Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Spitalul din Cisnadie ajunge la Tribunal

Singura soluție de moment pentru menținerea spitalului din Cisnădie – propus spre desființare de Guvern – este promovarea unei acțiuni în instanță împotriva deciziei Executivului. Asta ar fi una din principalele concluzii ale ședinței Consiliului Local Cisnădie de ieri, ședință extraordinară în care s-a discutat chiar de un spital nou. Asta după ce tocmai s-a decis desființarea celui existent. Discuțiile din cadrul legislativului local, deși au avut loc în prezența reprezentanților Guvernului în teritoriu, nu au adus însă nicio soluție concretă ce poate duce la salvarea instituției medicale din Cisnădie.
”Noi vrem spital în Cisnădie, dar care să funcționeze în limitele legilor”, a fost mesajul cu care au venit, ieri, în fața Consiliului Local Cisnădie, prefectul Horațiu Răcuciu, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, și directorul Direcției de Sănătate Publică, Gabriel Budescu. ”Legile actuale spun că de la 1 aprilie Spitalul orășenesc Cisnădie nu mai există”, a fost completarea mesajului.

Proteste, nervi, proces

În timp ce zeci de cisnădieni protestau în fața Primăriei, primarul Johann Krech a deschis ședința CL Cisnădie vorbind despre o istorie mai veche a intențiilor de dezvoltare a Spitalului din oraș. Krech a vorbit de faptul că aceste intenții s-au manifestat încă de pe vreme fostului primar, Dan Bîrsu, care ar fi intrat în conflict cu o parte a conducerii sănătății din Sibiu. ”În ultimii ani s-au tot făcut presiuni să desființăm spitalul. La nivelul județului Sibiu noi nu am avut susținere pentru menținerea spitalului”, a spus Krech. Viceprimarul orașului, Gheorghe Huja, a atins și latura politică. ”Cum mai putem apărea noi, acum, în fața oamenilor? Pe mine nu mă interesează dacă cineva mă dă afară din partid. Cisnădia are nevoie de spital”, s-a arătat Huja nervos.
Din toate discursurile consilierilor locali, singura propunere care va duce la o acțiune concretă a venit din partea lui Ștefan Cosoroabă. ”Hotărârea de Guvern pentru desființarea spitalului s-a dat fără avizul Consiliului Local. Este ilegală. Atunci să mergem în instanță”, a propus Cosoroabă. Punctul lui de vedere a fost supus votului, speranța celor prezenți fiind că promovarea unei acțiuni în instanță ar bloca aplicarea hotărârii de guvern care desființează Spitalul din Cisnădie.

Proteste la Sibiu și idei ”năstrușnice”

Autoritățile din Cisnădie au mai anunțat că în prima zi a săptămânii viitoare, cisnădienii vor fi aduși la Sibiu pentru a protesta în fața Instituției Prefectului, a Casei județene de asigurări de sănătate și a Direcției de Sănătate Publică. Directorul acesteia din urmă, Cezar Budescu, a venit în fața cisnădienilor cu o propunere primită cu ironie: și anume demararea unor proceduri de înființare a unui nou spital. ”În acest moment, spitalul este desființat. Tot ce putem vorbi acum este să înființăm un nou spital”, a spus Budescu. ”Păi, domnule director, desființăm un spital ca să înființăm altul?”, au sărit rapid cei prezenți în sala de ședințe. Budescu și prefectul au mai promis sprijin pentru permanentizarea serviciilor oferite de către medicii de familie și o substație pentru ambulanță la Cisnădie. ”Pe noi ne doare că unii se tratează pe banii contribuabililor la Viena, iar noi nu putem să ținem un mic spital”, a venit una din replicile din sală.
În cele din urmă, Consiliul Local Cisnădie a mai votat, încă o dată, decizia de a menține în funcțiune Spitalul din Cisnădie, și a mandatat primarul și viceprimarul orașului să poarte demersurile necesare pentru a salva instituția medicală locală. De la 1 aprilie 2011, însă, medicilor din spital nu le vor mai fi plătite salariile, în lipsa unui contract cu Casa județeană de asigurări de sănătate, actualul contract expirând pe 31 martie.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

clau

Acum 13 ani

se pare ca budescu are ceva interese de afaceri dupa ce si-a terminat afacerile la spitalul judetean
Raspunde

klau

Acum 13 ani

”Hotărârea de Guvern pentru desființarea spitalului s-a dat fără avizul Consiliului Local. Este ilegală. Atunci să mergem în instanță”. Mergeti unde vreti voi. De la ministerul sanatatii n-o sa mai primiti finantare, ce nu-i limpede? Tot circul asta e pur electoral... Daca vreti intr-adevar sa ajutati cisnadienii, gasiti sursele de finantare pentru salariile personalului medical si convingeti CJAS sa incheie un contract cu spitalul. Primarule, pune osul la treaba si lasa propaganda electorala, ca nu tine...
Raspunde

Zaitev

Acum 13 ani

Domnule Deleanu, ce nu stiti d-vs , este ca la numai o zi, azi, a fost convocat tot personalul Spitalului, pentru LUNI ora 9 .00, de catre DIrectia de Sanatate Publica , pentru ...REDISTRIBUIRE de personal..... Este bine pentru C.V.-ul unui tinar Prefect sa spuna ca intr-o anumita perioada a fost PREFECT de judet, dar pentru Sibieni este jalnic, acesta fiind un YES MAN, desavirsit in fata ..PRIMULUI-MINISTRU.... La sedinta de la Cisnadie au vrut sa vada ...\"PULSUL\" sa vada la citi si cit de tare li-se zbat venele de la git, ...Cisnadienilor
Raspunde

Pentru TOTI!!!

Acum 13 ani

Habar n-aveti ce inseamna un spital pentru Cisnadie(dpdv financiar)E la moda sa iesi in strada!Dar asta nu rezolva nimic,eventual doar situatia financiara a conducatorilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus