Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Frica de gripa, mai mare decat frica de ac

Joi dimineaţă, ora 10. Holurile Spitalului Clinic Judeţean gem de oameni. Cel mai probabil, majoritatea bolnavi. Altfel ce să caute acolo? În faţa încăperii unde se fac vaccinele împotriva gripei noi bate vântul.
Despre sibieni se zice că sunt mai molcomi şi mai calculaţi. Aşa se face că pe când bucureştenii se călcau în picioare pentru un vaccin anti-porcină la Sibiu era linişte. Totală. Luni s-a dat alarma şi la Sibiu. 75 de oameni în prima zi. 105 în a doua. După care a venit din nou liniştea. „Probabil cei mai mulţi se vaccinează la medicii de familie. Până de curând nu aveau doze de vaccin, din această cauză veneau mulţi la spital”, spune dr. Dana Rusu, şefa Secţiei Vaccinări. Intrăm în cabinetul curat ca în palmă. Totul pus la punct până la ultimul detaliu, de la seringi la mânuşi chirurgicale. Dozele de vaccin aşteaptă frumos aliniate în frigider următorul curajos. Doi bătrânei bat timid la uşă. Vor să se vaccineze împotriva gripei noi. „Am venit pentru că avem o vârstă şi e normal, pensionari fiind, să ne vaccinăm. Să fim şi noi în rând cu oamenii. E important să putem preveni boala. Nu vrem să facem gripă şi apoi să ni se reproşeze”, spune doamna Paraschiva Bolovan, probabil cu gândul la nepoţii de acasă.
Înainte de a fi vaccinaţi sunt cernuţi printr-o serie de întrebări. Medicul vrea să se asigure că nu au niciun simptom de gripă. Deşi nimeni nu spune exact, printre vorbe înţelegi că n-ar fi tocmai bine să fii vaccinat dacă din întâmplare porţi virusul în perioada de incubaţie. Niciunul dintre cei doi vârstnici intraţi în cabinet nu s-a mai vaccinat vreodată, în afara vaccinelor din copilărie. Se tem că după vaccin vor trebui să îşi schimbe, măcar pentru o perioadă, regimul alimentar. „Nici vorbă, nu sunt restricţii la mâncare. Puteţi bea chiar şi câte un pahar de vin. Dar e recomandat să mâncaţi propolis şi cât de multe citrice puteţi, portocale, lămâi”, le spune doctoriţa. Înainte să plece primesc şi sfaturi pentru situaţii mai delicate. „Dacă nu vă simţiţi bine după vaccin, aveţi febră sau dureri, luaţi paracetamol sau nurofen. Şi dacă vă doare locul injecţiei puneţi comprese”, mai spune dr. Dana Rusu.
Imunitatea la boală apare doar după trei săptămâni de la injectarea vaccinului. Surprinzător, fiind cunoscută indiferenţa tinerilor la problemele de sănătate, foarte mulţi studenţi au trecut pragul centrului de vaccinări în ultima săptămână. Sunt foarte curios să aud ce cred medicii direct implicaţi în povestea gripei noi despre această epidemie. Mai bine nu întrebam. „Datele care se dau la televizor nu sunt neapărat cele reale. Într-o epidemie, cum e cazul acum, se numără doar vârful aisbergului, să spunem aşa. Mă tem ca cele mai multe cazuri sunt cele necunoscute, tratate în casă. E bine ştiut faptul că majoritatea persoanelor care au gripă nu vin la medic să se trateze. De aici tragem concluzia că majoritatea cazurilor au fost uşoare sau fără complicaţii”, explică dr. Dana Rusu.
De-a lungul unei săptămâni au fost vaccinate peste 1000 de persoane. Cele mai multe, aproape 500, sunt cadre medicale ale Spitalului Judeţean din Sibiu. În ciuda cifrei ce pare mare, cei 500 sunt doar o treime din totalul angajaţilor.


Mai multe organizaţii ale societăţii civile doresc să facă o plângere penală împotriva secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Străinu Cercel. Acesta a intenţionat să introducă obligativitatea vaccinării pentru cadrele medicale precum şi imunizarea copiilor, chiar şi fără acceptul părinţilor. ONG-urile au apelat la senatorul Iulian Urban, preşedintele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori în demersul lor.



Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus