Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Ministerul Transporturilor nu mai are nici inspiratie

În mai bine de două luni, reprezentanții Ministerului Transporturilor au primit cel puțin patru solicitări scrise despre situația podului CFR de la Cârța, impracticabil de aproape un an, în urma unor inundații. La toate solicitările, răspunsul dat a fost același: cel mult, reprezentanții Ministerului au schimbat data și ”andrisantul”. Plus, cel mult, ordinea frazelor.


Primul care a solicitat un astfel de răspuns a fost sibianul Lucian Micu, căruia, în urma solicitării din aprilie, compania de căi ferate din România îi descrie sec situația. ”Având în vedere caracterul de calamitate naturală, CNCF ”CFR”-SA a înaintat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii documentația pentru solicitarea sursei de finanțare, respectiv Nota de fundamentare și Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru asigurarea fondurilor necesare din «Fondul de Intervenție la Dispoziția Guvernului». Deoarece până la această dată nu a fost elaborată hotărârea de guvern și nu s-a primit din partea Ministerului Transporturilor confirmarea pentru asigurarea sursei de finanțare, nu s-a putut iniția până în prezent procedura de achiziție a serviciului de proiectare și a lucrărilor de reparație a podului”, se arată în răspunsul transmis sibianului de reprezentanții CFR.
Același răspuns a fost transmis și câteva zile mai târziu, din partea Ministerului Transporturilor de această dată, către deputatul PSD, Ioan Cindrea. ” Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA fiind în imposibilitate de finanţare a reparaţiilor din surse proprii, au fost demarate procedurile pentru identificarea sursei de finanţare, în vederea executării lucrărilor necesare deschiderii provizorii a liniei(cu restricţie de viteză), punerii în siguranţă a podului şi revenirii la viteza normală de circulaţie”, se mai arată în răspunsul standard al oficialilor.
Două săptămâni mai târziu, același document ajunge și la deputatul FDGR, Ovidiu Ganț, care a cerut, asemeni deputatului Ioan Cindrea și lui Lucian Micu, lămuriri asupra demersurilor făcute pentru repunerea în circulație a podului de la Cârța.


”În scopul urgentării trecerii la execuția lucrărilor de reparație capitală a podului, s-a prevăzut scoaterea la licitație, la pachet într-o singură procedură, a tuturor acțiunilor necesare (expertiză tehnică + proiectare + execuție). După achiziția serviciilor de expertiza și proiectare, se vor ști cu exactitate costul și durata execuției  lucrării”, este scris, precum în cele două răspunsuri anterioare, și în cel transmis lui Ganț.
În fine, în prima parte a acestei luni, consilierii de imagine ai CFR, transmit al patrulea răspuns, identic cu cele trei de mai înainte. De această dată, acest al patrulea răspuns îl are drept destinatar pe Martin Bottesch, președintele Consiliului Județean, care, probabil, a cerut și el detalii despre ultimele ”noutăți”. ” Deoarece până la această dată nu a fost elaborată hotărârea de guvern și nu s-a primit din partea Ministerului Transporturilor confirmarea pentru asigurarea sursei de finanțare, nu s-a putut iniția până în prezent procedura de achiziție a serviciului de proiectare și a lucrărilor de reparație a podului”, este fraza ”servită” și președintelui CJ Sibiu, de reprezentanții CFR.

Nu știm când începem, știm când terminăm


În principiu, pentru acest an, reabilitării podului CFR de la Cârța îi sunt alocate 1,16 milioane de lei. Deocamdată, însă, nu a fost lansată nicio licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare pentru reabilitare. Cu toate acestea, CFR susține că podul va fi terminat în trimestrul al treilea al anului viitor.
Podul CFR dintre stațiile CFR Scoreiu și Arpașu de Jos a devenit inutilizabil acum aproape n an - una din cele două pile al podului construit în 1940 a fost ”subspălată” în noaptea dintre zilele de 12 și 13 iulie 2009. Pila s-a înclinat, astfel încât toată structura podului a devenit inutilizabilă.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

liu

Acum 12 ani

felicitari celor care i-au votat !! 4 ani avem liniste cu podul asta
Raspunde

ion

Acum 12 ani

sunt nemernici au mintit si nu fac nimic
Raspunde

maria

Acum 12 ani

MINCINOSI PORTOCALII AI LUI BASE CARE NE IAU BANI DIN PENSII SI SALARII
Raspunde

mara

Acum 12 ani

daca nu pica bani si in buzunarul lor nu fac nimic si berceanu si basesc au fost ani la rind ministri ai transporturilor in mai multe guvernari au reusit sa distruga si ce a fost bun in romania
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus