Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Statul Roman SRL
2,1 milioane de lei, fără TVA, este suma contractelor încredințate prin negociere directă de către Transgaz firmei Profgas SRL, din Mediaș, care îi are printre asociați și pe Ilie Lața (foto), consilier local. În cadrul negocierilor directe, prețul contractelor a fost săltat binișor ”în sus” față de sumele calculate inițial.
 

Lucrările de proiectare, asistență tehnică și consultanță au fost acordate firmei Profgas SRL din Mediaș în două tranșe. Prima, în 2008, în iunie. Mai precis pe 4 iunie, Transgaz a publicat un anunț de atribuire de lucrări în valoare de 1.451.502 lei către firma Profgas. Contractul a fost semnat pentru elaborarea de proiecte pentru modernizarea stației de motocompresoare de la Dealul Frumos (județul Sibiu), pentru reabilitarea instalațiiilor tehnologice și reparații conexe la stațiile de tratare și comprimare a gazului de la Onești și Șinca.

Banii au fost atribuiți prin negociere directă sub justificarea faptului că ”nu s-au prezentat oferte sau nu au fost prezentate oferte admisibile ca răspuns la procedura de Licitație deschisă”. Deși noi am căutat anunțurile anterioare ale respectivelor licitații deschise, căutarea on-line nu a returnat niciun rezultat. Dar, poate, ne înșelăm.

 

Rezultatul negocierilor: lucrările sunt mai scumpe


La negocieri, partea Transgaz și partea Profgas au pus pe masă lucrările ce trebuiau executate. Înaintea negocierilor, specialiștii din Transgaz au calculat pentru fiecare stație de modernizat în parte o sumă alocată lucrărilor de proiectare. Pentru modernizarea stației de motocompresoare de la Dealul Frumos, cei de la Transgaz au estimat o valoare de maxim 400.000 de lei, fără TVA. În urma negocierilor cu cei de la Profgas, contractul de proiectare a fost semnat pentru suma de 656.722 de lei, tot fără TVA. Cu aproape 40% mai mult. La fel, tot ”în sus” au fost purtate și negocierile pentru proiectarea reabilitării instalațiilor tehnologice și a reparațiilor anexe de la stația de tratare și comprimare a gazului de la Șinca. De la 400.000 de lei, cât era estimată lucrarea, s-a ajuns la 406.700 de lei, tot fără TVA. Singura stație pentru care negocierile au decurs după cum ”se poartă” de obicei la astfel de negocieri este cea de la Onești, unde cei de la Transgaz au reușit să obțină de la Profgas un preț mai mic față de cel estimat inițial. Respectiv 388.080 lei, fără TVA, față de 400.000 de lei, cât era calculat înaintea licitației.

 

Oneștiul recuperează


Situația sumelor negociate pentru stația de la Onești avea să se modifice în cursul acestui an. Mai precis, săptămâna trecută. În vremuri în care discuțiile publice erau purtate fie pe tema temperaturilor joase de afară, fie pe reducerea sau nu a pensiilor, firma SC Profgas SRL semna cu Transgaz un nou contract, acordat tot prin negociere directă. Mai precis, contractul de 60.000 de lei, fără TVA, a fost acordat prin negociere fără anunț de participare pe motiv că ”serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Probabil pe motivul tehnic că tot Profgas a fost aleasă să modernizeze stațiai de la Onești. Contactul semnat între Transgaz și firma unde este asociat Ilie Lața este unul de consultanță și asistență tehnică pentru reabilitarea stației de tratare și comprimare de la Onești, contract care poartă numărul 334, atribuit în 8 iunie 2010.

Surpriză sau nu, negocierile directe între Transgaz și firma în care apare Ilie Lața asociat s-au purtat, în ceea ce privește valoarea contractului, tot ”în sus”. De la cei 56.000 de lei, fără TVA, cât era rezervat lucrărilor respective, s-a ajuns la 60.000 de lei, fără TVA.

 

Ilie Lața

 

Contactat telefonic, Ilie Lața a oferit câteva explicații. ”Nu a câștigat nicio licitație. Nu a câștigat nimic”, a declarat inițial, Lața, referitor la contractul semnat între Profgas și Transgaz acum câteva zile. Anunțul a fost, totuși, postat pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice. ”Acolo e o proiectare din 2008, dragă. Acuma, la Onești am semnat un contract de asistență tehnică”, a completat această informație Lața. Referitor la Ilie Lața, directorul de la Transgaz, facem o confuzie, spune asociatul de la Profgas. ”Nu e fiul meu, dragă. Și e la Exploatare și asta este o altă poveste. De ce vreți să faceți insinuări?”. După care, Ilie Lața a detaliat punctul său de vedere. ”Ca să știți istoria acestei chestiuni, eu sunt profesor universitar, am fost directorul Institutului de proiectare mulți ani de zile, am foarte multe brevete de inveții am și medalia de aur pentru biodiesel dată de Comisia Europeană. Au fost două licitații pentru modernizarea stațiilor de la Onești, Dealul Frumos și Șinca și nu a venit nimeni. De aceea a fost încredințare directă, pentru că specialiștii sunt pe afară sau sunt pensionați. Ceea ce se întâmplă la Onești acum, eu acord numai asistență tehnică pentru reabilitare. Și nu facem legătură nici cu mama nici cu tata. La revedere”, a declarat Ilie Lața.

 

SC Profgas SRL

 

Societate cu profil de activitate ”cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale”, SC Profgas SRL a fost înființată în ultima lună a anului 2005. Asociații fondatori ai firmei, cu câte 25% din părțile sociale sunt Ilie Lața, Monica Lola Șerban, Sever-Vasile Șerban și Emil Stepan, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. În 2006, firma a avut o cifră de afaceri de 64.000 de lei, iar în 2007 de 106.896 de lei. Din 2008, odată cu semnarea contractului cu Transgaz, cifra de afaceri de SC Profgas SRL a sărit la peste 1,28 de milioane de lei. Profitul net înregistrat în anul respectiv, conform bilanțului contabil, a fost de peste 400.000 de lei.

Emil Stepan, unul din cei patru asociați ai firmei, lucrează în cadrul Institutului Național de cercetare-dezvoltare pentru chimie și petrochimie, institut coordonat de Ministerul Economiei. Minister în ograda căruia se află și SNTGN Transgaz.

Declarația de avere a lui Ilie Lața, depusă la Primăria Mediaș în calitate de consilier local, arată că acesta are două depozite în lei, de 650.000, respectiv 100.000 de lei, și unul în valută, de 12.000 de euro. Ultimele două au fost constituite în 2008.

 

Câteva detalii

 

SNRGN Transgaz dispune de un departament propriu de cercetare și proiectare. Potrivit unor surse oficiale, însă, cei mai mulți specialiști din cadrul departamentului sunt prinși în proiectul Nabucco, fapt ce limitează capacitatea lor de lucru. Acest lucru face ca o serie de lucrări de proiectare să fie externalizate, cum este cazul celor de la Dealul Frumos, Șinca și Onești. Jucători mari pe piața proiectării în domeniului gazului, însă, se găsesc. Unul dintre ei este și Proiect Gaz, din Brașov, firmă controlată de omul de afaceri Mircea Vescan, din Mediaș.


Precizare

În articolul publicat inițial, a apărut în mod eronat informația că între Ilie Lața – asociatul firmei Profgas și Ilie Lața – directorul de Exploatare din cadrul Transgaz ar exista o relație de rudenie. Informația este una eronată, motiv pentru care am făcut corecturile de rigoare. Autorul articolului își cere scuze pentru informația greșit transmisă.


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Fariseul Lata Metan

Acum 12 ani

Acestia sunt politicienii nostrii, indiferent ca sunt de stanga sau de dreapta (de fapt din aceiasi scoala comunista) nu stiu decat proprile interese de imbogatire si nu au nimic comun cu doleantele alegatorilor ,ei se ajuta intre ei indeferent de partidul din care sunt: si isi bat joc de noi de 20 de ani. Pana cand ? Esti un MINCINOS tov.Lata.Traiasca vaca de muls TRANSGAZ .
Raspunde

Vescan

Acum 12 ani

cheia problemei sunt eu, Vescan. Proiect Gaz, din Brașov, firmă controlată de omul de afaceri Mircea Vescan, din Mediaș crapa de ciuda ca a scapat ciolanul si a dat in gat smecheria !
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

ce mutre de imbecili
Raspunde

Hmm

Acum 12 ani

Amu, nu ca ma stiu eu prea mult la d-alde ashtea, da' nea Lata chiar ca nu are ficiori, ci doar doua fete, asa k mai documentati-va,nu mai dati stiri numa` asa k sa le dati. P.S. Intr-adevar mai exista un Lata prin gaz pe undeva, da' din ce stiu eu n-au nici o treaba unul cu celalalt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus