Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Peste 2 000 de sasi vor participa la Intalnirea Sasilor de Pretutindeni, dar nu la Sibiu, ci la Bistrita

Peste 2.000 de saşi din ţară şi din străinătate se vor aduna, la sfârşitul acestei săptămâni, la Bistriţa, la cea de-a 20-a ediţie a Întâlnirii Saşilor de Pretutindeni, fiind prima reuniune de acest gen organizată într-un alt oraş decât Sibiu, transmite corespondentul Mediafax.

Întâlnirea Saşilor de Pretutindeni va începe vineri, la ora 18.00, şi se va încheia duminică, printre invitaţi numărându-se parlamentari ai Bundestagului, reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei şi a Austriei la Bucureşti, consulii generali ai celor două ţări, episcopul evanghelic al Transilvaniei, dar şi primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Directorul Forumului Democrat al Germanilor din România - filiala Bistriţa-Năsăud, Toma Hartig, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că numai din Germania vor sosi peste cinci sute de oaspeţi care vin în mod organizat, deoarece sunt membri ai unor ansambluri folclorice, ai unor organizaţii ale saşilor, dar şi oficialităţi. "Ştim că sosesc peste 500 de saşi din Germania, care vin împreună, organizat. În afară de ei, mai vin şi alţii care doresc să participe la aceste evenimente, dar nu s-au alăturat acestor grupuri. Vin pe cont propriu. Mai vin şi din Austria peste o sută de saşi. În total, cred că, cu acest prilej, la Bistriţa se vor aduna peste două mii de saşi din ţară şi străinătate. Oricum, toate hotelurile sunt ocupate la capacitate maximă. Nu ştiu când s-a mai întâmplat aşa ceva la Bistriţa", a declarat Toma Hartig.

El a spus că, încă de acum trei ani, FDGR Bistriţa-Năsăud a făcut demersuri pentru ca a 20-a Întâlnire a Saşilor de Pretutindeni să aibă loc la Bistriţa. "Nu a fost uşor să-i convingem pe cei din conducerea FDGR, principalii organizatori ai acestui mare eveniment, dar am reuşit, în final. Am făcut-o ca să promovăm oraşul care are tradiţie săsească, multe clădiri frumoase şi respiră de istorie. Suntem bucuroşi că, pentru prima oară, această mare întâlnire are loc în afara Sibiului. În afară de saşi din Germania, Austria şi România, mai aşteptăm etnici germani din SUA şi Canada, dar şi din alte ţări", a declarat Hartig.

Întâlnirea Saşilor de Pretutindeni va debuta, vineri, cu un concert al fanfarelor din Traun şi Landshut şi va continua, sâmbătă, în sala mare a Primăriei Bistriţa, cu întâmpinarea oaspeţilor de onoare de către primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele Forumului German din Transilvania. Hartig a declarat că printre invitaţi se numără ambasadorii R.F. Germania şi Austriei, consulii generali, episcopul evanghelic al Transilvaniei, Consiliul Director al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni.

Cea de-a 20-a ediţie a Întâlnirii Saşilor de Pretutindeni se va încheia duminică, printr-o slujbă religioasă şi un concert al fanfarelor.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus