După punerea oficială sub acuzare a prim-procurorului Florin Apostu și a unui ofițer SRI, audierile continuă săptămâna aceasta cu nume precum Doru Poiană, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal, sau Nicolae Ucă, celebru avocat din oraș. Cristian Bicher, asociat al lui Ilie Carabulea, a dat, deja, ”cu subsemnatul”.
Primul mare caz de corupție instrumentat de procurorii DNA la Sibiu a devenit public la sfârșitul săptămânii trecute. Niciunul dintre șefii sibieni din domeniul Justiției sau ai serviciilor secrete habar nu aveau de ceea ce urma să se întâmple. Primul reținut a fost Florin Apostu, prim-procurorul parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. Direct de la birou, de la cafeaua de dimineață, procurorii DNA de la Alba Iulia, ajutați de cei de la DNA București, l-au reținut pe Apost, sigilându-i biroul.
Cel de-al doilea reținut, câteva minute mai târziu, este Tiberiu Popescu, ofițer în cadrul SRI. El a fost ”interceptat” de procurorii DNA în Piața Mare a Sibiului și nu a fost lăsat nici măcar să treacă pe la birou pentru a-și preda tehnica aflată în dotare. De altfel, șefii SRI din Sibiu au fost anunțați abia în jurul orei 10 dimineața că ”unul din oamenii lor” a fost reținut.
Nume grele
Ziua de joi de săptămâna trecută a continuat să pună în fierbere sângele mai-marilor acestui județ: procurorii DNA, cu ajutorul polițiștilor, au transmis citațiile de audiere. Printre cei citați, nume cu rezonanță în Sibiu: Ilie Carabulea, patronul holdingului Atlassib, Cristian Bicher, asociat Intermedia, aspirant la președinția PD-L Sibiu, Nicolae Ucă, avocat bine cotat în chestiuni penale, fost procuror, Doru Poiană, fostul prim-procuror al parchetului de pe lângă Tribunal, Lucian Tarnu, adjunctul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Bogdan Maxim, șeful Poliției Rutiere Sibiu pe drumurile naționale. Ultimii doi sunt citați în calitate de martori.
Ucă, de la nu știe nimic, la învinuit. Poiană crede în nevinovăție
În seara zilei de joi, la câteva ore de la reținerea lui Apostu și a ofițerului SRI, avocatul Nicolae Ucă - despre care se vehicula deja că ar fi implicat în acest caz - declara că nu știe nimic. ”Am fost la un control la medicii de la Cluj. Chiar nu știu nimic”. A doua zi, vineri dimineață, era citat ca martor. ”Da, sunt citat pentru ziua de luni. Dar nu pot să cred că Florin Apostu ar putea face așa ceva. Eu îl cunosc foarte bine și nu îl cred în stare de fapte de corupție”, spunea avocatul Ucă, legat de acuzațiile la adresa lui Apostu, care se anunțau pe holurile Curții de Apel de la Alba Iulia. Aici, în ziua de vineri, se judeca cererea DNA de arestare pe 29 de zile a lui Apostu și Popescu. În fine, câteva ore mai târziu, Ucă era anunțat ca învinuit în acest dosar. ”Nu mai comentez nimic. Asta nu e justiție, una care se face la televizor”, spunea Ucă, în după-amiaza zilei de vineri.
Citat ca martor este și Doru Poiană, așteptat la DNA Alba Iulia în ziua de marți. ”Ce cred? Nu pot să cred nimic. Prezumția de nevinovăție se aplică și în acest caz”, a spus Poiană. ”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, anunța, câteva ore mai târziu, DNA, într-un comunicat de presă.
Carabulea, un Audi A8 șpagă
În fine, Ilie Carabulea era ”peștele cel mare” al întregului caz. Aidoma lui Ucă, numele său era vehiculat în dimineața zilei de vineri ca fiind chemat la DNA în calitate de martor. Câteva ore mai târziu, unul din avocații apărării anunță că și Carabulea e învinuit, fără preciza care este speța.
Contactat telefonic, Ilie Carabulea a menținut fix nouă secunde convorbirea. După pronunțarea cuvântului Turnul Sfatului, a închis telefonul. Cu câteva ore mai devreme, Carabulea a declarat pentru Mediafax că el nu are nicio problemă și că habar nu are de reținerea lui Apostu. În ultimele ore ale zilei de vineri, DNA a emis un comunicat de presă, din care reieșea că Ilie Carabulea a dat mită o mașină Audi A8 lui Florin Apostu, pentru a primi ajutor în mai multe chestiuni.
În ziua în care tot Sibiul fierbea sub vestea anchetării unor nume atât de importante, în drum spre Alba Iulia, către DNA, alături de un avocat, era și Cristian Bicher, asociat cu Ilie Carabulea. Evident, Bicher se consideră nevinovat și nu a dorit să comenteze.
Despre Ilie Carabulea, unele surse susţin că este chemat în faţa procurorilor în ziua de miercuri a acestei săptămâni. Potrivit altora, neoficiale, Ilie Carabulea ar fi discutat, deja, cu procurorii de la Alba.
Zeci de acuzaţii, în doar trei luni strânse
Potrivit unui comunicat DNA, întregul caz în care au fost reţinuţi Apostu şi Popescu (pentru care magistraţii de la Alba au dispus cercetarea în stare de libertate) a fost construit în nici trei luni: august, septembrie şi o parte din octombrie 2010.
În toată această perioadă, procurorii DNA susţin că au strâns probe pentru a-l acuza pe Apostu de opt infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals intelectual, două infracţiuni de reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de favorizarea infractorului. Cea mai gravă învinuire adusă lui Apostu este cea potrivit căreia aceasta ar fi primit de la Ilie Carabulea un Audi A8 pentru a interveni pe lângă procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Intervenţia ar fi trebuit să aibă drept scop promovarea intereselor financiare ale lui Carabulea. De asemenea, omul de afaceri sibian ar fi dat maşina şi pentru a-l determina pe Apostu să "convingă" un funcţionar din cadrul Finanţelor sibiene să pună o anumită persoană fizică autorizată pe un loc mai "fruntaş" în lista celor care aşteptau returnările de TVA. Florin Apostu a declarat, la Alba, că speră într-o cât mai grabnică punere pe rol a procesului. "Nu se justifică (acuzaţiile, n.r.), sunt apă de ploaie. Au făcut doar nişte înregistrări, niciun martor nu probează, ceva de râs", a declarat Apostu. În cea mai recentă declaraţie de avere publicată, Apostu susţine că are un VW Passat produs în 2006 şi achiziţionat în leasing, o casă în Sibiu şi un teren intravilan în Şura Mică, 12.000 de euro în bancă, dar şi un credit de 30.500 de euro, scadent în 2023. Media veniturilor lunare din funcţia de procuror ar fi de 3.100 de euro.
Exemplu de curaj: Ioan Irimie
Primul şef ierarhic al lui Florin Apostu este Ioan Irimie, prim-procurorul parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. În momentele în care Apostu era reţinut la DNA, iar magistraţii de la Alba aşteptaţi să se pronunţe asupra reţinerii pe 29 de zile, Ioan Irimie era deja baricadat în biroul său de pe Bulevardul Victoriei. Din spatele secretarei devenită la un moment dat isterică, Irimie a anunţat că el nu are ce declaraţii să dea. Nici măcar echipele TV nu au fost lăsate de Irimie să filmeze holurile instituţiei. "Da' să ne lase în pace! Să meargă la Alba! Să ne lase în pace", ţipa prin uşa deschisă secretara lui Irimie. Care, chiar dacă, din greşeală, răspundea la telefon presei, se scuza, solicita cinci minute zăbavă, pentru a nu mai răspunde solicitărilor apoi.
Paraschiva Turcu, în locul lui Apostu
În ziua de vineri a săptămânii trecute, era deja discutat şi numele care îl va înlocui pe Apostu la conducerea parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. "În mod normal, ar trebui să fie Paraschiva Turcu. Ea este prim-procuror adjunct. Dar există posibilitatea să fie delegat şi un alt nume. Asta însă nu se va întâmpla prin decizia celor de la Sibiu", au declarat pentru Turnul Sfatului surse din procuratura sibiană.
Reacţia lui Carabulea, prin Tribuna
Dacă Ilie Carabulea nu a vrut să îşi prezinte direct părerea despre cazul construit de DNA la Sibiu, magnatul a ales să facă acest lucru indirect, prin ziarul pe care îl deţine, Tribuna. În ediţia de sâmbătă, sub pseudonim, cel mai important ziar din judeţ a acuzat "practicile DNA", sub un articol cu titlul "Arest TV şi-a deschis staţie şi la Sibiu". Articolul minimiza gravitatea acuzaţiilor şi ridiculiza modul de acţiune al procurorilor. "Ca de fiecare dată s–a avut grijă ca televiziunile, ziarele, păsările cerului şi guşterii refugiaţi prin bâr(b)loguri să fie informate în contratimp cu procedurile, astfel încât să se producă un mare scandal mediatic", se arată la începutul articolului pus în deschiderea ziarului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , Alba Iulia , Bulevardul Victoriei , Județului Sibiu , Judecătoria Sibiu , sura mica , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Ioan Irimie , Tribunalul Sibiu , Poliției Rutiere Sibiu , Nicolae Ucă , Laura Codruța Kovesi , Cristian Bicher , Dacă Ilie Carabulea , Florin Apostu , Tiberiu Popescu , Lucian Tarnu , Bogdan Maxim , Despre Ilie Carabulea , Doru Poiană , Paraschiva Turcu
Vizualizari: 3515
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Sibian