Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Corneliu Bucur. Invins sau invingator? (II)

Corneliu Bucur vorbeşte despre relaţia sa cu organizaţia locală a PD-L şi cupreşeintele acesteia, Ion Ariton.

Reporter.:Ce a mai urmat? Excluderea din PD-L. Ce credeţi că a motivat decizia atât de radicală a conducerii partidului, respectiv a lui Ion Ariton?

Corneliu Bucur: Excluderea a fost decizia finală, căci procesul a fost „cumulativ” şi semnalele primite, în ultimul an şi jumătate, au fost cât se poate de explicite: „dacă nu te aliniezi, vei fi exclus!”

REP.:Vorbeaţi de „semnale”. Concret, care au fost acestea?

CB:La nominalizarea mea drept candidat al PD-L Sibiu pentru Senat, în prezenţa lui Vasile Blaga (secretarul general al PD-L), am avut, la Hotelul Ramada, o alocuţiune. Am pledat, privind în sală spre exemplele negative, pentru necesitatea schimbării politicii de cadre în PD-L, în sensul promovării, în toate funcţiile de conducere, ale organelor alese (spre exemplu, Comisia pentru Cultură a Consiliului Judeţean) a cadrelor de specialitate (de certă notorietate), cu o înaltă expertiză profesională, capabile să iniţieze proiecte şi programe înnoitoare etc. etc. Reacţia a fost promptă: s-a găsit imediat un contracandidat (ing. Cercel) şi mi s-a dat să înţeleg că acesta este preferat (fiind mai „contribuitor”). M-am retras, cu decenţă, fără să comentez sau să protestez (candidatura nouă era nestatutară). „Becul roşu” s-a aprins, însă, când am protestat, energic, în presă, împotriva proiectului de la „SC Sitex” Dumbrava, care, prin talia blocurilor proiectate (în regim de P+24) ar fi afectat grav peisajul cultural din Muzeul în aer liber. Reacţia a fost dură şi explicită: rămas fără sprijin (susţinere) politic(ă), la intervenţia magnatului vexat de atitudinea mea insurgentă, am fost „debarcat” din funcţia de manager al CNM „ASTRA”.

REP.:Vedeţi o legătură directă între cele două „evenimente”?

CB:Da, este o legătură organică, de tip cauză – efect, generată de un fenomen care a cuprins toată societatea românească, de circa 10-12 ani, cu efecte vizibile în toate domeniile vieţii, economice, sociale, politice şi culturale: oligarhizarea tuturor structurilor de putere, inclusiv a partidelor politice! Costurile uluitoare ale campaniilor electorale şi finanţarea permanentă a liderilor politici (la cei „din teritoriu” lucrurile sunt extrem de vizibile) au condus la subordonarea (inclusiv în materie de decizii cazuistice personale) actului politic sau administrativ intereselor oligarhilor notorii (a celor puţini care deţin averea şi exercită, discreţionar, puterea).

REP.:Au urmat şi alte semnale?

CB: În cascadă. Urmare criticilor consecvente, formulate de mine în şedinţele CJ (împotriva calităţii mediocre a Masterplanului în Cultură şi a celui în Turism şi a strategiei de dezvoltare) împotriva inconsistenţei şi „modestiei” „Raportului de activitate” prezentat de preşedintele CJ, împotriva calităţii nesatisfăcătoare a lucrărilor de investiţii la Aeroportul Sibiu, în sfârşit, împotriva aberaţiei dublării costurilor la şantierul RK de pe drumul judeţean Sibiu – Agnita, atmosfera a devenit glacială. Verdictul nu putea întârzia.

REP.:Care a fost picătura care „a umplut paharul” şi a precipitat decizia excluderii?

CB:Potrivit „regulilor jocului”, aceasta nu putea fi ocazionată, şi de această dată, decât printr-un atac adus de mine sferei de interese a oligarhiei care sponsorizează PDL-ul. Mă refer la opoziţia vehementă (în şedinţa pe luna iunie a CJ) împotriva proiectului inept, ilegal şi sfidător faţă de Legea de protecţie a monumentelor istorice şi faţă de Convenţia Europeană a Peisajului, de la Florenţa, din anul 2000 (ratificată de România prin Legea 454/2002), constând din construirea unei anexe administrative, la 1 m distanţă de hanul din Tulgheş (transferat de mine în anul 1992, o bijuterie a arhitecturii vernaculare de gen), promovat de consilierul Dumitru Domnaru, prietenul şi sponsorul generos al dlui Ion Ariton. A fost ca un „Şah la rege”.

REP.:Dar chiar nu aveţi instinctul conservării, nu eraţi conştient că o asemenea atitudine („eroică”) nu va rămâne nesancţionată?

CB:Pe mine m-au condus, toată viaţa, doar două instanţe: una morală (conştiinţa) şi una religioasă (credinţa în Dumnezeu). Dacă regimul de dictatură comunistă ne-a băgat frica în oase şi în măduvă, după abolirea lui, nimic nu mă poate constrânge să renunţ la libertatea de gândire şi de expresie liberă a ideilor şi principiilor.

REP.:Şi totuşi, sancţiunea nu a venit imediat iar motivul demiterii dvs., prezentat oficial de preşedintele PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, a fost acela al opunerii dvs., în şedinţa extraordinară a CJ din 21 iulie, la directivele Guvernului (recte ale primului Ministru, care este şi preşedintele PDL), privind reducerile de personal bugetar, cf. Ordinului Guvernului nr. 63.

CB:Absolut fals, motiv inventat, dovadă banda audio de la şedinţa respectivă. Poziţia mea, principial corectă, a fost identică cu cea prezentată, în seara aceleaşi zile, la postul naţional de televiziune, de premierul Boc, preşedintele PDL. Eu am criticat reducerea excesivă de posturi la CNM „ASTRA” (în număr de 88, din care 55 ocupate, fără ca obedientul şi aservitul director interimar să schiţeze o opoziţie), câtă vreme, din structura CJ era redus 1 post!!

REP.:Cum, atunci, a fost interpretată intervenţia dvs. în CJ ca o „încălcare gravă a liniei politice a partidului”?

CB:În toate cazurile de acest tip, nu veracitatea argumentelor contează, ci fermitatea deciziei.

REP.:Aţi declarat că aţi depus o contestaţie la conducerea PD-L. Aşteptaţi cumva să vi se aprobe contestaţia? Nu sunteţi prea naiv?

CB:Eu nu am plecat, niciodată, de nicăieri, trântind uşa şi fără o judecată dreaptă. Am acţionat în instanţă Consiliul Judeţean, la fel am procedat cu CNM „ASTRA”, sancţionând moral, prin aceasta, conducerile celor două instituţii. La fel procedez şi în cazul excluderii din PDL. Doresc să explicitez, cât mai corect şi concret, întreaga situaţie, pentru ca măsura – oricare ar fi ea – să fie luată în cunoştinţă de cauză. Cred în şansa mea doar dacă, în acest partid, ADEVĂRUL, VALOAREA şi PRINCIPIILE mai primează. Mă refer la cei pe care îi consider responsabili de viitorul acestuia. În cazul respingerii contestaţiei, fiţi sigur că nu eu voi pierde. Electoratul va sancţiona, la viitoarele alegeri, pe adevăraţii vinovaţi. În încheiere, mi-aş permite un aforism personal: „Nu contează cum intri în viaţa politică, ci cum ieşi din ea”. Eu am ales calea să ies cu fruntea sus!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Boros

Acum 12 ani

N-au cum sa le placa un om destept si dificil ca Bucur. In PDL sunt afaceristi mari, dar oameni mediocrii, care nu agreeaza valorile, ci le dispretuiesc. Preocuparile sunt legate de a comercializa produsele petroliere fara a se plati accize. Vindem icre negre si platim taxe pe ridichi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus