Joi,
29.10.2020
Ceata
Acum
7°C

Mitropolitul Streza cere preotilor sa se fereasca de Carabulea si firmele lui

18 Aprilie 2010 22:13

Nemulţumit de anii de judecată, între Mitropolia Ardealului şi firma condusă de Ilie Carabulea, pentru spaţiile în care funcţionează hotelul Constinental Forum, ÎPS Laurenţiu Streza pune piciorul în prag: Biserica rupe orice legătură cu „păgubitorul Bisericii!”.

 

Conducerea Bisericii îl caracterizează pe Ilie Carabulea şi pe cei din firmele conduse de acesta drept “păgubitori ai Bisericii” şi face un apel către toţi preoţii să nu mai aibă vreo legătură aceştia. “Dacă nu se va dovedi înţelegere din partea celor ce au păgubit Biserica cu o asemenea valoare, sporind doar a lor avuţii, între Arhiepiscopia Sibiului şi societatea care ne-a păgubit nu va mai exista nici o legătură! Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite nici un ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că este incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!” Mustrarea cea dreaptă a lui Dumnezeu e mai greu de purtat decât orice pedeapsă omenească, trecând din neam în neam!”, se arată într-un aspru comunicat de presă remis de conducerea Mitropoliei.

 

Povestea litigiului

 

Hotelul Bulevard, în prezent „Continental Forum”, a fost şi a rămas proprietatea Bisericii şi în perioada comunistă, fiind închiriat de „continuatoarea fostei I.H.R. Sibiu”, la 22 octombrie 1968, pe un termen de 99 de ani, Hotel şi Restaurant (4117,18 mp.), cu o chirie de 24.134,72 lei. În 22 martie 1991 a fost reziliat contractul pe 99 de ani, dar SC Cibinul SA a refuzat eliberarea imobilului sau plata vreunei chirii, susţin reprezentanţii Bisericii. În plus, hotărârea CSJ – Secţia Comercială, nr.6079 din 21 octombrie 2002 obligă Arhiepiscopia, ca proprietar, la plata sumei de 13.154.421.127 lei, reprezentând „contravaloare investiţii”, sumă achitată prin ordin de plată nr.28 din 15 ianuarie 2003, din banii obţinuţi de Biserică.

 

Cinci ani fără chirie

 

Timp de cinci ani, între martie 2000 şi octombrie 2005, cei care au primit suma compensatorie investiţiilor făcute nu au plătit nimic proprietarului, respectiv Bisericii, acesta fiind obligat să apeleze la justiţie, pentru a-şi recupera prejudiciul, care a fost estimat la suma de 453.780 dolari americani. “Au urmat 7 ani de acţiuni judiciare, 2003-2010, „de la Ana la Caiafa!”, de la Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Craiova, de la Secţia comercială la cea civilă şi invers, şi chiar la Curtea Constituţională, iar acum recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Câtă energie consumată şi cât stres, chiar şi pentru chiriaş, câte cheltuieli şi câte amânări şi prelungiri, dar pentru ce?”, spun reprezentanţii Bisericii.

 

Sentinţă civilă

 

“Toate instanţele au recunoscut dreptul de proprietate exclusivă a Arhiepiscopiei noastre asupra acestei locaţii, deşi, miraculos, terenul de sub treptele de intrare în hotel şi un canal subteran au apărut în proprietatea chiriaşului!, şi că aceasta are dreptul reparatoriu de recuperare a prejudiciului. Din suma cuvenită ca prejudiciu pentru această perioadă, instanţa a scăzut cheltuielile de întreţinere a hotelului pe perioada 2000 – 2005, în valoare de 97.791,35 lei”, mai susţin reprezentanţii Bisericii. Prin sentinţa civilă nr.55 din 10 martie 2008, pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 102/63/2004, SC Cibinul SA este obligată la plata către Arhiepiscopia Sibiului a sumei de 1.559.260,38 RON, „reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului Hotel Bulevard Sibiu, pentru perioada 11 martie 2000 – octombrie 2005” şi a sumei de 28.710,08 RON cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost investită cu titlul executoriu.

 

Mitropolia întoarce foaia

 

“Regretăm profund că toate încercările Noastre de a aplana acest conflict şi de a recupera acest prejudiciu făcut Bisericii lui Hristos, prin mai multe consultări şi întâlniri la Reşedinţa Mitropolitană cu Domnul Ing. Ilie Carabulea, Preşedintele acestei societăţi şi prin alte acte de cinstire, nu au dus la nici un rezultat, deşi verbal ni s-au făcut mereu promisiuni, ca să treacă timpul. În plus, două locaţii ale societăţii şi 100.000 lei ai Arhiepiscopiei se află de 7 ani sub sechestru. Cine a câştigat? Vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a trecut la Domnul cu această mâhnire şi neîmplinire”, se arată într-un comunicat al Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.

Comentarii

13 comentarii

nesimtire la ortodox

Acum 10 ani

CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

Mai bine v-ati ocupa de saraci si bolnavi decat de recuperat hoteluri ... "Mustrarea cea dreaptă a lui Dumnezeu e mai greu de purtat decât orice pedeapsă omenească, trecând din neam în neam!" - mie aceasta fraza imi suna a putin blestem ... RUSINE. Iar de cand a revendicat si sectia de fizioterapie de pe Calea Poplacii, care din cauza lui va disparea, chiar ca acest domn care isi spune Mitropolit nu mai merita nici un respect .
Raspunde

alt sibian

Acum 10 ani

Atunci cand Mitropolia isi va obtine aceste drepturi care i se cuvin, o sa aiba grija mai bine si de saraci si bolnavi. Atunci cand alte Biserici din Sibiu si-au revendicat toate spatiile din oras si din judet, cladiri pe care acum nu sunt in stare sa le intretina, "un sibian" nu a luat atitudine. Probabil ca dreptatea este numai pt unii...
Raspunde

sica

Acum 10 ani

vorba aia, daca vrei sa manci colaci, numai popa sa te faci...
Raspunde

Lu

Acum 10 ani

star wars: episode 1! Bataia intre "holdinguri" Scorul dupa prima mansa: Mitropolia Ardealului S.A. 1-0 Atlassib S.A.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

S-A NUMIT INITIAL HABERMANN PALAIS, dupa constructor, proprietarul Fabricii de Bere Habermann, cea de pe Strada Berariei (!) in spatele Teatrului, fabrica daramata parca 2002-2004 ......apoi Hotel Europa, apoi Hotel Boulevard, apoi Hotel Bulevard... Canalul de sub Bretter apartine de fapt ORASULUI.. Georg
Raspunde

callas

Acum 10 ani

in iarna anului 2004 la Bulevard era o atmosfera sumbra,dar functiona! Camerele reci miroseau a urina, la receptie o doamna intre 2 varste plictisita si acrita, in hol misunau tot felul de fiinte dubioase cu afaceri pe sub mana pe langa niste samariteni rataciti, veniti din cotloanele Europei civilizate ca sa faca bine ( naivii!) , turistii evident ca deranjau, politete, interes, informatii = 0 dar preturile de 4 stele! Apropos canalul de sub Bretter: D-zeu nu vede chiar tot, l-a trecut cu vederea, altfel ar fi cerut biserica chirie si pentru el.
Raspunde

pesedistul

Acum 10 ani

Acest tiran nu mai are limite. Poate dumnezeu este singurul care-l poate pune la punct . Poate o palma data de dumnezeu, acestui mafiot, il mai poate pune la punct. De salariati isi bate joc in mod fregvent incalcand legea. Nu-i plateste conform contractelor iar la sfarsit de luna taie in carne vie reducand in mod nejustificat salariile
Raspunde

viorel

Acum 10 ani

Palatul Habermann a intrat in proprietatea arhiepiscopiei ortodoxe la sfarsitul sec. 19. Biserica a fost cea care a transformat si extins palatul la aspectul sub care a fost cunoscut drept Hotel Bulevard. Dreptul d proprietate nici nu se poate pune la discutie. Cat despre caracterul acestui boschetar numit Carabulea va pot da un simplu exemplu recent: ieri, duminica, cand toate aeroporturile din Italia au fost inchise pentru a doua zi si cand mii de romani dormeau prin aeroporturi (pentru ca cei care circula cu avionul in Italia sunt oameni de afaceri sau turisti, nu spalatori de vase care circula cu Atlassib), lui Carabulea i-a venit o idee stralucita de om crestin si cu frica de D-zeu si a marit pretul biletelor la cursele spre Romania de la 80 la 100 euro. Ca sa nu va povestesc despre conditiile de calatorie si despre cum ii exploateaza pe salariati, de exemplu casiera de la o agentie din Italia ne spunea ca primeste 300 euro pe luna si ea traieste in Italia.
Raspunde

alt sibian

Acum 10 ani

nu tin cu D-L Carabulea dar ca sa apari ca mitropolit si sa interzici preotilor relatii cu acest om care a facut atatea donatii nuami la biserica din Sibiel este icredibil si achiar daca nu facea unde este toleranta, intelepciunea sau promovam invrajbirea, este incredibil nu pot sa cred ca traim astfel de vremuri.
Raspunde

ioan

Acum 10 ani

daca Carabulea a detinut acest spatiu a creat niste locuri de munca care apoi au fost desfiintate nu va ganditi numai la castig , pacat , cati saraci ajuta biserica d-nilor , profitati de greutatile oamenilor iar preotii se lafaiesc in limuzine luxoase, rusine mare si lipsa de respect
Raspunde

George Ivan

Acum 10 ani

Pentru Fane Spoitoru -esti o jigodie imputita, ce vroiai sa-i dea lui mata teren de veci? Carabulea este primul om al Sibiului. Ai facut tu banca? stii tu ce este aia?Duci tu peste granite chipul Romaniei? sau stai in cocioaba ta plina de urina si tanjesti dupa un colt de paine cazut de la masa lui Carabulea?
Raspunde

Rudolf Leonard

Acum 9 ani

bolnav de cancer la 26 de ani Ma numesc Magyara Rudolf Leonard, am 26.de ani si bani prea putini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratarii afectiunilor de care sufar. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, in mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adapost de noapte din Sibiu si nu pot munci pentru ca medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufar de ciroza hepatica, ulcer, si scolioza toracica si am nevoie, lunar, de medicamente in valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Ma adresez oamenilor cu suflet si credinta in Dumnezeu sa ma ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, ma pot ajuta cu mici donatii in contul deschis la BCR : RO36RNCB0231088855520001 (lei). RO22RNCB0593088855520001...EURO.. E-mail: rudolfleonard13@yahoo.com Telefon: 0757205495 Va multu mesc anticipat Telefon: 0757205495
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus