Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Prevesteste vantu furtuna?

 

Actor de primă mărime al oligarhiei româneşti, Sorin Ovidiu Vântu este pe cale de a declanşa un adevărat tsunami pe eşichierul informaţional şi emoţional al democraţiei noastre original-postdecembriste. Nu că prezenţa sa ar fi inedită- Doamne fereşte- în câmpul frământărilor noastre aproape zilnice, nici pentru că se conturează concret elementele unei grave infracţiuni în care, de data aceasta pare a se fi implicat direct pe mâna lui ci pentru că, întocmai ca în cazul lui Cătălin Voicu, vom asista, previzibil, la dezvăluirea a încă  unui episod ilustrativ şi explicativ tot odată, asupra cauzelor pentru care România s-a împotmolit grav pe drumul renaşterii sale post comuniste. Deja s-a sesizat de către unii analişti-comentatori elementul-cheie rezultând din datele informative : implicarea şi dependenţa politicului de poziţia şi intererele, în speţă, a unuia dintre numeroşii noştri oligarhi.

           Să punctăm: autorităţile indoneziene şi interpol au anunţat arestarea la Djakarta, la 2 decembrie 2009 a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare pentru devalizarea FNI, om de încredere care lucra sub directa îndrumare a lui Vântu şi promovând pe ascuns interesele acestuia. În pofida afirmaţiilor repetate ale Mariei Vlas, nu s-a putut dovedi că oamenii direct implicaţi în afacere lucrau pentru Vântu, fiind coordonaţi din umbră de acesta. În schimb, se pare că Nicolae Popa deţinea cifrul devoalării tuturor relaţiilor, motiv pentru care i s-a făcut pierdută urma. Arestarea acestuia a constituit un atât de mare şoc încât, de îndată, Vântu l-a chemat (convocat) la el, în taină şi în miez de noapte, pe nimeni altul decât Mircea Geoană, care,- se anticipa cu o oarbă încredere,- va câştiga peste două zile runda a doua a prezidenţialelor, va fi deci noul preşedinte. Se şi jubila anticipat asupra victoriei. Gestul trebuia să bată la procuratură spre a o atenţiona să nu se implice zelos în problemă. Ei bine, până aici, totul părea a se înscrie în “normalitate”. Dar Geoană, “prostănacul” răspunde convocării deşi în mod repetat, Băsescu îşi axase campania pe relaţia sa şi a PSD cu oligarhii, punctual cu Vântu. În chip ironic, Băsescu îi poate mulţumi lui Vântu pentru această convocare căci se ştie, fără acest episod, pierdea bătălia, într-atât fusese intoxicat şi spălat pe creier electoratul cu ajutorul oficinelor oligarhice.

          Ce semnificaţie au toate acestea ? Dincolo de situaţia personală a lui Vântu şi complicilor lui, două aspecte esenţiale mi se par de reţinut. În primul rând, cel privind stricta dependenţă a politicului de interesele oligarhice. Se ştie, Geoană ca preşedinte PSD era înconjurat şi sprijinit de o garnitură de PSD-işti în frunte cu Hrebenciuc, Vanghelie şi alţii asemenea care, în caz de victorie, ar fi orientat încă odată, evoluţia ţării strict dependent, ba chiar subordonat intereselor oligarhice. De luni, post verdict electoral, “ toată lumea râde, cântă şi dansează”, “ne pupăm în bot” spun interceptările telefonice, ceea ce ar fi însemnat înmormântarea cu certitudine a întregii afaceri FNI precum şi ale altora similare. De douăzeci de ani, forţele real fidele democraţiei incriminează subordonarea puterii politice intereselor oligarhice. Cazul acum dezvăluit în toată goliciunea sa, alături de cazul Cătălin Voicu, cazul Patriciu, Voiculescu sau Dan Diaconescu demonstrează concret şi apăsător această tristă realitate. Cu consecinţe dramatice asupra justiţiei, aspect subliniat şi de ultimul raport de monitorizare al UE. De fapt, fără justiţie sau cu o justiţie tributară politicului şi intereselor oligarhice, nimic nu se poate face. Iar justiţia a fost anihilată. Proporţiile înspământătoare ale afacerilor arată măsura în care, după 1990, România a fost înfeudată, subjugată şi spoliată de tagma oligarhică. S-a împletit în mod “fericit” şpaga parlamentară, ministerială, teritorială, cu interesele economico-financiare pe seama sărăcirii maselor largi ale populaţiei. Ne mirăm că dincolo de criză, România a ajuns, în aceste condiţii, codaşa Europei ?

          Ce ciudată este această Românie! Te-ai fi aşteptat ca, odată dată în vileag, poziţia şi atitudinea lui Vântu să fie reprobată de toată conştiinţa românească. Credeam spre exemplu că în lumea informaţiei, a celor ce se pretind formatori de opinie, să se procedeze la o analiză obiectivă, nepărtinitoare, să se amendeze hidoşenia nemărginită a unor astfel de fapte. Da de unde ? Ziarişti, analişti, comentatori care inundă, ce e drept, televiziunile mogulilor, inclusiv şi cu deosebire pe cea a lui Vântu, anunţă nici mai mult nici mai puţin decât scoaterea revoluţionară a oamenilor în stradă pentru a le apăra mentorul binefăcător şi bineplătitor. Oameni pe care-i credeam conştiinţa, speranţa de moralitate şi civism a acestei naţii, se dau de ceasul morţii într-un spectacol penibil şi hidos pentru a apăra fărădelegea. Nu mă mir de Roşca Stănescu, Dan Diaconescu sau Bogdan Chireac, cunoscuţi de multă vreme apoligeţi şi sprijinitori ai postcomunismului oligarhic ci de un Nistorescu, Ursu sau Dinescu, până nu demult susţinători fervenţi ai adevărului şi dreptăţii. Ce conştiinţe laşe totuşi, să se lase cumpărate cu un blid de linte. Nu faptele murdare, profund reprobabile de încălcare flagrantă a legii penale, cu repercursiuni adânc păguboase asupra a largi pături ale populaţiei, nu acestea ar fi de condamnat ci, etern hulitul şi defăimatul Băsescu, care are neruşinarea de a dicta totul încât iată, tot ce scot la lumină organele de cercetare penală, tot ce încearcă să se mişte în justiţie, ar fi ordinară mânărie politic-prezidenţială. Da, o ţintă cu motivare precisă : dacă preşedintele ar fi de partea oligarhică, totul ar fi OK. De aceea trebuie detronat, înlăturat, odată cu el şi actuala coaliţie şi guvernul. Iată tema pentru care prozeliţii îşi primesc simbria.

          Nu încape nicio îndoială că o bună parte avem şi după douăzeci de ani creierele spălate. Că se încearcă în continuare să fim menţinuţi în aceeaşi stare de prostraţie. Mă întreb : oare fapte cazuistice de tipul Voicu, Vântu, nu vor fi de natură să ne trezească din letargia mentală, mentalitară, să devenim pioni activi ai unui proces de renaştere moral-spirituală, ca în locul speculei, înşelăciunii şi altor fapte grave de nesocotire, de încălcare a legii, să onorăm munca, onoarea şi demnitatea de adevărat om?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus