Joi,
23.09.2021
Parțial Noros
Acum
7°C

Gheorghe Roman, deputatul copy-paste

Ultima declarație politică a deputatului PD-L, Gheorghe Roman, citită în plenul Camerei pe 9 martie, începe cu fraze copiate din referatul unui elev de liceu, care și-a postat lucrarea pe internet. Discursul de 308 cuvinte al lui Gheorghe Roman continuă cu alte 68 de cuvinte copiate la virgulă de pe site-ul Ministerului condus de Elena Udrea și se încheie cu alte ”copy-paste-uri” dintr-un interviu luat de reporterii Formulei As.

”Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii. Fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală... ”, începe declarația politică a lui Gheorghe Roman, citită pe 9 martie 2010. ”Arta populara a Romaniei isi are radacinile in trecutul indepartat si tumultos al regiunii. Fiind situata la intersectia marilor civilizatii istorice – Greaca, Romana, Bizantina, Orientala si Occidentala”, a publicat și pe referat.ro elevul de liceu Andrei Daniel, cu doi ani și ceva mai devreme decât discursul lui Roman. Mai precis pe 10 noiembrie 2007. Pentru a „downloada” respectivul referat cu diacritice, trebuie să plătiți vreo trei euro. Gratis începutul, dar fără diacritice.

Nici următoarea frază scrisă și depusă de Roman la secretariatul de ședință al Camerei Deputaților nu este deloc originală. ” Folclorul românesc este cel mai bine conservat din lume, iar manifestările sale sunt evidente în întreaga ţară: Mărginimea Sibiului (icoane pictate pe sticlă, costume populare artistice, obiecte de uz casnic)...”, a citit deputatul înscris în rândurile puterii. Pentru această frază Roman nici nu a mai trebuit să pună diacritice – întreagă (în citatul de mai sus nu am redactat decât începutul) poate fi găsită într-o lucrare publicată de un angajat al Ministerului Dezvoltării, pe site-ul instituției condusă acum de Elena Udrea.

Tot discursul lui Roman este împărțit în patru fraze, de câteva zeci de cuvinte fiecare. Dacă primele două sunt copiate ad-literam din alte părți, normal, nici a treia nu scapă de inspirația generoasă oferită de on-line. ”Între marile neîmpliniri ale clasei politice româneşti din ultimii 20 de ani se numără şi lipsa de interes pentru dezvoltarea durabilă şi unitară a satului...”, scrie Roman. Aidoma celor scrise de ziaristul Formulei As, Ion Longin Popescu, la începutul interviului luat în 2009 lui Francisc Giurgiu, președintele Asociației Internaționale "Operation Villages Roumains". Cum toată cea de-a treia frază este copiată, nici ultima nu putea să poarte amprenata originalității spiritului oratoric al deputatului din Mediaș. Prin urmare, încheierea discursului este copiată dintr-o ordonanță aprobată de Guvern în 23 februarie. 2010.

Fără să întrebăm de drepturi de autor sau de plagiat, dăm cuvântul lui Gheorghe Roman. Care susține că e vorba doar de pure coincidențe. ”E vorba de programul guvernamental 10 case pentru specialiștii care merg la sate. Nu știu dacă știi despre ce este vorba... Eu cred că e un lucru foarte bun”, a declarat pentru Turnul Sfatului Gheorghe Roman. Pus în fața frazelor identice, Roman nu recunoaşte niciun plagiat. ”De mine e scrisă declaraţia, căci eu am făcut-o. Eu nu mă uit la referatele de clasa a XII-a. Eu nu caut din-astea pe internet. E interesant, mă gândesc că e totuși o coincidență. Chiar să caut formulări pe internet acum?... Nu sunt la un examen”.


Roman, deputat de 22.300 de lei pe lună

Potrivit datelor publicate de Parlament, pentru deputatul Gheorghe Roman din bugetul de stat sunt cheltuiţi peste 22.300 de lei pe lună. Din care aproximativ 5.600 de lei sunt indemnizaţia deputatului, alţi 2.600 de lei merg pe diurne, iar aproape 3.000 de lei pe cazare. Restul banilor sunt alocaţi biroului parlamentar. Pentru cei aproximativ 70.000 de euro cheltuiţi de stat pentru Gheorghe Roman din 15 decembrie 2008 până în prezent, deputatul de Mediaş a vorbit de şase ori în plen (din care patru declaraţii politice, un jurământ de credinţă şi o prezentare de interpelare), a avut două interpelări şi a semnat 22 de iniţiative legislative.Copiați, ăăă, verificați aici!

Pentru cei care vor să compare cu propria tastatură și conexiune la internet, pot găsi declarația politică a lui Gheorghe Roman pe site-ul Parlamentului, aici.


Sursele de inspirație sunt repartizate pe www astfel:

Referatul elevului Andrei Daniel este la adresa:
http://www.referat.ro/referate/Satul_romanesc___trecut_prezent_si_viitor_10472.html


Analiza Ministerului Dezvoltării este la adresa:
http://www.mdrt.ro/_documente/dezvoltare_teritoriala/amenajarea_teritoriului/patn_elaborate/secVI/raport_mediu/faza2/vol1/cap5.pdf

Interviul lui Ion Longin Popescu este la adresa:
http://www.formula-as.ro/2009/890/spectator-38/francisc-giurgiu-dupa-20-ani-de-la-caderea-regimului-comunist-satul-romanesc-traditional-risca-sa-fie-sters-de-pe-harta-tarii-11715

Ordonanța de Guvern poate fi găsită la adresa:
http://www.juridice.ro/100864/guvernul-a-modificat-legea-anl.html

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Xerox

Acum 11 ani

Ce sa faca si "piticu" si el este o "copy paste" inventat de Munteanu si Piteiu,cei doi specialisti in aranjamente "oculte", atata poate.
Raspunde

caterpilar

Acum 11 ani

pai cum, pentru 5.500 de euro pe luna sa-ti mai si obosesti creerii???
Raspunde

xulescu

Acum 11 ani

:)) da, da, nici tu, caterpilar, nu ti-i obosesti prea tare "creerii"...se zice CREIER cu I DE LA IDIOT
Raspunde

Teacher

Acum 11 ani

Ca sa faca copy/paste trebuie sa stie engleza. Cred ca face taiere/copiere...
Raspunde

o parere

Acum 11 ani

Ar trebui sa-si schimbe consiliera,cea care-i face discursurile,mai bine-si angajeaza o/un ziarist, cu talent jurnalistic,asa cum au si alti parlamentari, Ariton(Dorin Teodorescu) si Stirbet(Iulian Pampu),pentru interviuri,discursuri,conferinte si comunicate de presa...
Raspunde

Gheorghe Roman

Acum 11 ani

Sami sugi picsu Traiane pana o iesi pasta din iel.
Raspunde

Fara rima

Acum 11 ani

Piticul cu "amanta",care a copiat, S-a facut si de c...t ! Astia sunt parlametarii "inteligenti" si "culti" ai Romaniei: si acum fac pe grozavii.(vezi Ev.zilei 30.03.2010) Are si Mediasul un deputat..........
Raspunde

Costea

Acum 11 ani

Ce poziţie are a mainilor in fotografie !!!??? Cine la "pozat ",fotograful pdlist Costica ?
Raspunde

Paste

Acum 11 ani

Documentarea ste necesara. Ca a fost facuta cu ajutorul referatului unui pustan, e de asteptat, avand in vedere intelectul redus al deputatului mediesan. Ca a copiat cu nesimtire ce au scris altii, fara a indica sursa, se numeste furt. Cine i-a intocmit materialul? Ghidiu, candidata la europarlamentare???
Raspunde

eu

Acum 11 ani

Nu fiti rai, atata a putut,atata a facut.O fi el prost, dar ii al nostru.
Raspunde

WWW

Acum 11 ani

FOARTE INTEREANT CU ACESTE COMENTARII, CAND AM ATRAS ATENTIA ASUPRA FAPTULUI CA PARLAMENTARII PSD CHELTUIE CEI MAI MULTI BANI MI L-AU CANZURAT FARA SA FI SCRIS VREO INJURIE IAR ACUM CONSTAT CATE PORCARI SUNT SCRISE IN ACESTE COMENTARII FARA A FI CENZURATE SI ASTA PENTRU CA VB DE UN PDL-IST!!! SE PARE CE NU DATI DOVADA DE FAIR PLAY!!!! RUSINICAAA
Raspunde

Copi si paste

Acum 11 ani

"Porcari"? Pune copita pe jir...aaa carte!
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

MAI OAMENI BUNI ....NU VI SE PARE CA SUNTETI PREA RAI ? IN FOND SCOPUL E DE ASE ARATA DESPRE SATUL ROMANESC....CUM SI CE PAREREA MEA CA NU CONTEAZA INPORTANT E CA SE VORBESTE DE SATUL ROMANESC...RESTUL E......RAZBUNAREA CUIOVA CARE PROBABIL NU-L INGHITE PE ROMAN
Raspunde

ANCUTA

Acum 11 ani

nu vedeti ca din 12 care si-au dat cu parerea doar unul a fost inpartial ? prea e cusuta cu ata alba. ce a gresit chiar asa ? citi dintre noi la examene nu am luat referate de pe internet..si ? ce s-a intimplat ..nu ? hai lasati-o jos ca prea aveti ceva ..unii cu omul asta ceva de-l atacati asa
Raspunde

ion girnod

Acum 11 ani

cred ca sunt prea ra. marturisesc ca eu sunt in spatele acestor articole, in fond sunt platit sa fac asta,si o fac bine nu ? cum e un pic de liniste...hop si eu..cred ca o sa ajung in iad cu un asemenea comportament.ei si ? imi place acolo ca e cald...mi-e rusine de mine
Raspunde

IP 86.125.45.150

Acum 11 ani

De ce scrii mai multe mesaje? Lasa unul singur, de lins pe Roman. daca n-ai mai scrie i-ai face un serviciu micutzului hotz pt. ca esti analfabet ca si el.
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

ionele ionele..te simti ..cu musca pe caciula ai?
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

si analfabet e fiul lui taicatu mai...lake
Raspunde

stefan

Acum 11 ani

are stofa de politician,a demolat mediturul,a tradat pdsr+psd,casatorit din interes,are amanta,minte mult,cu mult tupeu,nesimtit,needucat,cu facultate la fara frecventa,datorita lui un bun administator al mediasului, dnl bucur a fost scos din viata politica,acum ar trada el mai mult dar cred ca nu mai poate.are frica dar are si rabdare.tu esti urmatoarea tinta domnule munteanu.
Raspunde

ionica

Acum 11 ani

credeti ca ii pasa de voi? ati vazut ce casa isi face?
Raspunde

yon

Acum 11 ani

Ghitza nu-i baga in seama. Sunt oamenii lui Munteanu si a lui Piteiu. Oricum tu vei fi noul presedinte al PD-Lului, chiar daca unii sunt platiti ca sa te faca praf. Fii barbat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus