Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Video - Bugetul Sibiului pe 2011. Mai mic decat cel din 2010

Proiectul de buget al Sibiului pentru anul în curs prevede venituri, respectiv cheltuieli de 307 milioane de lei, față de cele 323 de milioane prevăzute pe 2010. În 2009, exercițiul bugetar a numărat 402 milioane de lei.
Oricum, veniturile proprii ale Sibiului în acest an sunt estimate să crească: 211,5 milioane de lei față de 201 milioane prevăzute în 2010.

La transporturi, cele mai mari cheltuieli

La fel ca anul trecut, la cheltuieli cele mai mari sume sunt prevăzute la capitolul Transporturi (92,6 milioane de lei), suma alocată fiind mai mare decât cea de anul trecut (79,4 milioane de lei). Pentru reabilitarea străzilor din oraș, Primăria intenționează să cheltuiască 68,3 milioane de lei, cu mai bine de zece milioane de lei mai mult decât în 2010.
 „Anul acesta avem două proiecte mari ce privesc infrastructura. Unul este proiectul de reabilitare a 14 străzi şi construirea unui pod finanţat prin împrumutul BERD şi proiectul care priveşte zona oraşului de jos – Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbană. Restul lucrărilor cuprinse pe lista de investiţii sunt lucrări de mai mici dimensiuni, dar care sunt la fel de importante”, a declarat primarul Klaus Johannis.


Teatrul Gong ia de ici de colo

Pentru prima dată, în proiectul de buget al Sibiului apare și Teatrul Gong, instituție transferată în vara anului trecut de la Consiliul Județean, la cel Local. Bugetul orașului pe 2011 prevede alocări de 1,49 de milioane de lei. Suma a fost calculată diminuând bugetele Teatrului Radu Stanca (11 milioane anul acesta față de 12 milioane anul trecut), Grădinii Zoologice (1,3 milioane în 2011 față de 1,9 milioane în 2011) și cel al Serviciului public de administrare a parcurilor și zonelor verzi (2,1 milioane față de 2,4 milioane). A crescut în schimb bugetul alocat Casei de cultură a municipiului (prin care este finanțată agenda cultural-sportivă): de la opt milioane de lei în 2010 la 8,8 milioane de lei.
Capitolul Cultură, religie și sport are un buget total anul acesta prevăzut la 24,8 milioane de lei, comparativ cu cel de anul trecut,

Cheltuieli care scad

Prevederile bugetare mai mici au dus și la cheltuieli reduse la unele capitole. În urma restructurărilor de personal, Poliția Comunitară va avea un buget cu un milion de lei mai mic (5,3 milioane în total). Cele mai mari tăieri au fost făcute, însă, la Învățământ, de unde au fost tăiate peste 25 de milioane de lei. Anul acesta, cheltuielile la acest capitol sunt limitate la 91,13 milioane de lei, față de 116,8 anul trecut, în condițiile în care cheltuielile de personal au scăzut de la peste 106 milioane la 76,8 milioane de lei. O veste bună însă: în scădere sunt și dobânzile pe care le plătește orașul în acest an: 13 milioane de lei, față de 16 anul trecut.
Tot la bugete mai mici intră și Asistența socială, unde cheltuielile de personal au fost reduse cu mai bine de două milioane de lei. Pe acest an, Asistența socială are un buget total de 16 milioane de lei.

Cheltuieli care cresc

Serviciile și dezvoltarea publică, alături de locuințe au alocate în acest an, în viziunea Primăriei, 33 de milioane de lei, față de 28,4 de milioane anul trecut. Investițiile de la acest capitol cunosc o creștere seriosă, de peste zece milioane de lei, ajungând la un total de 18,2 milioane. Descentralizarea din domeniul Sănătății materializată prin transferul Spitalului de pediatrie în administrarea Consiliului Local face ca bugetul pe 2011 să fie cu un milion de lei mai mare (4,2 milioane de lei în total). Spitalului transferat îi sunt alocate 1,2 milioane de lei în acest an.


Bani de la bugetul de stat și bani europeni

Conducerea Primăriei Sibiu se așteaptă ca de la bugetul de stat să se aloce 91,6 milioane: pentru plata salariilor în învăţământul preuniversitar de stat, a salariilor medicilor din cabinetele medicale din şcoli, sumele destinate Serviciului de Evidenţa Persoanei, plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. În ceea ce privește fondurile europene, administrația Sibiului a depus proiecte de finanțare în valoare totală de 20 de milioane de euro.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus