Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-3°C

Ciobanestii, viitorii salvatori montani

Începând de iarna viitoare, turiştii care vor fi surprinşi de avalanşe, la Bâlea Lac, vor putea fi salvaţi într-un minut cu ajutorul salvamontiştilor care vor avea câini Ciobăneşti special antrenaţi în acest sens, la singura şcoală specializată în acest sens de la Sibiu, relatează Agerpres.
Şeful Serviciului Salvamont, Adrian David, şi directorul Centrului Chinologic Sibiu, comisarul şef de poliţie Crişan Mucenic Lăzureanu, au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniu.
În prezent, un turist victimă a unei avalanşe la Bâlea Lac este căutat de salvamontişti cu ajutorul unui elicopter al Armatei, care este adus de la Târgu Mureş la Sibiu, unde preia un câine special antrenat pentru avalanşe de la Centrul Chinologic.
Din iarna viitoare însă, salvamontiştii doresc să aibă chiar la Bâlea Lac propriii câini salvatori.
Antrenarea unui astfel de câine durează maximum o jumătate de an la şcoala de la Sibiu.
Există anumite rase de câini care pot fi însă antrenaţi pentru avalanşe, câini rezistenţi la frig, care să reacţioneze bine la orice zgomot, care să fie puternici, să caute şi la doi metri adâncime în zăpadă, dar mai ales cu un miros extrem de fin.
"Calităţile câinelui care este antrenat pentru avalanşă se referă la faptul că el trebuie să aibă un miros foarte bun, să aibă agresivitate estompată, să simtă foarte bine, să găsească victima, dar să nu o muşte când o găseşte. Este un dresaj bazat pe mirosuri. Ca şi rase de câini, cele mai indicate sunt Ciobănescul German şi Ciobănescul Belgian", a declarat directorul Centrului Chinologic Sibiu.
Potrivit şefului Salvamont, un câine salvator este mai bun chiar decât cei mai experimentaţi salvamontişti şi reduce la un minut timpul în care poate fi găsit un om sub zăpadă.
"Câinii salvatori în avalanşe sunt foarte importanţi, pentru că rata de supravieţuire din avalanşă este de 90 la sută în primele 15 minute de la producerea avalanşei, dar scade dramatic la 30 la sută în jumătate de oră. Dacă se intervine în prima jumătate de oră, rata supravieţuirii este foarte mare. Câinele este cel mai eficient mod de căutare în avalanşe. Un câine poate detecta un om în avalanşă într-un minut şi jumătate, mai puţin faţă de timpul în care poate un salvamontist experimentat", a explicat Adrian David.
Anual, la Centrul Chinologic din Sibiu sunt pregătiţi 300 de câini poliţişti.
Câini special antrenaţi pentru avalanşe există deja la Sinaia (judeţul Braşov) şi la Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus