Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
8°C

PD-L. Punct si de la capat

 

Din anul 1996, cel puţin, votăm mereu schimbarea. Atunci am votat CDR pentru a răsturna PDSR. În 2000 am votat PSD să răsturnăm haosul. În 2004 am votat Alianţa să readucem democraţia. În 2008 a învins compromisul politic, cînd s-a încercat împăcarea “caprei” cu “varza”. Cert este că tot din 1996, cel puţin ne confruntăm cu aceleaşi eterne probleme.

Noii aleşi au mereu cam aceleaşi ticuri, strategii şi acţiunii, ca şi cei care au fost la putere înaintea lor. Schimbarea directorilor, păstrarea competenţilor, centura ocolitoare, banii pentru bugetul judeţului, medicamentele, spitale, pensii, asigurări sociale - sunt doar câteva extrase din discursul actualei Puteri. Care discurs pare copiat după cel al foştilor guvernanţi. Diferenţele sunt, deocamdată, doar la nivel declarativ. Şi rămân aşa din 1996 încoace.

Ca un făcut, întreaga zbatere politică sibiană a începutului de an 2001 a însemnat schimbarea directorilor de instituţii descentralizate, temă reactualizată şi de reprezentanţii Alianţei în 2004. Atunci, preşedintele PSD (PDSR în acea vreme) Sibiu, Ioan Cindrea, declara cu mâna pe inimă că nimeni nu o să vâre politica în instituţiile descentralizate. „În judeţul Sibiu, schimbările se fac doar pe criterii de competenţă”, declara Cindrea, dublat de Dan Pirnoiu, liderul Sanitas şi vicepreşedinte al PDSR Sibiu. „Nu există nici un motiv ca un om capabil să fie înlocuit numai pentru că nu face parte din PDSR”, a declarat Dan Piroiu în ianuarie 2001, cu două luni înainte ca Minerva Boitan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, să fie nevoită să îşi dea demisia.

În 2004, liderii Alianţei nu mai ţin cont decât de apartenenţa politică. Cornel Ştirbeţ, liderul PNL, susţine că nici un director marca PSD nu va mai rămâne în funcţie, iar Nicolae Neagu, pe atunci lider al PD declara că aceste schimbări vor fi făcute în spiritul Legii. Şi atunci, ca şi acum, liderii PDSR Sibiu făceau şi desfăceau liste de nominalizări la diferite funcţii. Pentru prefect, a fost scoasă la bătaie o întreagă listă de nume.

În 2008, directorii au fost împărţiţi în două: social-democraţi şi democraţi. Totul s-a împărţit în două, până când social-democraţii s-au retras de la guvernare. Şi PD-L-ul şi-a impus din nou proprii oameni. Oameni care trebuiau felicitaţi într-un fel pentru “efortul” depus în campania electorală. Câteodată avem impresia că nimic nu se schimbă.

În 2005, Nicolae Neagu, copreşedintele Alianţei la Sibiu din partea democraţilor, sugera, în mod public, faptul că, în spatele protestelor sindicale, s-ar afla influenţele PSD. Ei bine, şi în 2001, PDSR avea exact aceeaşi problemă – să amintim numai declaraţiile fulminante ale actualului reprezentant al PSD, Marius Vingerzan, liderul sindicatului Cartel Alfa, care ameninţa cu mitinguri de protest.
Ştirile anului 2005 explodau pe prima pagină cu vestea că medicamentele compensate s-au terminat. Exact aceeaşi problemă, în exact aceeaşi perioadă, cu exact aceleaşi acuzaţii ale opoziţiei şi cu aproximativ aceleaşi replici ale puterii. Acum avem variaţii pe aceeaşi temă: spitalele nu mai au buget de medicamente, iar întregul sistem medical scârţâie serios. 

“Nu vin bani de la buget!”, ţipau liderii opoziţiei de-a lungul timpului. Acelaşi lucru îl face şi opoziţia de acum, deşi şi ei au fost la putere până nu demult. În timp, din această cauză: lipsa banilor de la buget, am avut problem cu Podul Gării, centura ocolitoare, aeroportul şi altele.

Un pedeserist, Eftimie Costeiu, preşedinte al Consiliului Judeţean, prin 2000, tuna şi fulgera împotriva Ministerului Finanţelor, care blochează peste 45 de miliarde de lei la Bucureşti. Iar împărţirea bugetului de stat pentru judeţe este o temă care pare să nu fie epuizată de nici un parlamentar de Sibiu care să facă lobby pentru zona pe care o reprezintă. Din cele 600 de miliarde cerute, CJ Sibiu a primit de la Guvern, în 2001, 47 de miliarde de lei. La fel ca în 2004 şi aproape la fel ca în 2008 sau 2009, mai toţi liderii judeţeni s-au grăbit la Bucureşti să ceară finanţare. S-au întors cu ceva promisiuni care, în parte, au fost onorate.

Totuşi, în discursuri nu îi bate nimeni. „În cel mult şase luni vom avea o strategie specială pentru Sibiu. Avem o listă de promisiuni electorale de îndeplinit şi o vom respecta”, declara, în 2001, Ioan Cindrea, proaspăt secretar de stat. „Oamenii ne-au votat pentru acest program, de care intenţionăm să ne ţinem. Aşteptăm schimbarea oamenilor PSD pentru a aplica acest program”, este o sinteză a declaraţiilor din 2004 ale lui Nicolae Neagu. “Vă garantez că centura ocolitoare a Sibiului va fi terminată până la sfârşitul anului”, spune cu gravitate actualul prefect al judeţului, Constantin Trihenea. Pe cine să mai credem?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dau cu parerea

Acum 14 ani

Pe nimeni, si asta e si idea. Daca Boc spune ca anul viitor vor creste salariile la bugetari, luati-o ca un zvon, nu ca o informatie certa. Cred ca oamenii trebuie sa gandeasca mult mai \"descentralizat\" decat o fac pana acum si cumva sa priveasca si in trecut. Dar totusi nu conteaza ca degeaba stiu 10 de ce voteaza cand vin 2000 si voteaza pe fasole. Speranta nu e moarta, e in coma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus