Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Sibiul ramane fara un pod si 40 de strazi. Ca nu vine un aviz

De aproape cinci luni, o comisie formată din nouă oameni nu a fost în stare să se reunească o singură dată la București pentru a da un aviz, în urma căruia în Sibiu ar începe construirea unui nou pod peste Cibin și reabilitarea a aproximativ 40 de străzi. Este vorba de avizul necesar accesării împrumutului de 11,5 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Sibiu. Acest împrumut a fost aprobat de Consiliul Local al municipiului Sibiu încă din ianuarie anul acesta, după ce negocierile între Primărie și reprezentanții băncii s-au întins pe câteva luni. Din banii respectivi, Primăria a anunțat că va construi un nou pod peste râul Cibin (în prelungirea străzii Neculce) și va reabilita aproximativ 40 de străzi. ”Acesta este un număr aproximativ, calculat înaintea licitațiilor. În urma cărora, dacă prețul va scădea, vom aloca banii rămași pentru mai multe străzi”, spune Virgil Popa, viceprimar al Sibiului. Pentru accesarea creditului extern, potrivit Hotărârii de Guvern numărul 9 din 2007, este nevoie și de un aviz din partea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, comisie constituită în cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Din respectiva comisie fac parte nouă persoane: patru reprezentanți ai MF (între care președintele comisiei, care este secretar de stat), doi reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor și trei reprezentanți ai diferitelor structuri asociative ale autorităților administrației publice locale.

Cinci luni. Nimic în cinci luni

Alături de hotărârea Consiliului local, administrația sibiană a trimisGuvernului, în data de 12 februarie 2010, un dosar cu restul actelor necesare la Comisia din cadrul MF. ”Documentaţia transmisă de Municipiul Sibiu este completă”, au constatat imediat reprezentanții Ministerului Finanțelor. Și... nimic. Din 12 februarie 2010 nu s-a mai întâmplat nimic. ”De la data înregistrării solicitării Municipiul Sibiu nu s-a desfăşurat nicio şedinţă a Comisiei pentru analizarea cererilor de autorizare a contractării de finanţări rambursabile, altele decât cele destinate pre/cofinanţării proiectelor de investiţii care beneficiază de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene sau care nu afectează limitele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 480/2010 privind aprobarea limitelor pe anul 2010 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale”, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor, transmis ziarului Turnul Sfatului. Este important de menţionat că în actul normativ care reglementează funcţionarea respectivei comisii scrie cu literă de lege că respectiva Comisie „se întruneşte în şedinţe ordinare, lunar, în principiu, în cea de-a doua zi de joi, la ora 10,00. Comisia se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, la cererea preşedintelui, iar convocarea se face prin intermediul poştei electronice sau telefonic, de regulă, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de şedinţa respectivă” - articolul 4, alineatul 4, din Regulamentul de funcţionare adoptat de Guvern pentru funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Comparaţie

Creditele luate până acum de administraţia municipiului Sibiu sunt de aproximativ 50 de milioane de euro. Cele mai recente au fost luate de la Dexia Kommunal Credit – aproximativ 90 de milioane de lei, iar banii au fost folosiţi pentru investiţiile în modernizarea şi extinderii Aeroportului din Sibiu. Una din tranşele accesate de la Dexia a fost de 20 de milioane de lei. Pentru aceşti bani, după aprobarea împrumutului în Consiliul Local Sibiu, Primăria a trimis dosarul de solicitare a avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale în data de 6 februarie 2008. Documentaţia nu a fost completă au susţinut reprezentanţii Comisiei, aşa că un nou dosar cu acte de completat a ajuns la reprezentanţii Guvernului în data de 20 martie 2008. O zi mai târziu, pe 21 martie, Comisia s-a întrunit şi a analizat cererea Sibiului de a accesa creditul. În aceeaşi zi avizul a fost adoptat prin votul comisiei, iar zece zile mai târziu, pe 31 martie 2008, acest aviz a fost şi transmis în formă scrisă Primăriei municipiului Sibiu.

Sibiul, lăsat mai la urmă. La urmă de tot

În întreaga României, administraţiile locale nu pot lua câte împrumuturi pot duce, adică până la acel grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii la bugetul local. În cazul Sibiului, gradul de îndatorare maxim pentru creditele în derulare a fost atins anul trecut, când a ajuns la 16,97% din veniturile proprii ale administraţiei locale. Pe lângă această limitare (de 30% din veniturile proprii pe ultimii trei ani), Guvernul a mai instituit una la nivel naţional: o sumă maximă care poate fi împrumutată de toate administraţiile din ţară. În acest an 2010, acum câteva săptămâni, Guvernul României a stabilit că această limită să fie de 1,6 miliarde de lei (prin HG cu numărul 480). Suma este defalcată pe unităţi teritorial-administrative. Astfel, în cazul Bucureştiului cu ale sale sectoare limita de îndatorare stabilită de Guvern este de 436,44 de milioane de lei, iar pentru toate municipiile din ţară, această limită este de 545,28 de milioane de lei. În alte cifre spus, ca de 11 ori mai mult decât vrea Sibiul să acceseze prin noul împrumut. Pe care credit, potrivit unor surse oficiale de la Bucureşti, Sibiul nu în va mai accesa în acest an. Motivul stă şi în această limită naţională de îndatorare, al cărui mecanism este explicat în răspunsul transmis de Ministerul Finanţelor către Turnul Sfatului. „Referitor la limitele aprobate prin HG nr. 480/2010, vă comunicăm că acestea vizează atât limite de contractare de noi finanţări rambursabile, pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale, cât şi limite de trageri din acestea, precum şi din finanţările rambursabile în derulare. Ca atare, solicitarea Municipiului Sibiu va fi analizată în contextul încadrării în ambele categorii de limite, alături de celelalte solicitări similare primite de la unităţile administrativ – teritoriale”.

Ce se va întâmpla? Tot nimic

Dacă cele 11,5 milioane de euro pe care Primăria Sibiu vrea să le împrumute de la BERD nu vor fi avizate de Guvern, începutul anului 2011 va prinde fosta capitală culturală europeană fără niciun şantier important de reabilitare şi modernizare a infrastructurii din Sibiu. În contextul în care, prin reducerea salariilor cu 25%, prin reducerea cotelor defalcate către administraţiile locale, bugetul Sibiul vă scădea cu cel puţin 22 de milioane de lei, primarul Klaus Johannis a declarat că în anul care urmează nu se vor mai găsi noi fonduri pentru deschiderea de noi şantiere. Cât priveşte avizul aşteptat de la Bucureşti, Johannis arată şi către legislaţie. „Comisia de avizare nu a mai lucrat de facto. Fiindcă tot timpul se modifică legislaţia”, a comentat primarul Sibiului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

adrian

Acum 12 ani

imi este scarba de basescu si boc.si toti cei din bucuresti din guvern care nu isi vad de treaba.rusine sa va fie pdl.in frunte cu paralamentarii de sibiu care isi bat joc de oras.ma refer la cei din pdl normal,turcan,trihenea si mai stiu eu cine.va bateti joc de sibiu.dar tot johannis o sa iasa primar.chiar daca ai puneti bete in roate.
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

bineinteles ca va iesi! cel putin inca 2 mandate!
Raspunde

sib

Acum 12 ani

sigur ca va iesi, cel putin zece mandate, din care sapte post-mortem!
Raspunde

io

Acum 12 ani

Unde morti mati esti ma raluca lu turcan la astia le vezi fata numai la alegeri
Raspunde

Murphy

Acum 12 ani

ati votat masiv pedele si ati batut din palme ca pinguinii la mitingul basescian? voila, asta e multumita.
Raspunde

x

Acum 12 ani

oricum,cand aud de sibiu,bucurestenii iau foc ! daca ne aducem aminte,la fel au procedat si la aeroport ,si la podul garii si si la podul de cale ferata din zona carta ...din cauza caruia legatura directa cu brasovul de 2 ani e intrerupta etc... Dar e bineeeeeeeeee! votati PD minus L
Raspunde

Adrian

Acum 12 ani

DE UNDE SA MAI FIE BANI CÂND TOŢI S-AU CHELTUIT ÎN CAMPANIE? DE UNDE CREDEŢI CĂ AU FOST OAMENI LA MITINGUL PDL DIN SIBIU? Au fost aduşi din diverse judeţe/oraşe alăturate. Eu sunt sigur că Sibiul nu a votat cu Băsescu cum arăta statistica oficială!
Raspunde

ptr x

Acum 12 ani

ai uitat si de gara, care au \"reabilitat-o\" in bataie de joc, si nu toata, doar cladirea; peroanele si pasajul arata de zici ca Sibiul e un oras parasit. Plus ca trenurile sunt tot mai putine si mai goale
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus