Miercuri,
28.09.2022
Innorat
Acum
18°C

Solutia autoritatilor pentru Copsa Mica: prostimea sa plateasca

Copșa Mică va avea apă menajeră în conducte până la finele lui 2010, cel puțin, prin intermediul uzinei de apă a SC Sometra SA, au stabilit autoritățile locale, în cadrul unei ședințe ce a avut loc la sediul Instituției Prefectului Sibiu. În aceeași întâlnire, șefimea a stabilit ca, pe lângă plata apei brute, să mai fie plătită Administrației Bazinale a Apelor Mureș suma de 164 de lei pe mia de metri cubi de apă pentru ”prestarea serviciilor”. Adică de aproape zece ori mai mult decât prețul practicat de Administrația omoloagă de la Sibiu. ”Eu cu ce îmi plătesc oamenii? Trebuie să încasez banii”, a motivat Nicolae Bărbieru, reprezentantul Apelor Târgu Mureș, la ședința de ieri. Și ca totul să fie ”în regulă” prețul imens pentru ”prestarea serviciilor” va fi suportat de cele 6.000 de familii conectate la rețeaua de apă menajeră din Copșa Mică, alături de cele aproximativ 1.000 de familii din Axente Sever. ”Prestările de servicii” ce vor fi facturate, de acum încolo, populației din Copșa Mică înseamnă, de fapt, menținerea nivelului apei din sursa de captare a apei brute. Mai nou, sursa de apă brută va fi iarăși barajul de acumulare de la Ighiș. Baraj pentru a cărui nivel, cei de la Apele din Mureș nu au mai mișcat un litru de apă măcar de mai bine de trei ani. Până la finele anului trecut, facturile pentru ”prestările de servicii” erau achitate de SC Sometra SA, firmă care, de la începutul anului, în contextul economic actual, a cerut autorităților să participe la discuții în urma cărora să găsească soluții pentru reducerea costurilor. Soluțiile propuse de Sometra nu au fost, însă, pe placul autorităților mureșene care, printr-un gest extrem, au luat o serie de măsuri ce au dus la oprirea apei în Copșa Mică, în cursul săptămânii trecute.

Culmea: anul trecut, prețul era mai mic

Față de 2009, consumul de apă tratată prin intermediul Uzinei de la Copșa Mică în 2010 a scăzut. Mult. Cu toate acestea, cei de la Direcția Apelor Mureș aveau un nivel minim de încasări de realizat de la Copșa Mică. Și, cum volumul de apă a scăzut, soluția cea mai la îndemână găsită de autoritățile mureșene a fost să crească prețul ”prestărilor de servicii” lamia de metri cubi de la aproximativ 110 lei, la peste 164 de lei. ”Acest preț (164 de lei - n.r.) este acceptat și de Primăria orașului Copșa Mică”, se arată în protocolul semnat, ieri, la sediul Instituției Prefectului Sibiu, de către reprezentanții Apelor Mureș, ai Primăriei Copșa Mică și ai SC Sometra SA.
”Soluția tehnică de alimentare cu apă brută va fi din acumularea permanentă Ighiș, iar în caz de avarie sau nivel scăzut în lac să fie trecută pe priza de captare de pe râul Târnava Mare”, se mai arată în protocolul amintit. De la începutul anului până acum, sursa de apă brută pentru Copșa Mică a fost râul Târnava Mare, soluție aleasă în urma negocierilor dintre Sometra și Primăria Copșa Mică, pe de o parte, și Direcția Apelor Mureș, de cealaltă parte. Negocierile pentru schimbarea sursei au avut drept scop alegerea unei ape brute cu o calitate cel puțin identică față de cea provenită de la Ighiș, dar cu facturi de ”prestări servicii” mai mici. Pentru reducerea acestor facturi au tot insistat reprezentanții Sometra, cei care, de fapt, achitau aceste facturi. De mai bine de un an, însă, Sometra și-a întrerupt activitatea și a disponibilizat cea mai mare parte a angajaților.

Declarațiile oficiale

Întâlnirea de la Instituția Prefectului a reunit, ieri, cele trei părți implicate în chestiunea apei menajere distribuite centralizat la Copșa Mică: Dimitrios Samaras, directorul SC Sometra SA (firma care folosește propria Uzină de apă pentru a trata și pompa apă menajeră către Copșa Mică și Axente Sever), Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, și Nicolae Bărbieru, directorul Administrației Bazinului Apele Mureș. Alături de aceștia, prefectul Constantin Trihenea a mai invitat la discuții pe directorul DSP, Ioan Maniţiu, şi pe inspectorul şef adj. al ISU Sibiu, col. Ioan Cosma. ”Prin participarea directorului DSP şi a inspectorului şef adj. al ISUJ, prefectul Trihenea a dorit să atragă atenţia asupra rolurilor pe care cele două instituţii le au, în situaţii de urgenţă, şi condiţiilor ce trebuie respectate în furnizarea apei, pentru a preveni astfel de situaţii”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului. Ședința de ieri a fost convocată după ce, la mijlocul săptămânii trecute, apa din Copșa Mică a fost oprită în urma unei acțiuni a Administraței Apelor Mureș.
”Am plecat de la aspectul social al asigurării alimentării cu apă a populaţiei, care, conform legii, este prioritară pentru un furnizor”, a declarat prefectul Trihenea, la finalul întâlnirii.
Primarul Daniel Mihalache s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor, chiar dacă asta va însemna un preţ majorat al apei, mai adaugă Agerpres.
''Sibienii din Copşa Mică nu au plătit apa către Sometra din rea voinţă şi numai de câţiva ani încoace au început să îşi plătească datoriile. Avem 700.000 lei datorie şi acesta este cuiul Pepelei. Nu ar fi o pagubă pentru Sometra să suporte aceşti bani numai la cât rău au făcut populaţiei prin poluare'', a precizat pentru Agerpres primarul oraşului Copşa Mică
Închiderea Sometra a dus la scăderea cu 60 la sută a bugetului Primăriei Copşa Mică, ceea ce ar putea afecta alimentarea cu apă a oraşului, iluminatul public şi chiar serviciul SMURD, conform primarului Daniel Mihalache.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Kid

Acum 12 ani

Felicitari primarului pentru inca un esec in lupta cu grecii.Dar deja ne-am obisnuit.
Raspunde

Gica

Acum 12 ani

Asta e rezultatul actiunilor facute de nea primar. BRAVOOOOO!!
Raspunde

lotii

Acum 12 ani

pdl a-ti votat pdl sa betii
Raspunde

ion

Acum 12 ani

Cred ca PNL ai vrut sa scrii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus