Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
1°C

Bugetul Sibiului, amanat pe saptamana viitoare

Consilierii locali au municipiului Sibiu vor fi rechemaţi într-o şedinţă extraordinară pentru adoptarea bugetului local al oraşului pe 2010. Programată iniţial pentru azi, dezbaterea în cadrul legislativului local a fost amânată de primarul Klaus Johannis. "Mă văd obligat să retrag acest proiect, deoarece nu a mai fost timp fizic pentru ca Direcţia Finanţelor să facă toate calculele în ceea ce priveşte împărţirea banilor pe localităţi. De asemenea, Consiliul Judeţean a aprobat doar astăzi bugetul pe 2010, de aceea nu am vrut ca cei din comisia de buget-finanţe să dezbată aceste date în doar o jumătate de oră", a spus primarul Sibiului. El speră ca datele necesare completării proiectului de buget să fie transmise administraţiei oraşului în cursul acestei săptămâni. "Voi convoca o şedinţă extraordinară în cursul săptămânii viitoare, probabil joi", a mai spus Johannis.

Buget mai mic decât în 2009

Bugetul propus pentru anul 2010 are o valoare totală de 323.054.490 lei, din care 201.014.000 lei fiind venituri propriii ale bugetului local. Cele mai importante surse de venituri proprii la bugetul local sunt încasările din impozite şi taxe, veniturile din proprietate, dobânzi şi prestări servicii, veniturile din taxe administrative şi eliberări permise, veniturile din valorificarea de bunuri. La capitolul venituri sunt evidenţiate şi alocaţiile de la bugetul de stat în sumă de 115 milioane lei, acest capitol cuprinzând sumele aferente plăţilor salariilor în învăţământul preuniversitar de stat, a salariilor medicilor din cabinetele medicale din şcoli, sumele destinate Serviciului de Evidenţa Persoanei, plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. „Acest capitol nu este încă complet conturat pentru că aşteptăm repartizarea sumelor ce revin municipiului Sibiu din totalul alocaţiilor de stat către întreg judeţul, conform Legii bugetului de Stat pentru anul 2010. bugetul local propus va fi ulterior modificat în conformitate şi sperăm că printr-o creştere” a declarat primarul în conferinţa de presă. La capitolul cheltuieli, cele mai mari sume se îndreaptă către domeniul transporturilor (79 milioane lei), serviciilor şi pentru dezvoltarea publică (28 milioane lei), cultură, religie şi sport (24 milioane lei), asistenţă socială (17 milioane), etc. Chiar şi în acest context de criză, municipalitatea va continua să acorde gratuitatea pentru transportul public în comun pentru anumite categorii sociale defavorizate (pensionari, elevi în situaţii deosebite).

Fără şantiere noi din fonduri proprii

Cele 55 de milioane de lei prevăzute în bugetul local pe 2010 pentru investiţiile în infrastructura Sibiului nu permit deschiderea unor noi şantiere în vederea reabilitării de străzi. Mai mult, aceşti bani nu ajung nici pentru finalizarea celor deja începute încă de anul trecut. Potrivit primarului Sibiului, veniturile bugetului local stabilite la peste 323 de milioane de lei (faţă de exerciţiul bugetar de 402 milioane de lei în 2009) reprezintă un calcul realist, corect. „Am considerat că este prudent să concepem un buget adaptat situaţiei economice actuale. Vom depune toate eforturile pentru ca acest buget propus să fie cheltuit eficient.” a declarat primarul Klaus Johannis. Cât priveşte starea drumurilor aflate în lucru, primarul Sibiului spune că va discuta cu firmele de construcţii pentru a finaliza, totuşi, lucrările încă din acest an. "În 2010 nu vom începe lucrări noi pe străzi din fonduri proprii, cel puţin nu lucrări semnificative. Banii alocaţi pentru infrastructură nu ajung pentru acoperirea cheltuielor generate de actualele lucrări. Dar este posibil să existe constructori care să finalizeze lucrările şi să îşi primească restul de bani în 2011. Acest lucru este doar o posibilitate, depinde de constructori, noi nu putem să îi obligăm", mai spune Johannis. În 2010 vor fi continuate lucrările de viabilizare în Cartierul Tineretului, Cartierul Tilişca, lucrările de modernizare pe străzile Rusciorului, Siretului, Lazaret, Bielz, Turda, o parte din străzile ce fac parte din pachetul de 19 străzi - zona Piaţa Cluj-Lazaret-Gara Mică- Ţiglari -Turnişor II. De asemenea sunt alocate sume pentru realizarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie pentru un număr de 36 de străzi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus