Miercuri,
01.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

In sfarsit: primii bani europeni pentru Paltinis

14,22 milioane de lei reprezintă valoarea primelor investiții serioase demarate la Păltiniș în ultimii ani, la inițiativa unor societăților private. 7,87 milioane de lei din acești bani sunt fonduri nerambursabile, acordate prin POR, pentru proiectul ”Modernizarea și extinderea Hotelului Casa Turiștilor”, adică modernizarea vilelor 16, 17 și 18. Tot azi, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Centru de la Alba Iulia, administrația locală din Jina a mai semnat un contract de finanțare nerambursabilă de 6 milioane de lei pentru proiectul ”Amenajarea domeniului schiabil în comuna Jina”, proiect în valoare totală de 11,9 milioane de lei.
Contractele de finanțare pentru cele două proiecte au fost semnate în cursul zilei de azi.

Proiect pe doi ani

Inițiatorul proiectului investițional de la Păltiniș este Teodor Ancuța, prin intermediul SC Păltiniș SA. Omul de afaceri sibian a depus proiectul de obținere a fondurilor europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional încă din 2008. Prin proiectul „Modernizarea și extinderea Hotel Casa turiștilor” din Păltiniș se urmărește modernizarea vilelor 16,17 și 18 și creșterea capacității de cazare a acestora. Prevăzut să se deruleze pe o perioadă de 24 de luni, proiectul are o valoare totală de peste 14,22 milioane lei, din care 7,87 milioane reprezintă suma nerambursabilă solicitată. ”Pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii de cazare, se vor realiza activități de dotare hotel cu două ascensoare și cu alte echipamente de înaltă calitate. Beneficiarul estimează că un număr de nouă persoane vor fi angajate la finalizarea proiectului, datorită creșterii numărului de turiști”, se arată într-un comunicat de presă emis de ADR Centru.
Investițiile ce vor fi demarate la Păltiniș vin după ani de zile în care administrațiile locale pe teritoriul cărora se află stațiunea Păltiniș (municipiul Sibiu, Rășinari, Poplaca) au stagnat în mijlocul unor discuții fără nicio finalitate.


Cu 50% mai mulți turiști la Jina

Proiectul denumit „Amenajarea domeniului schiabil în comuna Jina, arealul turistic Mărginimea Sibiului” prevede amenajarea unei pârtii de schi, ce va avea și ”instalație transport cablu”, tunuri de zăpadă artificală, mașină de nivelat zăpada, precum și un drum de acces pe pârtie modernizat. Finalizarea investițiile va veni abia peste doi ani și cinci luni, moment în care, administrația locală din Jina estimează apariția altor zece noi pensiuni în localitate (acum sunt 49), precum și creșterea numărului de turiști în zonă cu 50%.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

x

Acum 12 ani

alte "vile"opulente la paltinis.......in curand se va transforma intr-un oras in varf de munte. ...cu case pe nenumarate etaje,indesate una in alta,cu termopane si garduri imitatie de fier forjat......
Raspunde

unu'

Acum 12 ani

voi afacerile personale le numiti investitii in statiune?
Raspunde

RR

Acum 12 ani

Sincer, mi se pare aberant sa construiesti o partie de schi la Jina, unde infrastructura e zero, in timp ce Paltinisul e in paragina. Aceste pulsiuni de mandrie locala (provinciala) o sa ne coste scump...A nu se intelege gresit: nu critic ideea de proiect in sine, ci lipsa de viziune si strategie. Ce–i lipsea chelului!
Raspunde

Al c

Acum 12 ani

Nu cred ca e lipsa unei "viziuni si strategi" cum apreciezi (RR) pt. ca Jina are totusi valori naturale si chiar infrastructura .Conectarea locului cu magistrala Drumul Regelui-asfaltata excelent si salba de obiective turistice de pe traseul Sebes-Novaci o face de invidiat.Mergeti sa le vedeti .Si sunt si alte atractii.Nu masurati piata turismului cu "masurile noastre".
Raspunde

Pt.d-l Deleanu

Acum 12 ani

D-ul Ancuta in turism este o nulitate si accesarea fondurilor o datoreaza ginerilui sau care l-a si scos din ...prapastia financiara in care a dus "afacerea "sa din Pal. Informati -d-le Delenu mai "adanc" cititorii dv.
Raspunde

Ciobanul

Acum 12 ani

Dar voi vreti ca TOTI doritorii de schiat sa se–ndrepte spre Paltinis ? Ce daca altii ar vrea sa se–ndrepte spre Jina ? Aici se reabiliteaza ,,Drumul Regelui" si este un proiect tocmai bun pentru a revigora turismul din Marginimea Sibiului.
Raspunde

ili

Acum 12 ani

ar fi fain sa faca si la Jina ceva..da pun pariu ca o sa dureze multi si o sa bage acolo un teleski amarat ...e bine ca vin bani europeni dar pacat ca nu se investeste in cel mai important lucru de la Paltinis: PARTIA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus