Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Amintiri din Sibiu: Poarta Cisnadiei

În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, odată cu construcţia celei de a treia incinte de fortificaţie se va construi şi una dintre porţile importante ale cetăţii, Poarta Cisnădiei. Cercetările arheologice efectuate în zona hotelului Bulevard şi a întrării pe strada Bălcescu au reuşit a indica locul exact al porţii. Aceasta se afla în dreptul clădirii ce desparte Parcul ASTRA de strada Tribunei (unde la parter se află sediul unui partid).

Poarta a luat numele străzii în capătul căreia s-a construit, strada al cărui nume indica direcţia mai vechiului drum ce trecea pe acolo şi ducea spre Cisnădie (unul dintre drumrile medievale ce legau Transilvania de Ţara Românească, trecea prin Cisnădie şi apoi se îndrepta spre valea Oltului). A fost una dintre cele mai importante porţi ale cetăţii medievale, pe aici presupânându-se că a intrat Mihai Viteazul în Sibiu după victoria de la Şelimbăr. De asemenea, ea avea un rol economic important pentru Sibiu deoarece ea făcea legătura cu Dumbrava Sibiului, acolo unde existau, ateliere, mori şi mori de hârtie, ferme şi lacuri ce ajutau viaţa oraşului.

Poarta era protejată în exterior de un lac artificial care îngreuna accesul unei eventuale armate de asediu în cetate. Mai târziu în secolul al XVIII-lea noile autorităţi, cele habsburgice vor decide fortificarea laturii pe care se afla şi Poarta Cisnădiei, prin construirea unei citadele. Proiectul va fi abandonat iar pe terenul pe care urma a se construi citadela se va dezvolta mai apoi un nou cartier, numit în perioadă josefin.
Dezvoltarea noului cartier sub presiunea noilor concepte urbanistice şi arhitecturale au făcut inutilă această poartă. Magistratul va decide în prima jumătate a secolului al XIX-lea, pentru deschiderea şi crearea unei conexiuni mai bune între vechiul burg medieval şi noile cartiere, demolarea Porţii Cisnădiei. Astfel pe acel teren, odată cu demolarea fortificaţiilor medievale se va naşte o nouă piaţa, numită în trecut Piaţa Hermann. Ea practic lega cartierul josefin de oraşul medieval.


Răzvan Pop, istoric
www.răzvanpop.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 11 ani

[...]presupânându-se că a intrat Mihai Viteazul în Sibiu după victoria de la Şelimbăr.[...]_ E o presupunere TOTAL NEFONDATA. pe baza acestui articol derutant s-a scris de ja in wiki.ro la Poarta Cisnadiei ca Mihai Viteazu A INTRAT...Adevarul este ca NU A INTRAT nici-odata aici...Nici-un cronicar de atunci, care mentioneaza atent batalia DE ALATURI, nu scrie ca ar fi intrat.Ar fi mentionat faptul cu lux de amanunte, asa cum este cazul cu numeroasele SATE ARSE si JEFUITE de trupele lui, unde se mentioneaza EXACT tot ce s-a intamplat acolo..Satele acestea erau in majoritate SASESTI si subordonate Hermannstadt/Sibiu.. Poate sa-si inchipuie cineva sanatos la minte ca ar fi intrat in Hermannstadt/Sibiu, ar fi intocmit pacturi si intelegeri de pprotectie a populatiei si apoi ar fi ars si jefuit sate TRANSILVANE?
Raspunde

rosu

Acum 11 ani

Georg, pai daca asa a zis istoricul Pop, asa a fost. El a invatat din Eminescu, Sergiu Nicolaescu, Legendele olimpului si alte publicatii de valoare. In concluzie: te enervezi degeaba. Istoria o scriu invingatorii, in cazul nostru cei care au cucerit (mai bine \"au pus mana pe\") Transilvania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus