Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
6°C

D.O.D.: "Cand aud Sibiu ma gandesc la mucegai"

Doru Octavian Dumitru este poate singurul comedian român la ale cărui glume râzi şi tu şi bunica ta. Genul de om pe care îl ştii parcă dintotdeauna, de la Revelioanele de după Revoluţie, emisiunile insipide de la televizor, concediile pe malul Mării Negre, casetele cu el îmbrăcat ca un şcolărel retard vândute la colţ... te miri de unde nu îl ştii pe Doru Octavian Dumitru. Aproape în anonimat a venit săptămâna trecută la Sibiu. Trebuia să vină cu avionul dar a renunţat şi a rezistat destonic în maşină, pe Valea Oltului, la peste 35 de grade. S-a dus direct la Flying Time Old Pub, acolo unde a avut spectacol. Îl Pub l-am aşteptat şi noi. Când ne-a prezentat agentul lui, a zis din prima: ce vrea să ştie, ce caut la Sibiu şi când plec?! Apropo, am uitat să vă spunem că Doru Octavian Dumitru are enervantul obicei de a spune o glumă la fiecare două propoziţii. Şi fiindcă este „maestrul” toată lumea râde în jurul lui. Indiferent dacă gluma a fost bună sau nu. În rest, se ţine bine, îşi vopseşte părul într-un negru fals şi e un tip tare de treabă.

Reporter: Ce căutaţi la Sibiu şi cât staţi?
Doru Octavian Dumitru: Eu nu caut nimic, am fost invitat!
Rep.: Era o glumă, v-am auzit mai devreme.
D. O. D.: În general, când caut ceva, stau mai multe zile. (râde)
Rep.: Când aţi fost ultima oară la Sibiu?
D. O. D.: La Imperium.
Rep.: Şi, sunt diferenţe?
D. O. D.: Da, sigur că Sibiul are mai mult decât un club, nu? Dar lumea este la fel, adică dacă este lucrat bine spectacolul, lumea o să-l atace. Dacă nu...
Rep.: Mai râde lumea în vremurile astea?
 D. O. D.: Râde!
Rep.: Nu e supărată, afectată?
D. O. D.: Nu, pentru că în general vin oamenii care ştiu că râd. Ăia vin!
Rep.: Deci vin hotărâţi să râdă.
D. O. D.: Care ştie că nu râde, nu vine. Poate consideră că e mai bine să fie trist! (râde)
Rep.: Dar care vine hotărât să râdă, vă face şi dumneavoastră viaţa mai uşoară.
D. O. D.: Omul care râde are în el dorinţa de a râde, omul care nu râde are în el dorinţa de a nu râde. Dacă nu râde are în el şi o mică boală. Dacă nu râzi cam trebuie să mergi la psihiatru.
Rep.: Şi eu dacă nu râd, nu am simţul umorului, sunt bolnav?
D. O. D.: Nu, dacă nu ai simţul umorului, adică să nu poţi să spui ceva, nu? Cam a    sta vrei să zici?
Rep.: Cam... sau să nu poţi să râzi, să nu îţi vină, să nu înţelegi glumele...
D. O. D.: Eu aşa ştiu, că în general un spectacol de umor este ca un platou umplut cu glume de toate felurile, uite aşa, cu de toate, şi lumea se uită şi alege ce îi place mai mult. Dacă este cazul să nu îşi placă nimic şi să nu ai ce alege înseamnă că ai o problemă! Ceva tot trebuie să îţi placă, nu? E ca la bar sau restaurant, vine omul îţi aduce apă, îţi aduce aia, îţi aduce aia, ceva trebuie să îţi placă. Dacă nu, înseamnă că este o problemă, nu înseamnă că n-ai simţul umorului, poate că eşti bolnăvior.
Rep.: Schimbaţi platoul cu glume de la Sibiu la Bucureşti sau de la Sibiu la Iaşi?
D. O. D.: Hmmm... nu! Dacă l-aş schimba ar însemna că nu aş avea încredere în mine, în ceea ce am scris eu.
Rep.: Deci oamenii râd peste tot la fel.
D. O. D.: Sigur că da. Şi aici, şi în America, nu în câteva locuri din România. Este ca atletul care zice: ce faci! Alerg! Nu, sar gardul! De ce? Am cursa de o sută de metri! Şi de ce sari dacă ai cursa? Păi m-am gândit eu că dacă sar poate îmi lovest un genunchi, o gleznă, altceva. Eşti bolnav? De ce? Păi după cum vorbeşti... ( vorbeşte foarte repede şi nu se înţelege nimic dar râde). Da, a fost o glumă cu ocoliş. Pentru mine, comedia este o profesie.
Rep.: Clar!
D. O. D.: Şi atunci am nişte experienţă şi am şi totul pregătit. Şi aşa îmi dau seama că nu ştiu mai nimic (râde). Cu cât înveţi mai multe cu atât îţi dai seama că nu înveţi nimic. Eu îmi dau seama de asta. Şi merg cu lucruri pe care le croiesc aşa. Mă uit dinainte, am luat măsura fiecăruia dintre cei prezenţi în sală, am tiparul, e la mine! Poate le îmbrac altfel în cuvinte dar lucrurile sunt, majoitatea, sunt ştiute.
Rep.: Sunt la căutare acum, faceţi bancuri despre criză, despre bani, probleme?
D. O. D.: Nu, eu nu fac bancuri! Eu spun glume! După aceea multe din glumele mele ajung să fie bancuri şi să umble, dar într-adevăr, poate fi asta, cum ai zis tu, un subicet. Depinde cum o iei, dacă de exemplu oamenii nu râd, îi simt eu că vor altceva mai neutru, vorbim despre alte lcururi, dar se bazează pe ce este de actualitate.
Rep.: Care ste primul lucru care vă vine în minte când vă gândiţi la Sibiu?
D. O. D.: Hă, hă, hă...!!! (evident, râde) Dacă aş fi prea sincer pe urmă mă luaţi...
Rep.: Dacă e prea sincer tai.
D. O. D.: Nu, nu este de asta, dar îmi este să nu zică lumea pe urmă ceva. Când cineva spune „Sibiu” imediat îmi vine aşa un miros de mucegai.
Rep.: De la ce?
D. O. D.: De la vechi!
Rep.: Aham...
D. O. D.: Pentru că toate clădirile din Sibiu, uită-te şi tu aşa că ştii despre este vorba, au aşa un miros de vechi, nu ştiu cum să îi spun, nu este miros de mucegai este un miros d-ăsta de...
Rep.: De pivniţă!
D. O. D.:  De pivniţă, da, de ceva vechi! Dar pe de altă parte Sibiul este un oraş foarte frumos şi înseamnă mult mai mult pentru mine, m-am simţit foarte bine cu hotelurile lui, m-am simţit foarte bine cu publicul lui, deci Sibiu înseamnă mult mai multe pentru mine. Dar când aud prima oară numele şi mă gândesc la cluburi, asta îmi vine în minte. (râde)
Rep.: Cum e pentru dumneavoastră trecerea asta, cu spectacole în cluburi?
D. O. D.: E ok, îmi place, îmi place. E altceva!
Rep.: Nu este acelaşi lucru cu o sală de spectacole...
D. O. D.: Clar! Păi după atâtea spectacole în cluburi m-am dus la un spectacol la grădină, pe litoral şi aveam aşa senzaţia că parcă este prea vast, zburau. Şi încă o dată, dacă este materialul bine făcut, poţi să te bazezi pe el, dacă este materialul bun poţi să te bazezi şi în America.
Rep.: Glumele la care râd sibienii râd şi românii din America.
D. O. D.: Nu chiar la toate dar... cam aşa.
Rep.: Ok, vă mulţumesc pentru amabilitate şi timpul acordat.
D. O. D.: N-ai pentru ce! Vii diseară la spectacol, nu?
Rep.: Ăăăă, da!
D. O. D.: Păi da, că nu te doare gura să spui! (râde)

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus