Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Oficial: cancelarul Angela Merkel vine in Romania. Inca nu e sigur daca si la Sibiu

Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, a anunțat că luna viitoare cancelarul german Angela Merkel va veni în vizită în România. Discuțiile neoficiale susțin că în calendarul vizitei ar putea intra fie și o vizită la Cluj Napoca, la invitația rectorului Andrei Marga, fie una și la Sibiu. Primarul Klaus Johannis spune că referitor la venirea cancelarului la Sibiu nu există, deocamdată, elemente clare. ”Se pare că timpul alocat vizitei este foarte scurt. Încă nu ni s-a răspuns foarte clar dacă și Sibiul este prins în cadul acestei vizite oficiale”, a declarat primarul Sibiului.


Ultima vizită a unui cancelar german în ţara noastră datează din 2004. De altfel, vizita cancelarului Merkel la Bucureşti a fost precedată de o serie de vizite ale unor oficiali germani, inclusiv ministrul de externe de la Berlin, Guido Westerwelle, relatează NewsIn. Preşedintele Traian Băsescu îi spunea în iunie, la Palatul Cotroceni, vicecancelarului german Guido Westerwelle că vizita sa la Bucureşti este foarte importantă în pregătirea vizitei cancelarului Angela Merkel, ce va avea loc în luna octombrie.

Posibilitatea ca Angela Merkel să vină în România a fost menţionată prima dată în luna mai, la Bonn, de reprezentantul etnicilor germani în Parlamentul României, deputatul Ovidiu Ganţ, într-un interviu acordat Deutsche Welle. "Sperăm cu toţii ca în toamnă să ne bucurăm de vizita doamnei cancelar Angela Merkel, un semnal foarte clar în ceea ce priveşte relaţiile privilegiate, o situaţie pe care am avut-o, pe urmă nu am mai avut-o, s-a mai diminuat...", a declarat Ovidiu Ganţ, aflat în Germania pentru o serie de întâlniri cu oficialităţi cu rang înalt ale landului Hessa.

România şi Germania ar putea semna un parteneriat strategic de tipul celui semnat cu Franţa, mai ales în condiţiile în care România şi-a propus să adere la spaţiul Schengen în 2011. "Fără o relaţie strânsă şi o colaborare cu Germania obiectivul acesta nu se poate atinge", atrăgea atenţia deputatul Ovidiu Ganţ.

El a sugerat, de asemenea, că are semnale că Germania şi-ar putea deschide în curând piaţa muncii pentru români.

În plus, România este interesată de strângerea relaţiilor cu Germania cu atât mai mult cu cât Berlinul s-a implicat în rezolvarea conflictului transnistrean, iar cancelarul Angela Merkel a semnat în acest sens un memorandum cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE german, Werner Hoyer, a sosit luni la Bucureşti împreună cu ministrul de stat britanic pentru Europa, David Lidington, după ce în prealabil cei doi oficiali au vizitat Chişinăul, unde au subliniat sprijinul pentru apropierea de UE a R. Moldova.

În discuţiile pe care cei doi demnitari le-au avut apoi cu oficialii români, inclusiv cu ministrul de externe Teodor Baconschi, s-a procedat la "un schimb de opinii aprofundat privind sprijinul acordat perspectivei europene a Republicii Moldova", precizează MAE.

Şi Susanne Kastner, preşedintele Comisiei pentru apărare din Budenstag-ul german şi preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România, se află marţi în ţara noastră, având programate o serie de întâlniri.

Vizitele oaspeţilor germani au fost precedate, luni, la Sibiu, de a XIV-a sesiune a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România. Delegaţia română, condusă de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a solicitat, între altele, sprijinul Berlinului şi al germanilor originari din România stabiliţi în Germania pentru ca România să poată adera la Schengen la data pe care şi-a propus-o, martie 2011.

Delegaţia germană a fost condusă de dr. Christoph Bergner, membru al Bundestag-ului German, secretar de stat parlamentar la Ministrul Federal de Interne al Republicii Federale Germania şi Împuternicit al Guvernului Federal pentru Problemele Imigranţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale.

Foto: keeptonyblairforpm.wordpress.com

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

callas

Acum 10 ani

nume grele, bani multi pentru plimbari, pana la urma din partea romana interesul e doar la libera circulatie a plimbaretilor, si in a scapa cat mai repede de romanii apti de munca care de la anul vor putea emigra in Germania, pe cand nemtii iau Romania in serios cu toate ca problemele etnicilor germani nu prea exista pentru ca etnicii nu mai prea exista, asa ca cu cele 3-4 milioane donate pe an se mai renoveaza de lux cate un camin de batrani. Romania ar trebui sa fie interesata intr-o relatie economica solida si de perspectiva cu Germania, astfel ca nemtii sa investeasca in Romania si romanii sa poata castiga decent la ei acasa, dar e prea mult cerut de la piciorul broastei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus