Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-4°C

Pescarii isi fac singuri dreptate pe balta

Neoficial, week-end-ul trecut mai mulţi pescari din zona Avrigului s-au luat la trântă cu braconierii cu paraşute. Ba chiar au şi întrecut măsura. Oficial, poliţia a prins în acelaşi week-end şase „paraşutişti” în zona Avrigului. Şi tot oficial, AJVPS-ul a mers în control cu jandarmii pe acelaşi lac unde pescarii şi-au făcut dreptate. Multe coincidenţe.

Mai întâi poveştile

În urma articolului de săptămâna trecută intitulat „Noua boală a pescarilor sibieni”, mai mulţi pescari au contactat la începutul săptămânii redacţia Turnul Sfatului pentru a anunţa două incidente petrecute în descursul week-end-ului pe bălţile din jurul Avrigului. Cum pescarii cu experienţă se ştiu toţi între ei, de ani de zile, martorii evenimentelor de pe baltă au ţinut să-şi păstreze anonimatul. Nu înainte de ne povesti că pe lacul de la Mârşa pescarii serioşi, cu undiţe şi acte în regulă, s-au aliat împotriva celor cu plase şi paraşute. După câteva avertismente verbale şi injurii au trecut la fapte, în timpul harţei unul dintre braconieri fiind aruncat în apă. În perioada asta apa este rece spre foarte rece, şi tot pescarii au fost cei care l-au scos din apă pe braconierul care risca să se înece de la şocul hipotermic.
Povestea desprinsă parcă din Vestul sălbatic nu se încheie aici. Alţi pescari spun că tot în zona Avrigului şi tot în week-end, însă pe alte bălţi, lupta pescari sportivi – braconieri a ajuns la alte cote. Povestea sună cam aşa: după mai multe somaţii şi injurii serioase câţiva pescari au pus mâna pe braconieri, au urcat câţiva cu forţa în portbagajele maşinilor şi în prima pădure i-au lăsat legaţi şi bătuţi.
 
Şi acum faptele

Iată cum sună buletinul de presă al Poliţiei din data de 22 martie, adică de luni. “În cursul zilei de ieri, 21 martie a.c., în cadrul acţiunilor desfăşurate pe linia prevenirii braconajului piscicol de către poliţiştii Serviciului Ordine Publică, împreună cu lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Avrig, Asociaţia Judeţenă a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sibiu şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu, pe râul Olt, în localitatea Mârşa, au fost identificate 6 persoane care pescuiau cu plasă monofilament. Cei şase sunt cercetaţi penal de către poliţiştii din Avrig sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi utilizare fără drept de unelte şi plasă de tip monifilament, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64 lit. m din OUG nr. 23/2008, modificată. S-a dispus ridicarea în vederea confiscării a unui număr de 8 beţe de pescuit, o setcă monifilament de 4 metri lungime, o plasă monofilament de tip triunghi şi 6 plase monifilament tip „paraşută””, am încheiat citatul. Alte nereguli poliţiştii spun că nu au auzit pe baltă.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – filiala Sibiu, spun că nu au auzit de aceaste păţanii, însă întâmplarea face că marţi, deci la două zile după presupusele incidente, au fost în control cu jandarmii tocmai pe balta de la Mârşa. „E prima oară când aud de acest incident, nu-l pot confirma. Eu chiar marţi am fost în control pe lacul respectiv şi erau mai mulţi pescari acolo, cu acte în regulă, şi niciun braconier”, ne-a declarat Alexandru Mareş, reprezentantul AJVPS Sibiu.
„Eu aş vrea să fac mai multe controale dar nu am drept de control şi depind de inspectorul Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, care este singur pe trei judeţe. Şi apoi nici poliţia şi nici jandarmii nu au timp întotdeauna de astfel de controale”, Alexandru Mareş, AJVPS Sibiu.

Comentarii

3 comentarii

Florin

Acum 11 ani

Foarte bine le-au facut braconierilor.
Raspunde

rusinica

Acum 11 ani

cine isi permite sa stearga comentariile???? era ceva in neregula? rusinica
Raspunde

Je

Acum 9 ani

In zona Avrig ,Mirsa ,se produce tot raul din judet,in domeniul BRACONAJULUI piscicol Sibian .Sa va fie rusine ,celor care ,nu sunt in conformitate cu legea ,deoarece apele noastre ,noi trebuie sa le pazim ,administra .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus