Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Salvamontistii se pregatesc de dezastru

Au trecut 33 de ani de când 23 de persoane au murit îngropate de o avalanşă pornită pe unul din versanţii căldării Bâlea Lac. Elevii liceului Brukenthal şi profesorii lor au dispărut într-o mare de zăpadă. Niciunul nu a supravieţuit.

Cel mai grav accident montan din întreaga Europă, la acel moment, a avut loc în data de 17 aprilie. Un grup de 20 de elevi şi câţiva profesori se aflau la Bâlea Lac într-o tabără de schi. Timp de două zile, grupul a fost blocat în cabană din cauza unei ninsori abundente. În dimineaţa zilei de 17, după ce ninsoarea s-a oprit, elevii şi profesorii au ieşit din cabană şi au pornit spre Şaua Caprei, pentru lecţiile de schi. Alături de copii şi de doi profesori, un ingineri din Braşov. Câteva minute mai târziu, întreg grupul era acoperit sub tone de zăpadă, în urma unei avalanşe care a trecut peste lacul Bâlea şi s-a oprit aproape de cabana Paltinul. Câteva sute de persoane au fost implicate atunci în acţiunea de recuperare a cadavrelor, pentru că de salvare nici nu mai putea fi vorba. Căutarea a început în data de 18 iar militarii şi salvamontiştii au fost nevoiţi să disloce zeci de metri cubi de zăpadă ca să ajungă la corpurile victimelor. Fără supravieţuitori.

Vremurile s-au schimbat iar o tragedie de asemenea proporţii este aproape imposibilă acum. Atât echipamentele de prevenţie sunt mult mai bune decât acum 33 de ani dar şi mijloacele de informare sunt mai multe şi mai sigure. Totuşi, nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat acum 33 de ani la Bâlea Lac. Iar spaima că s-ar putea totuşi repeta o asemenea tragedie face salvamontiştii să se pregătească pe cât de bine pot pentru o asemenea intervenţie. În jurul datei de 6 mai, la Bâlea Lac va avea loc o aplicaţie de proporţii, în care vor fi angrenaţi salvamontiştii sibieni împreună cu colegii din Braşov, Argeş, Vâlcea, Alba şi Cârţişoara. Deasemenea, Salvamontul va fi sprijinit de Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Chinologic, SMURD, Crucea Roşie, Inspectoratul General de Aviaţie şi Asociaţia Română pentru Câini de Salvare. Salvamontiştii vor simula o avalanşă care acoperă parţial sau total 15 victime. Câinii vor fi aduşi la Bâlea cu elicopterul iar apoi, fiecare structură în parte îşi va prelua rolul într-o asemenea acţiune. „Vrem să fim pregătiţi pentru orice catastrofă. La Bâlea se schiază mult, sunt mulţi turişti. O tragedie ca cea din 77 poate avea loc oricând, deşi nu cred că la o asemenea amploare”, spune Adrian David, şeful Salvamont Sibiu. Ultimul eveniment de proporţii a avut loc în anul 2007 când 11 persoane au fost surprinse de o avalanşă în Strunga Dracului. 3, rănite foarte grav, au fost transportate de acolo cu elicopterul.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

callas

Acum 12 ani

ce zi tragica a fost 17 martie 1977 pentru sibieni, floarea liceeinilor s-a stins atunci, cate destine de familii au fost intr-o secunda frante prin violenta naturii..care se poate repeta oricand, nu va faceti iluzii ca azi ar fi altfel! Impinsi de masa de zapada in lac, nici 33 de ani mai tarziu nu ar fi avut nici o sansa.
Raspunde

:(((

Acum 12 ani

ti se face pielea ca de gaina cand citesti asemenea lucruri.
Raspunde

andreea

Acum 12 ani

este tragic ce s-a intamplat cu elevii si profesorii liceului.ne pare rau si inca in ziua e azi ne gandim la ei.Dumnezeu sa-i odihneasca!
Raspunde

Dirk Bonfert

Acum 10 ani

Si mie mi-se face,azi 17.04.2012,pielea ca de gaina cand ma gandesc la acel accident.Am fost la inmormantarea elevei Ulrike Zay(fiica unui coleg de serviciu) si am vazut acele inmormantari in lanti,care si azi ma cutremura.Alex. Samoila afost si el o cunostinta de a mea,brav om de munte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus