi detaliilor tehnice pentru construcţia a două noi poduri peste Cibin: un nou pod în amonte de podul Peco şi un pod care face legătura dintre cele două maluri ale Cibinului în zona străzii Ion Neculce. Scopul principal pentru construcţia celor două poduri este de a decongestiona cele două puncte foarte aglomerate, tranzitate mai ales de traficul greu. Consiliul Local a aprobat deja şi indicatorii tehnico-economici pentru aceste obiective.

Un nou regulament de refacere în urma intervenţiilor la reţelele de utilităţi a fost elaborat de municipalitate în 2009. Noul regulament a intrat în vigoare în luna iunie iar în baza acestuia, refacerile vor fi executate în mod direct, doar de administratorul drumurilor – SC DPC SA - în limita de timp specificată şi pe cheltuiala societăţii care a avut intervenţii la reţeaua proprie.

Activităţi de gospodărire

Pentru o mai bună gospodărire a domeniului public, în 2009 Consiliul Local Sibiu a aprobat un regulament de funcţionare a teraselor sezoniere. Perioada de sezon pentru terase a fost stabilită pentru intervalul 15 mai - 15 octombrie. Conform acestuia comercianţii trebuie să respecte suprafaţa amplasamentului, mobilierul terasei să fie unul din lemn sau fier forjat şi în concordanţă cu restul elementelor care alcătuiesc terasa iar umbrelele folosite trebuie să excludă culorile stridente. Principalul obiectiv al acestui regulament a fost de a asigura un concept unitar de organizare a comerţului prin terase, cu respectarea arhitecturii din centrul istoric şi a locuitorilor acestuia. La începutul lunii iunie au fost finalizate procedurile de licitaţie pentru contractarea a două servicii importante pentru comunitatea sibiană: întreţinerea jocurilor pentru copii şi a fântânilor arteziene din oraş. Sibiul are în prezent 13 fântâni arteziene şi 19 locuri de joacă publice pentru copii.
Pentru a asigura condiţiile de păstrare a curăţeniei în Sibiu, municipalitatea a achiziţionat 300 de coşuri de gunoi care au fost amplasate pe străzile din Sibiu. Zonele de amplasare a coşurilor de gunoi au fost selectate în funcţie de intensitatea traficului pietonal, de existenţa sau nu în zonă a altor coşuri de gunoi sau starea de deteriorare care impunea schimbarea lor.
Pentru a spori siguranţa pietonilor, municipalitatea a demarat o serie de lucrări de amenajare la trecerile de pietoni situate pe artere intens circulate sau în apropierea unor şcoli. Noul tip de amenajare a trecerilor de pietoni presupune retrasarea acestora şi amplasarea de o parte şi de alta a trecerii a unor indicatoare dotate cu lumini intermitente. Acestea au fost realizate pentru un număr de 18 locaţii din cartierele sibiene, mai ales în zona unităţilor şcolare, a bisericilor şi a pieţelor agroalimentare.
În anul 2009 municipalitatea a parcurs primele etape în vederea realizării planului local de acţiune pentru reabilitarea termică a imobilelor de blocuri. Au fost inventariate 855 de blocuri care se pot înscrie în acest program iar asociaţiile de proprietari au fost invitate să depună documentaţia necesară. În prezent se lucrează la întocmirea planul de acţiune local ce urmează a fi înaintat autorităţilor centrale. Pista biciclete. Municipalitatea a finalizat în 2009 amenajarea tronsonului situat între strada Ludoş şi limita municipiului cu comuna Răşinari. Pista de biciclete se întinde acum pe traseul strada Şcoala de Înot, pe lângă Stadionul Municipal, pe aleea principală din Parcul Sub Arini, pe sub pod şi până la Aleea Călăreţilor. Strada Aleea Călăreţilor este în prezent în lucru, iar la finalizarea lucrărilor va fi continuată pista de biciclete pe o lungime de 980 de metri. Lungimea totală a pistei de biciclete va fi de 6 kilometri, după finalizarea tronsonului de pe Aleea Călăreţilor.

Un nou sistem de fludizare a traficului Primăria a implementat încă o măsură pentru fludizarea traficului pe străzile din Sibiu– ridicarea autovehiculelor parcate nergulementar. Pentru aceasta a fost achiziţionat în aprilie 2009 un utilaj special pentru ridicarea autovehiculelor care blochează traficul sau nu repectă normele privind spaţiile de parcare şi a fost înfiinţat un Birou de Ridicări care să gestioneze această problemă. Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat a început activitatea cu acest utilaj în luna iulie, iar până în prezent au fost ridicate un număr de peste 280 de vehicule.
În aceeaşi direcţie, Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat a supravegheat respectarea normelor privind parcarea şi au aplicat o serie de amenzi celor care au parcat neregulamentar, în valoare totală de peste 250.000 de lei. Sibienii au dovedit însă şi în 2009 că sunt disciplinaţi şi au achiziţionat tichete şi abonamente de parcare în valoare de peste 1.000.000 de lei. În continuare, Sibiul are printre cele mai scăzute tarife pentru parcare din ţară. Municipalitatea a folosit aceste fonduri pentru a continua proiectul de reconfigurare şi amenajare de noi locuri de parcare, mai ales în cartierele sibiene. În anul 2009 au fost create sau reconfigurate aproape 2.500 de locuri de parcare, aducând numărul acestora la peste 6.500. În 2007 municipalitatea a demarat un proiect mai amplu ce viza crearea mai multor locuri de parcare în cartierele sibiene, mai ales în zonele de blocuri. Acest proiect va continua şi în 2010.

Transparenţa instituţională

Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, şi în special pentru a crea o relaţie cât mai bună cu cetăţenii, municipalitatea a identificat nevoia dezvoltării serviciilor publice electronice şi a depus la Ministerul Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei (în prezent Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale) proiectul intitulat “Implementarea conceptului de administraţie electronică la nivelul Municipiului Sibiu”. Proiectul se încadrează pe AXA Prioritară III, “Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 2 “Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice”. Proiectul a trecut de toate etapele de verificare şi analiză, iar în vara anului 2009, municipalitatea a primit confirmarea finanţării din partea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Internaţionale (este vorba de fonduri structurale – nerambursabile).
Eficientizarea activităţilor la nivelul Primăriei Sibiu se va realiza prin implementarea acestui concept de administraţie electronică, bazat pe mijloace specifice tehnologiei informaţiei şi se va concretiza prin: îmbunătăţirea furnizării informaţiilor şi serviciilor publice către cetăţeni, eliminarea procedurilor birocratice şi simplificarea metodologiilor de lucru; şi îmbunătăţirea eficacităţii, eficienţei şi calităţii serviciilor publice. Valoarea totală a proiectului finanţat este de 2.100.350 lei. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, din momentul semnării contractului de finanţare.

Dezvoltare Urbană

Municipalitatea s-a concentrat în anul 2009 asupra finalizării elaborării Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), prin care dorim să asigurăm continuarea importantelor schimbări structurale din ultimii ani, ce au reprezentat un impuls important pentru dezvoltarea oraşului. Proiectele propuse spre implementare vizează dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a economiei şi creşterea calităţii vieţii în Oraşul de Jos prin crearea unei infrastructuri urbane moderne şi durabile, precum si creşterea accesibilităţii zonelor de vest şi nord-vest ale oraşului. Ideea de bază care se urmăreşte este reducerea discrepanţelor dintre Oraşul de Jos şi Oraşul de Sus. Dintre proiectele enunţate în PIDU şapte vor fi depuse spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul: „Poli de dezvoltare urbană”. Alocarea financiară în cadrul acestei axe pentru Municipiul Sibiu este de 14,86 milioane euro. Proiectele prioritare propuse spre implementare în cadrul POR sunt : modernizare străzii Faurului, modernizarea străzii Turnului şi Piaţa Târgul Peştelui, modernizarea centrului de recuperare pentru copii cu handicap Aleea Streiu, nr 8, modernizarea străzii 9 Mai, modernizarea străzii Ocnei, construcţia viaductului Calea Şurii Mici – Kogălniceanu, precum şi sistemul de control şi managementul traficului urban în Sibiu.
Planul Integrat de dezvoltare urbană va putea fi consultat atât pe site-ul www.sibiu.ro, cât şi la Centrul de Informaţii pentru Turişti.
Un alt instrument de lucru pentru dezvoltarea Sibiului este Planul Urbanistic General. Realizarea acestuia a fost contractată de firma Planwerk, iar în anul 2009 a fost iniţiată o dezbatere publică în urma căreia cetăţenilor li s-au prezentat principalele concluzii ale proiectului şi au fost invitaţi să îşi exprime părerea în scris cu privire la acesta. După modul în care sunt centralizate şi prelucrate datele, reprezentanţii firmei estimează că la jumătatea acestui an Sibiul va avea finalizat noul PUG.

Transportul în comun

Municipalitatea sibiană a demarat încă din 2006 un amplu program de reorganizare şi modernizare a transportului public din Sibiu care a presupus modernizarea staţiilor, reconfigurarea sistemului de ticketing, dotarea cu mijloace de transport moderne şi reconfigurarea traseelor în funcţie de necesităţile călătorilor. O nouă etapă a programului de modernizare a transportului în comun a fost implementată în 2009 şi a constat în reconfigurarea completă a traseelor şi introducerea abonamentului unic.
Începând cu 15 noiembrie, traseele Tursib au fost reconfigurate pe trei trasee principale şi şapte trasee secundare ce fac legătura între cartierele Sibiului şi zonele centrale. La acestea se adaugă cursele regulate care fac legătura între cartiere şi zonele industriale. A doua măsură a acestei etape se referă la regândirea sistemului de abonamente şi se introducerea abonamentul unic. Călătorii pot achiziţiona un abonament unic, pentru toate traseele Tursib, la preţul standard de 50 de lei pe lună, diferenţiat pe perioada de utilizare (o zi, două săptămâni, o lună). Şi în 2009 municipalitatea a oferit transport gratuit tuturor pensionarilor în vârstă de peste 65 de ani precum şi elevilor şi studenţilor aflaţi în situaţii deosebite.
La sfârşitul lui 2009 societatea a făcut demersuri pentru extensia contractului de împrumut de la BERD cu aproximativ 2 milioane de euro, fonduri ce vor fi folosite pentru achiziţionarea de noi autobuze şi modernizarea sistemului de ticketing (bilete).

Întreţinerea şi modernizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat

Serviciul Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ a demarat în acest an lucrări de reabilitare a unităţilor de învăţământ în valoare totală de 1.300.000 de lei. Această sumă cuprinde lucrări de reabilitare, lucrări de reparaţii şi lucrări de proiectare. Cea mai importantă lucrare desfăşurată în şcoli este introducerea reţelelor de utilităţi, realizarea branşamentelor şi efectuarea amenajărilor exterioare la sala de sport a Şcolii nr. 18 din Sibiu. Valoarea acestui contract a fost de 597.000 de lei. O altă lucrare importantă a fost reabilitarea curţii interioare a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr. În această locaţie a fost refăcută suprafaţa asfaltică, curtea interioară şi terenul de sport. De asemenea, au fost create 6 locuri de parcare pentru personalul didactic, a fost creată o mică zonă verde şi au fost reparate împrejmuirile terenului de sport. Municipalitatea a refăcut şi trecerile de pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ pentru a permite circulaţia în siguranţă a elevilor. SC DPC SA a refăcut marcajele la 52 de astfel de locaţii. Tot în acest an municipalitatea sibiană a preluat un număr de 31 de medici, 50 de asistenţi medicali şi 3 sore medicale principale din cabinetele medicale şcolare.

Siguranţa cetăţenilor - Serviciul Public de Poliţie Comunitară

În anul 2009 Poliţia Comunitară Sibiu a desfăşurat activităţi ce au avut ca obiectiv principal asigurarea ordinii şi liniştii publice, combaterea fenomenului de cerşetorie şi vagabondaj, a comerţului stradal neautorizat, asigurarea unui climat de siguranţă civică pentru locuitorii municipiului, precum şi menţinerea unui aspect civilizat al arterelor pietonale şi al pieţelor din municipiu. Agenţii comunitari au avut o colaborare intensă cu serviciile de specialitate din Primăria Municipiului Sibiu în proiectele demarate de acestea pe parcursul anului 2009. Poliţia Comunitară a făcut câţiva paşi şi în direcţia modernizării şi a îmbunătăţirii permanente a serviciilor oferite. În luna iulie acest serviciu a depus la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Direcţia Pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative proiectul: ”Dezvoltarea, diversificarea şi întărirea capacităţii Poliţiei Comunitare Sibiu de a furniza servicii de calitate” în cadrul programului operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative Axa 2. Obiectivul proiectului este acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al comunităţii locale de la nivelul Municipiului Sibiu prin dezvoltarea, diversificarea şi întărirea capacităţii Poliţiei Comunitare Sibiu de a furniza servicii specifice de calitate.
În acest sens se urmăreşte implementarea sistemului unic de apel în formă electronică şi standardizarea formării profesionale a personalului Poliţiei Comunitare pentru asigurarea cu promptitudine a serviciilor specifice. Tot pentru accesarea de fonduri europene a fost depus şi proiectul „Formarea continuă şi creşterea calificării profesionale a resurselor umane pentru îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii organizaţionale”. El a fost înaintat autorităţilor în domeniu la începutul lunii decembrie 2009, cu scopul principal de a dezvolta calificarea angajaţilor pentru a răspunde cât mai bine nevoilor cetăţenilor.
Anul 2009 a reprezentat pentru acest serviciu şi un an al educaţiei tinerilor, prin implicarea lor întrun proiect de responsabilizare socială. Pentru promovarea activităţii Poliţiei Comunitare în rândul tinerilor şi pentru ca aceştia să cunoască mai bine legislaţia oraşului în care trăiesc, angajaţii acestui serviciu, alături de sponsorii care au înţeles importanţa acestei iniţiative, i-au implicat pe tineri întrun concurs de cunoştinţe generale cu premii care să le răsplătească eforturile.

Soluţii pentru câinii fără stăpân

În anul 2009 municipalitatea sibiană a acordat o mare atenţie problemei câinilor comunitari din Sibiu şi în acest sens a demarat construirea adăpostului destinat patrupedelor. Lucrările au început în primăvara anului 2009, acestea fiind în prezent în mare parte finalizate. Investiţia cuprinde o clădire cu regim de înălţime parter, care va avea hol de acces, sală de chirurgie-eutanasiere, frig, grup sanitar cu vestiar şi duşuri pentru femei şi, separat, pentru bărbaţi, depozit de hrană pentru câini, sală de mese pentru personal şi sală de adopţii.
Pe terenul amplasat în Dealul Guşteriţei se va îngrădi o suprafaţa de aproximativ 3.000 mp unde se vor amenaja o parcare cu şapte locuri, un număr de 50 de padocuri, garduri care vor delimita accesul adăpostului, precum şi o curte de alergare. Fiecare padoc va fi amenajat pentru un număr de patru câini, iar fiecare câine va avea cuşcă individuală. Valoarea contractului pentru lucrările de amenajare a padocurilor pentru câinii comunitari, inclusiv pentru lucrările de proiectare este de 921.985,99 lei (fără TVA).

Campanii de sterilizare
Primăria Sibiu a demarat în anul 2009 mai multe campanii de sterilizare a câinilor comunitari la nivelul întregului municipiu. Campanie demarată în colaborare cu Fundaţia Vier Pfoten s-a concretizat prin sterilizarea a peste 1000 de câini comunitari. O altă colaborare importantă şi anume cea cu Asociaţia Pferd und Hund e.V (cunoscută sub numele Das Kleine Tierheim) s-a concretizat prin semnarea unui parteneriat de durată, prin care câinii comunitari sunt daţi sper adopţie în Germania. De asemenea, Asociaţia Pferd und Hund e.V. s-a implicat şi în proiectul de sterilizare a câinilor cu stâpân care nu fac parte dintr-o rasă omologată.

Servicii Sociale

În ultimii ani, numărul persoanelor din evidenţele primăriei Sibiu care beneficiau de o formă sau alta de asistenţă socială a scăzut constant. Deşi scăderea este uşoară şi oscilantă, aceasta se menţine şi în anul 2009, în actualul context al crizei economice. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei sunt, de departe, cele mai solicitate şi mai necesare din toate ajutoarele oferite cetăţenilor de către stat. Numai pentru sezonul rece 2009 -2010 au fost preluate până la sfârşitul anului peste 8.000 de cereri. Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi pentru ajutorul acordat pentru încălzirea cu gaze naturale, la fel ca în anii trecuţi. Anul acesta, serviciul menţionat a avut o activitate intensă datorită distribuirii ajutoarelor în alimente venite din partea Uniunii Europene. Peste 12.800 de persoane au beneficiat de aceste ajutoare, repartizate pe etape, conform prevederilor legale.

Cimitirul municipal

În anul în care a trecut, municipalitatea a realizat o serie importantă de investiţii pentru cimitirul municipal. Întro primă fază, suprafaţa iniţială a acestuia de 37,5 ha a fost extinsă cu o nouă parcelă în suprafaţă de 3 ha, unde vor putea fi amenajate aproximativ 5.500 de locuri de veci. Tot în anul 2009 Serviciul de Administrare a Cimitirului Municipal a finalizat lucrările de amenajare a capelei mortuare, întro clădire folosită anterior ca locaţie administrativă. Amenajarea acesteia a demarat în octombrie 2008 şi a presupus crearea a două camere cu instalaţii de frig locale, o cameră cu catafalc şi o cameră familială. La jumătatea lunii septembrie 2009 municipalitatea a contractat o firmă care să realizeze o nouă alee în Cimitirul Municipal. Aleea este concepută în aşa fel încât să permită circulaţia auto (maxim 3,5 t) şi să asigure accesul în partea nouă a cimitirului. Lucrarea presupune şi amenajarea unui podeţ de trecere care va face legătura între Cimitir şi Calea Cisnădiei.

Parcuri şi zone verzi

Ca în fiecare an, municipalitatea a amenajat şi a întreţinut parcurile şi zonele verzi din municipiul Sibiu prin intermediul serviciului specializat. Pe lângă acţiunile obişnuite de plantare şi întreţinere, de cultivare a plantelor, acest serviciu a demarat câteva proiecte menite să îmbunătăţească aspectul zonelor verzi din Sibiu. Municipalitatea sibiană a depus în 2009 două cereri de finanţare nerambursabilă pentru patru zone verzi din Sibiu. Prima din ele a fost înaintată Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – România pentru finanţarea execuţiei lucrărilor de reabilitare a parcului Ştrand. În anul 2008 instituţia noastră a mai aplicat odată la acest program, iar în urma selecţiei Sibiul a primit finanţare pentru acest obiectiv, însă numai pentru partea de proiectare.
Primăria Sibiu a dorit să continue colaborarea începută cu PNUD şi în 2009 şi a depus din nou în luna octombrie o cerere de finanţare pentru execuţia efectivă a lucrărilor. A doua cerere de finanţare a fost înaintată Ministerului Mediului şi Administraţie a Fondului pentru Mediu şi cuprinde trei scuaruri din Sibiu: Petofi Sandor, Ţiţeica şi cel din Piaţa Cluj. Pentru reabilitarea acestora municipalitatea a solicitat o finanţare nerambursabilă în valoare de aproximativ 817.000 lei, cu o contribuţia proprie reprezintă 10,05% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului. Prin realizarea acestor investiţii municipalitatea intenţionează să amelioreze situaţia în care se află cele trei zone verzi şi să contribuie la îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii sibienlor. Astfel, vor fi reabilitaţi peste 11.000 mp de zonă verde care în prezent nu corespund normelor de arhitectură ale unui oraş modern.

Pieţele sibiene

Pieţele sibiene au beneficiat şi anul acesta de lucrări de investiţii, pe lângă obişnuitele lucrări de întreţinere şi curăţenie. Serviciul de Administrare a Pieţelor a înregistrat de asemenea un număr mare de solicitări pentru închiririerea spaţiilor din pieţe, motiv pentru care a şi suplimentat numărul acestora. Bugetul pentru investiţii al acestui serviciu s-a ridicat la 550.000 lei. Cele mai imporante lucrări au fost realizate în piaţa Cibin, unde a fost amenajată o magazie de materiale şi în Piaţa Rahova unde a fost construită o rampă de containere. Sibienii au avut la dispoziţie şi anul acesta piaţa mobilă, care s-a redeschis în Piaţa Mare.

Serviciul Public Grădina Zoologică

La Grădina Zoologică din Sibiu au fost realizate în ultimii ani o serie de modernizări care au sporit confortul animalelor. În 2009 au fost finalizate o nouă serie de lucrări şi anume: extinderea spaţiilor destinate tigrilor, leilor, lamelor si mistreţilor. Valoarea totală a investiţiilor a fost de 670.000 lei. Tot în 2009 au fost finalizate şi lucrările de extindere si modernizare a spaţiului destinat papagalilor şi reptilelor.

Baia Neptun

La Baia Neptun municipalitatea sibiană a realizat în ultimii ani o serie de lucrări care au schimbat complet aspectul şi calitatea serviciilor oferite sibienilor. Anul 2009 nu a făcut nici el excepţie, fiind executate lucrări de împrejmuire a curţii interioare şi lucrări de consolidare a coşului de fum. De asemenea, în această vară au fost realizate zugrăveli, lucrări de dezinfecţie şi revopsire a cabinelor la saune şi au fost schimbate rezervoarele de apă din centrala termică, aflate în uz încă din 1958. Baia Neptun, cunoscută de sibieni şi drept „Baia Populară”, îi aşteaptă pe sibieni şi în anul 2010, cu preţuri şi serviciile acesibile tuturor.

Evidenţa Persoanei şi Starea Civilă Serviciul

Stare Civilă a încheiat peste 1100 de căsătorii, au fost înregistrate aproximativ 3100 de naşteri şi aproximativ 1800 de decese. Au fost eliberate în 2009 un număr de 20.500 de cărţi de identitate, 1200 de cărţi provizorii de identitate, au fost aplicate 4000 de vize de reşedinţă şi au fost emise răspunsuri 26.000 cereri de furnizări de informaţii

Evenimente culturale şi sportive

Municipalitatea sibiană a sprijinit şi în anul 2009 evenimentele culturale şi sportive. Agenda cultural-sportivă a anului 2009 s-a bucurat de o mare varietate de proiecte care au propus evenimente pentru toate vârstele şi gusturile. Agenda a cuprins un număr de 90 de proiecte culturale care s-au desfăşurat cu finanţare sau co-finanţare din partea Consiliului Local Sibiu şi cărora li s-a atribuit un buget total de 3.342.455 lei şi un număr de 81 de proiecte sportive cărora li s-a atribuit un buget total de 1.327.800 lei.

Printre evenimentele culturale de cea mai mare amploare care s-au desfăşurat cu sprijinul municipalităţii sibiene se numără: Festival-Concurs Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară "Vară, vară, primăvară", ediţia a XIII-a, "Carnaval Sibian"- ediţia a III-a, "Europa Cântă şi Dansează", ediţia a V-a, Ziua Europei, „Galele Studenţeşti de Jazz”, "Sibiu Jazz Festival 2009", ediţia XXXIX, "Festivalul Internaţional de Film Transilvania", ediţia a VIII-a, "Artmania Festival 2009", Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor", ediţia a XXXIV-a, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare din România", ediţia a VIII-a, Festivalul Medieval "Cetăţi Transilvane"- ediţia a IX –a, "Târgul Olarilor", ediţia a XLIII-a, "Festivalul Internaţional al Artei Lirice Sibiu", ediţia a VIII-a 2009, Festival Internaţional "Jazz and More" Sibiu 2009, Ediţia a V-a, Astra Film Festival 2009", "Festival Dans Sibiu", Festival de Folclor "Ioan Macrea", Târgul de Crăciun, Festivalul Internaţional "Magic Fest", ediţia a II-a, Revelionul Sibiu.

Vizite şi protocol

Aspectul vizibilităţii şi al menţinerii bunelor relaţii cu partenerii din alte ţări nu a fost neglijat nici în anul 2009. Unul din cele mai marcante evenimente l-a reprezentat cu siguranţă vizita în vara anului 2009 a Regelui şi Reginei Belgiei. Delegaţia oficială a fost însoţită de un număr de peste 80 de academicieni şi oameni de afaceri belgieni care au avut o întâlnire în paralel cu oameni de afaceri şi academicieni din Sibiu, în cadrul seminarului cu titlul „Cum să întărim cooperarea între universităţi/sistemul educaţional şi companii”. Municipalitatea sibiană a mai primit în această vară vizita unei delegaţii din oraşul Luçon, Franţa. Delgaţia luçoneză, condusă de primarul oraşului, a fost alcătuită din membrii ai administraţiei locale şi un reprezentant al mediului cultural din acest oraş. Reprezentanţii oraşului francez au vizitat Sibiul şi s-au întâlnit cu membrii unor instituţii culturale din Sibiu. De asemenea, Sibiul a marcat anul acesta 10 ani de la înfrăţirea cu oraşul Rennes (Franţa). Cu acest prilej la Sibiu a fost prezentă o delegaţie franceză alături de care au fost organizate o serie de evenimente culturale, care să marcheze centenarul bunelor relaţii dintre cele două oraşe. Primarul Klaus Iohannis a vizitat câteva oraşe dn afara ţării pentru a strânge relaţiile cu acestea, pentru a promova imaginea Sibiului şi potenţialul său economic.
Unul dintre acestea este Takayama, în anul în care Japonia şi România aniversează 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două naţiuni. Această vizită a dorit să confirme parteneriatul dintre cele două oraşe, să consolideze relaţia de prietenie şi să aprofundeze cunoaşterea reciprocă în domeniul culturii, artelor, sportului, turismului şi economiei. În aprilie 2009 primarul Klaus Iohannis a participat la Ulm (Germania) la o întâlnire pe tema Sibiului ca locaţie economică. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie din Ulm, cu sprijinul Primăriei oraşului Ulm şi au fost prezenţi reprezentanţi şi directori de firme, precum şi instituţii bancare din regiunea Ulm (Alb-Donau-Kreis) şi a Landului Baden-Württemberg. Spre sfârşitul anului primarul Sibiului a vizitat oraşul Paris, la invitaţia reprezentanţilor prestigioasei instituţii de conservare a patrimoniului mondial World Monuments Fund. Sibiul a fost adus în atenţia reprezentantilor World Monuments Fund cu potenţialul său în acest domeniu. Aceştia vor vizita Sibiul cel mai probabil în 2010.
Tot în anul 2009 a adus primarului Sibiului două decoraţii: una din partea statului austriac – Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” şi una din partea Marelui Ducat de Luxembrug – Ordinul de Merit în grad de ofiţer al Marelui Ducat de Luxemburg. Anul 2009 a adus în plus Sibiului trei cetăţeni de onoare: domnul Dan Perjovski, care a primit această distincţie pentru meritele sale în calitate de artist plastic ce reprezintă Sibiul cu onoare, domnul Petre Sbârcea - prim dirijor al Filarmonicii sibiene şi domnul Helmut Kreutz din Germania, pentru implicarea sa în reabilitarea Bisericii Evanghelice.

Klaus Iohannis
Primarul Municipiului Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Cezar Boliac , Festivalul Medieval , Stadionul Municipal , Ministerului Administrației , Calea Şurii Mici , Aleea Streiu , Astra film festival , Uniunii Europene , Piata Mare , Parcul Sub Arini , Consiliul Local , Primăria Sibiu , klaus iohannis , Sibiu Jazz Festival , Dan Perjovski , Planul Integrat , Litovoi Vodă , Tehnologia Informaţiei , Asociaţia Pferd , Cimitirul Municipal , Ana Ipătescu , Bisericii Evanghelice , Consiliului Local Sibiu , Festivalul Internațional , Klaus Johannis , Cimitirului Municipal Sibiu , Serviciului Evidenţa Persoanei , Vasile Pârvan , Popovici Bănăţeanu , Gheorghe Șoima , Primarul Klaus Iohannis , Dealul Guşteriţei , Dacă Târgul Olarilor , Calea Cisnadiei , Consiliul Local Sibiu , Gheorghe Doja , Dezvoltare Urbană , Simion Bărnuțiu , Baia Populară , Mihail Kogălniceanu , Cântecele Munţilor , Piaţa Rahova , Primăriei Sibiu , Poliției Comunitare Sibiu , Planului Integrat , Artmania Festival , Tehnologiei Informaţiei , Dans Ioan Macrea , Ziua Europei , Primăria Municipiului Sibiu , Nicolae Iorga , Serviciul Public , Programului Naţiunilor Unite , Ministerului Mediului Apelor , Festival Internațional , Principatele Unite , Societăţii Informaţionale , Marelui Ducat , Direcţia Fiscală , Fundaţia Vier Pfoten , Das Kleine Tierheim , Baia Neptun , Petöfi Sándor , Domeniul Major , Primarul Sibiului , Municipiului Sibiu , Cetăți Transilvane , Preot Bacca , Calea Poplăcii , Tradițiilor Populare , Treboniu Laurean , Film Transilvania , După Festivalul Naţional , Domeniului Public , Municipiul Sibiu , Piaţeta Târgul Peştelui , Ion Neculce , La Grădina Zoologică , Stare Civilă , World Monuments Fund , Starea Civilă , Luarea Bastiliei , Heinrich Heine , Gheorghe Asachi , Piaţa Cluj , Ion Sion , Ministerul Comunicaţiilor , Iuliu Maniu , Tinerilor Interpreţi , Galele Studențești , Primarul Municipiului Sibiu , Planul Urbanistic General , Concurs National , Muzică Populară , Poliția Comunitară , Aleea Călăreţilor , Anatole France , Petre Sbârcea , Ştefan Octavian Iosif , Poliției Comunitare , Festivalului Magic Fest , Poliţie Comunitară Sibiu , Tudor Arghezi , Poliţia Comunitară Sibiu , Ministerului Comunicaţiilor , Emile Zola , Marea Cruce , Societății Internaționale Geor , Grigore Ureche , Landului Baden , La Baia Neptun , Artei Lirice Sibiu , Carnaval Sibian , Dezvoltarea Capacităţii Admini , Direcţia Pentru Dezvoltarea Ca , Europa Cântă , Festival Dans Sibiu , Helmut Kreutz , Martin Hochmaister , Ministerul Comunicaţiei , Piaţa Târgul Peştelui , Reginei Belgiei , Revelionul Sibiu , Servicii Sociale , Strada Aleea Călăreţilor

Vizualizari: 1844

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

sibian

Acum 14 ani

"Agenda a cuprins un număr de 90 de proiecte culturale care s-au desfăşurat cu finanţare sau co-finanţare din partea Consiliului Local Sibiu şi cărora li s-a atribuit un buget total de 3.342.455 lei şi un număr de 81 de proiecte sportive cărora li s-a atribuit un buget total de 1.327.800 lei. " Cam multi bani la cultura ... si in schimb foarte putini bani ptr sportul sibian d-le primar. Si ne mai miram ca sportul sibian este in moarte clinica, si de-a supravietuieste... Pacat d-le primar.... ca sportul nu intra in obiectivele dvs...
Raspunde

x

Acum 14 ani

pacat domnule primar ca de transportul electric v ati batut joc si implicit si de o investitie de multe milioane de euro tinand cont de infrastructura care exista
Raspunde

un cititor

Acum 14 ani

Oare cat costa listarea raportului si expedierea celor 82.983 de plicuri? Bani platiti, desigur din bugetul local ...
Raspunde

alex

Acum 14 ani

bai cititor de la nr 3, te asigur ca toate astea costa mult mai putin decat tratarea prostiei tuturor sibienilor de teapa ta. improscati de carcotism, nu va convine nimic, iar in cazul de fata, daca nu ar fi fost facut public raportul, ati fi urlat ca nu e transparenta. are toata dreptatea johannis sa nu tina audiente. pai sa asculti, si chiar numai o data pe saptamana sau pe luna, pe toti smintitii care isi proclama dreptul la a cere in virtutea faptului ca sunt niste amarati de platitori care in viata lor nu au facut nimic din proprie initiativa, e o dovada de sadism. hai, sictir tuturor carcotasilor, ca m-am saturat
Raspunde

eugen

Acum 14 ani

bai alex publicarea in presa si pe internet si afisarea lui la primarie si in Piata Cibin nu ar fi fost suficienta transparenta? Esti actionar la Posta Romana?
Raspunde

pentru 3

Acum 14 ani

bai suge p..a la hitleristul de iohannus, intreba-l de cei 100 milioane de euro/ an din bugetul local x 9 ani, banii cheltuiti din 2001/2009. Cu cei 900 de milioane de euro ce a facut in Sibiu ? Mai adauga banii primiti de la cacatii de liberali pentru capitala culturala si de la belitii de psedei pentru ajutoare sociale. Mai adauga acele 2,5 milioane euro imprumuturile facute de consilierii locali PSD, PNL si FDGR , dobanzile care urmeaza platite. Acum stii de ce esti prost si de ce primarul tau de cacat a vrut sa fuga la bucuresti. Nu uita dosarul penal al infractoruluii tau primar de la curtea de apel alba iulia. Probabil ca mama ta a fost si ea hitlerista. pacat ca sibiul are asemenea tampiti si care nu sunt putini.
Raspunde

sibian

Acum 14 ani

ar trebui mai multe investitii in cresterea calitatii de viata a sibienilor cum ar fi: constructia si renovarea creselor si a gradinitelor pentru copii, si Amenajarea mult mai multor locuri de joaca pentru copii in toate cartierele, dezvoltarea transportului urban pe calea ferata,investitii in invatamant si sanatate. CE/AR FI DACA UN AN NU AM ASFALTA NICI O STRADA SI AM INVESTII IN TOATE ACESTE DOMENII|?
Raspunde

nelu roman

Acum 14 ani

unde sunt banii primiti de la guvern pentru gradinitele din sibiu d.le primar ? cat de curand veti da cu subsemnatul !!!!!!Sa va fie rusine.
Raspunde

Obe

Acum 14 ani

E un fel de a spune "dragi sibieni, sa uitam pentru moment de gafele pe care le-am facut tot anul 2009, cum am visat eu ca voi fi prim-ministru, cum m-am aliat cu PSD-ul din dorinta de a scapa de responsabilitatea de a gestiona datorii istorice". In 2009 pe raportul adevarat apare scris un "0" mare de tot, NIMIC. Prostia se plateste grav. Va rog sa nu o platit din impozitele si taxele pe care le-am achitat la timp, fara sa fiu vreodata rugat sa o fac prin scrisorile dumneavoastra.
Raspunde

un cititor

Acum 14 ani

bai "alex" esti un prost !
Raspunde

hogas

Acum 14 ani

bai,da esti disperat rau de dai raportul.Oricum ,noi suntem ardeleni,nu sasi,si manjind odata obrazul,cu noi nu te mai legi.Pa,du-te si lasa-ne cu vrajeala.Vorbesti mai mult la viitor,nu ce ai facut.Mars!
Raspunde

alex

Acum 14 ani

cititorule, nu ai dreptate ! eu nu sunt prost, sunt cretin si ma casatoresc in fiecare noapte cu iohaniis, sa moara dusmanii mei!
Raspunde

Girboveanu

Acum 14 ani

excelent alex,parca toata prostimea sibiului sau adunat pe acest forum oameni cu un caracter zero,toate leprele si jigodi ultimul jeg. Dar bine ca avem un Primar bun si foarte bun care nu se lasa intimidat de un jeg care latra toata ziua la marginea drumului . Sa traiti bine. Un marinar orb.
Raspunde

Girboveanu

Acum 14 ani

asa alex, noi doi ce i-o sugem lui klausi, dar merita!
Raspunde

sibianul standard

Acum 14 ani

Reusiti sa fiti amuzanti toti cei anti-Iohannis! Dar nimic mai mult. Doar uitandu-va la stagnarea oraselor de aceeasi talie cu Sibiul, si va puteti face o idee cat de norocosi sunteti ca aveti un astfel de primar recunoscut si ravnit de toata tara!
Raspunde

ss

Acum 14 ani

Sibienii stndard sunt turma de prosti aplaudaci care nu gandesc cu propriile minti. Ei negrul il vad alb si invers, albul il vad negru, atunci cand li se spune ca asa trebuie sa vada. Perceptia corecta este ca Sibiul a stagnat din anul 2007 pana in prezent, in timp ce restul oraselor capitale de judet s-au dezvoltat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus