Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Trei marionete. Un destin cultural frant si o aniversare istorica ratata II

Continuare din numărul precedent
​Să trecem, însă, la „conţinutul” calendarului, deşi genericul mai că ne-a convins despre ce va să urmeze! O primă observaţie se referă la abundenţa iconografică şi imagistică, cu o densitate care nu mai lasă loc nici textelor tematice (pe fiecare pagină) şi de multe ori, nici etichetelor explicative ale imaginilor. De parcă, supăraţi că anul are doar 12 luni (faţă de cât material „avem noi în arhive”), autorii s-au răzbunat „îndopând” calendarul ca o adevărată gazetă de perete. Recomandăm celor interesaţi să citească toate monografiile şi studiile de specialitate spre a înţelege rostul, rolul şi importanţa fiecărui personaj prezentat în calendarul, de-a dreptul enciclopedic.
Am sărit peste primele pagini dedicate istoricului Asociaţiunii şi am trecut direct la paginile care prezentau cele două instituţii ctitorite de ASTRA.
​Paginile 7 şi 8 sunt dedicate, generos, „Bibliotecii Asociaţiunii”. Întrucât biblioteca, la înfiinţarea ei, în 1861, nu putea fi ilustrată fotografic, în colţul din stânga ni se prezintă fotografia interiorului încăperii, cu fondul de carte din anul inaugurării Muzeului Asociaţiunii (1905). Dar imaginea dominantă (oare de ce?) este o fotografie dintr-o expoziţie (nu ştim care, căci nici una dintre cele 2 fotografii nu are legendă!), care pare să fi expus, în vitrine, şi ceva cărţi vechi bisericeşti, în prim plan apărând, mai clar, icoanele!
​Cum despre momentul inaugural, important este să prezinţi „actul său de naştere”, textul informativ al paginii ne prezintă date despre donaţia celor 195 „volume” (să fi fost acesta termenul folosit de donator?) din partea învăţatorului Moise Panger, directorul Şcolii din Gura Râului. Evident că fotografia donatorului nu apare şi nici inscripţia aşezată, de acest eminent dascăl, pe fruntea şcolii din comuna respectivă: „Prin cultură la putere” – demnă a fi reprodusă, ca un memento, pe frontispiciul tuturor instituţiilor publice, inclusiv pe noul sediu al Consiliului Judeţean! Despre rosturile bibliotecii, cel puţin în primii 45 de ani (până la epurarea comunistă şi transformarea Bibliotecii ASTRA, pentru cel puţin 25-30 de ani, într-o oficină comunistă), bineînţeles, nimic, nimic!
​În continuare, am căutat, pentru comparaţie, modul de prezentare a actului decizional privind întemeierea Muzeului ASTREI, sau cel puţin, cel privitor la edificarea sediului Muzeului Asociaţiunii. Plin de speranţe, am analizat conţinutul paginii 11, dedicată „Adunării generale a ASTREI de la Mediaş (1897). M-am aşteptat ca, potrivt regulilor logicii formale şi consecvenţi cu preocuparea reflectării împrejurărilor şi contextului istoric al fondării bibliotecii (căci anul 1861 nu este cel al creării instituţiei, ci doar acela al constituirii primului fond de carte!), să aflăm datele concrete: textul „Hotărârii” adoptate la Mediaş, autorul iniţiativei şi susţinătorul cel mai hotărât al proiectului fondării unui muzeu al ASTREI şi al constituirii unui edificiu care să găzduiască noua instituţie, dorită de astrişti, la fine de veac XIX şi începutul sec. XX (numit, în literatura vremii, ca „secolul muzeelor”). Aşteptare zadarnică! Miraţi de voinţa obstinată de a ascunde, chiar şi în filele unui calendar al anului 2011 (!), adevărata istorie a proiectării Muzeului şi edificării unui sediu prorpiu, cei trei autori ai redactării tematicii şi textelor calendarului şi ai selectării imaginilor (numiţi distinct în caseta tehnică: Ana Grama, I.O. Nemeş şi Elena Macovei) au ales, în locul adevărului istoric, mistificarea prin ocultare a acestuia!
​Pe frontispiciul paginii 11, ne întâmpină (stupefiant!) un text al lui Andrei Bârseanu, din anul 1911 (remarcăm aceeaşi nesincronizare cronologică) despre „înfiinţarea de biblioteci” (!!). Despre evenimentul de la Mediaş, absolut memorabil, nimic substanţial, cu trimitere la adoptarea celei mai importante hotărâri a Adunării Generale a ASTREI, din acel an! Au preferat să aleagă un text anodin, despre primirea membrilor Comitetului Central, în gară şi defilarea acestora (în aclamaţiile populaţiei), până la sala de şedinţe (într-un stil inconfundabil al prezentărilor alaiurilor comuniste), coborând astfel în derizoriu însemnătatea întrunirii de la Mediaş! În josul paginii, un alt text, tot din 1911 (?), semnat de Vasile Bologa, se referă la stimularea colectei publice de fonduri „pentru promovarea culturii”! Falsificând, prin omisiune (strategie tipic comunistă), semnificaţia istorică a hotărârii adoptate la Mediaş, în 1897, cei trei „făptaşi” vinovaţi de această nouă hoţomănie, au ignorat judecata morală neiertătoare a celor doritori să cunoască istoria „aşa cum a fost” şi nu falsificată. După 45 de ani de comunism şi 20 de ani de tranziţie haotică, ne-am fi aşteptat cu toţii să aflăm adevărul despre realităţile istorice, ocultate ticălos de servitorii ideologici ai unui regim totalitar!
​Le-am acordat, totuşi, o ultimă şansă, a disculpării şi restabilirii adevărului istoric, cu ocazia prezentării momentului inaugurării Muzeului Asociaţiunii, în anul 1905 (ce repede se materializa, la acea vreme, un proiect cultural, de o asemenea anvergură, prin voinţa fermă şi conştiinţa patriotică a elitei culturale a românilor din Ardeal!).

„MARIONETA”, cf. DEX, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1996, p. 600: „Figurat: Persoană care execută orbeşte ce i se cere”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

salutareee !!!!

Acum 11 ani

Superrrr !! Asteptam si partea a 3-a. Sa ne traiesti carcotasule. La mai mult venin ca doar tu esti capabil sa improsti cu noroi. Altceva mai stii?
Raspunde

o+

Acum 11 ani

Nu-i mai cititi aberatiile, falsurile etc...si nu o sa-l mai vedeti in presa.
Raspunde

kk

Acum 11 ani

kk mare si vartos
Raspunde

bu cur

Acum 11 ani

da oare in partea I ce zicea?
Raspunde

pai ...

Acum 11 ani

Pai in prima parte zicea ca e asa cum zice el... Cum? N-ai stiut ?
Raspunde

jaco

Acum 11 ani

Inca un securist care se crede om de cultura si care isi inchipuie ca o sa intre, dupa moarte, in galeria marilor figuri istorice. N-ai nicio grija, dupa ce-o sa faci Marele Pas, toti care te (mai) ling astazi, o sa zica: A crapat si hotu\' asta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus