Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Anul 2011 nu va fi anul relansarii economice. Va fi anul pregatitor al acesteia

Chiar dacă, cel puțin la nivelul județului și al municipiului Sibiu, investițiile publice se triplează față de 2010, nu vom avea o reală relansare economică, apreciază reprezentanții administrației locale.
Astfel, dacă în cazul CJ Sibiu, investițiile ample sunt finanțate în special din fonduri europene, în cazul municipiului Sibiu, la fondurile europene se adaugă și cele împrumutate de la BERD, din care o parte vor fi cheltuite în 2011. ”Ne-am adaptat politica investițională la nivelul crizei. Dar aceste investiții nu reflectă o creștere economică. Însă sunt firme care au în plan extinderi semnificative, deci se pregătește o relansare”, spune primarul Sibiului, Klaus Johannis. Potrivit lui, anul 2012, care ar trebui să consfințească relansarea economiei românești este și an electoral, ceea ce va duce la derapaje politice. ”Ghinion. O bună parte (din potențial – n.r.) se va risipi. La Sibiu, probabil nu se va întâmpla acest lucru, eu nu am risipit sume pentru competiția electorală”, adaugă primarul.
De profesie economist, viceprimarul Astrid Fodor (foto) vede relansarea economică abia în 2012 din cauza incoerenței politicilor naționale. ”Nu asigură un cadru clar și previzibil pentru întocmirea unor planuri de afaceri. Fără politici corente nu văd nici o accesare a fondurilor europene predictibilă, care să schimbe balanța între ceea ce dăm și luăm de la Uniunea Europeană”, apreciază Astrid Fodor.
Bugetul local al Sibiului se bazează pe venituri propri în creștere față de anul trecut, an care a înregistrat aceeași situație față de 2009. ”Au crescut impozitele, a crescut TVA, deci creșterea taxelor a dus la această situație. Oricum, la noi în Sibiu singurul domeniu afectat serios de criză a rămas cel al construcțiilor. În rest, multe firme au continuat chiar angajările”. Potrivit viceprimarului, în acest an (cel mai probabil în toamnă) vor fi cheltuiți la Sibiu și primii bani din cele 15 milioane de lei acordate Sibiului prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană. De asemenea, Astrid Fodor se așteaptă ca în acest an să înceapă și implementarea proiectului Sibiul Baroc, care are drept principal scop promovarea imaginii orașului.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

parizian

Acum 13 ani

succes imi place ce idei are fodor va tin pumnii programul sibiu baroc update este un program senzational care va aduce sibiul in frunte
Raspunde

parizer

Acum 13 ani

si eu recunosc ca salamul sasesc este mai bun...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus