Luni,
21.09.2020
Cer Senin
Acum
11°C

Concluziile controalelor ITM in universitati: pericole pentru studenti, angajari fara controale medicale, psihologice…

14 Iulie 2010 19:27

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a dat astăzi publicităţii rezultatele seriei de controale efectuate la cele patru universităţi din judeţul Sibiu.

Multe din deficienţele constatate în unităţile de învăţământul universitar nu se datorează lipsei resurselor financiare, ci necunoaşterii legii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Exemple: fişele de post ale lucrătorilor nu conţin atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; nu se ţine o evidenţă a zonelor cu risc ridicat şi specific; fişe de instruire lipsă sau completate necorespunzător, lipsă evaluare riscuri, lipsă instrucţiuni proprii.

În total au fost descoperite 162 de deficienţe, majoritatea la Universitatea “Lucian Blaga”. “La ULBS au fost verificate toate cele 11 facultăţi în parte şi este universitatea cu cei mai mulţi studenţi şi angajaţi, deci era normal să găsim mai multe probleme”, spune inspectorii ITM.

La Universitatea “Lucian Blaga” au fost oprite din funcţiune 18 centrale termice pentru că nu aveau avize ISCIR de funcţionare. La Universitatea “Alma Mater” a fost oprit din funcţiune, pentru că prezenta pericol, un fierăstrău circular folosit într-un atelier. În plus, atât la ULBS cât şi la celelalt facultăţi, în foarte puţine cazuri inspectorii ITM au putut constata că personalul auxiliar şi cadrele didactice sunt la zi cu controalele medicale, inclusive cele psihologice. “Ni s-au prezentat nişte documente din 2004, ori conform legii controlul medical trebuie făcut anul. Nu există fişe de aptitudine semnate de un medic de medicina muncii, pentru toţi angajaţii”, spune directorul ITM, Francisc Torok. Din acest punct de vedere cel mai bine stă Universitatea “Româno-Germană”.

Alte deficienţe descoperite se referă la faptul că în sectorul universitar nu se acordă prioritate realizării măsurilor tehnice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: de ex. lipsă verificare şi aviz tehnic ISCIR pentru centrale termice, vase de expansiune, recipienţi sub presiune; nu există buletine de verificare a rezistenţei de dispersie a prizelor de pământ etc.

Comentarii

1 comentarii

PSIHOPATUL GEORGESCU NICOLAE

Acum 10 ani

LA ALMA MATER asa zisul rector, NICOLAE GEORGESCU ; trebuie sa fie supus unui control psihologic , dar mai ales psihiatric !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus