Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

Concert de muzica japoneza taiko, in octombrie, la Sibiu si Bucuresti

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de taiko (tobe japoneze), va concerta în România, acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 20 octombrie, şi la Sala Thalia din Sibiu, pe 23 octombrie, de la ora 19.00.

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de tobe japoneze, vine în România pentru a prezenta un concert de muzică clasică contemporană şi un solo de taiko. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" sub bagheta lui Horia Andreescu. Concertul trasează o paralelă între muzica tradiţională românească şi cea japoneză prin compoziţii moderne japoneze scrise pentru instrumente tradiţionale şi lucrări de prestigiu ce prelucrează motive folclorice întâlnite pe teritoriul românesc.

În prima parte a concertului vor fi interpretate compoziţii ale unor muzicieni precum George Enescu - "Rapsodia Română nr. 1 în La Major", Doru Popovici - "Codex Caioni" (fragmente), Ciprian Porumbescu - "Balada", Béla Bartók - "Dansuri populare româneşti", Tiberiu Olah - "Suita Mihai Viteazul" (fragmente), Grigoraş Dinicu - "Hora Staccato". După o scurtă pauză publicul va putea asculta concertul principal al serii - "Hi-Ten-Yu - A Concerto for Japanese drum and Orchestra", de Isao Matshushita - şi un solo de taiko, în interpretarea invitatului special Eitetsu Hayashi. "Titlul compoziţiei, format din trei semne chinezeşti, Hi-Ten-Yu (Zbor - Rai - Joacă), semnifică, metaforic, zborul către rai pentru joaca între stele. Urmând structura titlului lucrarea este divizată în trei părţi şi se dezvoltă dintr-un calm general către un dinamism viguros", spune compozitorul Isao Matshushita.

Instrumentul dominant al concertului, toba japoneză wa-daiko, cântăreşte aproximativ 600 de kg şi a fost adusă din Japonia cu un transport special. "Un instrument obişnuit în ceremoniile festivalurilor din Japonia, wa-daiko imită adeseori comuniunea raiului cu pământul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge până în Rai, se transformă într-o vibraţie acustică şi răsună asemenea unui tunet venit din abisul pământului. În timp ce energia pătrunzatoare a tobei reprezintă o lume, cealaltă îi solicită orchestrei un răspuns logic. Am încercat să unific aceste lumi în toate mişcările concertului", mărturiseşte compozitorul lucrării, Isao Matshushita.

Eitetsu Hayashi, solistul concertului "Hi-Ten-Yu", este o legendă vie cu statut de vedetă în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modul în care taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste şi shintoiste, taiko a devenit un stil specific de percuţie, renumit pentru reprezentaţiile înălţătoare.

Cele două reprezentaţii ale sale în România reprezintă un eveniment organizat de ARTmania Events cu sprijinul Ambasadei Japoniei din România, Tokyo Metropolitan Government, Japan Foundation, Consiliului Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei. Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Jhon

Acum 12 ani

La ce ma sfatuiti sa ma duc in 23 oct. la ora 19,00? La concertul de taiko sau la Faust ? Nu stau de cat in 23 la Sibiu.
Raspunde

Jhon

Acum 12 ani

La ce ma sfatuiti sa ma duc in 23 oct. la ora 19,00? La concertul de taiko sau la Faust ? Nu stau de cat in 23 la Sibiu.
Raspunde

lol

Acum 12 ani

du-te la carciuma si nu te mai da cult pe aici, ca se vede ca esti varza dupa exprimare si greseli gramaticale!
Raspunde

@3

Acum 12 ani

Ma duc la carciuma daca vine si mata, sa ne dam culti, amandoi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus