Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Angajatorii se pregatesc sa dea in judecata Casa de sanatate pentru banii pentru concediile medicale

Pentru faptul că reprezentanții Casei de asigurări de sănătate nu pot și nu vor să clarifice o serie de modificări legislative prin care sunt ”șterse din pix” anumite datorii ale Casei către companii private, reprezentanții unora dintre instituțiile care au bani de recuperat de la Casă vor da în judecată instituția.
Președintele Corpului contabililor experți Sibiu, Florin Pop (foto), consideră că varianta instanței este ineficientă.
 
Cum fură statul cu legea
 
Pe scurt, în urma unor modificări legislative, sute de companii din Sibiu și, probabil, mii din toată țara, s-au trezit că au plătit, în cursul anului trecut, concedii medicale în unele cazuri și de zeci de mii de lei, fără ca acum să își mai poată recupera banii. În mod normal, un concediu medical este plătit în primă fază de angajator, care, ulterior, în urma contribuțiilor la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, își recuperează banii. Sumele plătite pentru concediile medicale puteau fi recuperate fie în baza unei cereri, fie, lunar – metodă des aplicată – din banii de recuperat se ”compensa” o parte cu acea contribuție lunară obligatorie pentru concediile medicale, de 0,85% din fondul de salarii. În primăvara anului trecut, a apărut o modificare legislativă, prin care sumele mai puteai fi recuperate integral doar dacă se depunea o cerere în termen de 90 de zile de la data la care ”beneficiarul era îndreptățit să primească acești bani”. Mulți angajatori nu și-au cerut banii înapoi în cele 90 de zile, preferând să utilizeze, în continuare, metoda ”compensării”. De la 1 ianuarie 2011, însă, legile au fost din nou modificate, iar metoda ”compensării” a fost scoasă din legalitate. Cei care, însă, mai aveau sume de recuperat de anul trecut, a apărut o situație tipic mioritică: pe de o parte, nu mai puteau ”compensa”, dar nici nu își mai puteau solicita sumele plătite drept concedii medicale înapoi: termenul de 90 de zile introdus în lege în primăvara anului trecut este depășit, iar Casa nu le mai acceptă cererile.
 
Companiile dau Casa în judecată
 
La nivel național, ”confiscarea” banilor poate avea conotații imense. ”Noi avem mulți bani de recuperat. Câteva zeci de mii de lei. Inițial, ni s-a spus că o să îi primim. După care, de la Casa de asigurări ni s-a spus pas. Nu avem ce face decât să dăm în judecată Casa. Sunt banii noștri”, a declarat pentru Evenimentul zilei directorul economic al unei companii multinaționale din Cluj Napoca.
Conducerea executivă a Casei de asigurări de sănătate Sibiu nu știa nimic de noul conflic apărut. Angajații din eșalonul doi, însă, au fost apostrofați deja de angajatori. ”Da, e o modificare anormală a legii, sunt banii lor de drept, dar asta e legea. Și instituții ale statului sunt afectate. De exemplu, Centrul de transfuzii sanguine de la Sibiu a pierdut 300 de milioane de lei vechi cu aceste modificări”, au declarat angajați ai CJAS Sibiu.
 
Florin Pop, președintele CECCAR Sibiu: ”e vorba doar de interpretarea legii”
 
Președintele Corpului contabililor experți Sibiu, Florin Pop (foto), consideră că varianta de a da în judecată Casa de asigurări de sănătate nu e cea mai fericită soluție. ”În primul rând pentru că nu am încredere în justețea judecării proceselor cu statul. Apoi, decizia instanței se aplică numai pentru cazul judecat, nu devine în mod obligatoriu o practică unitară”, susține Pop. El consideră că situația creată nu este cunoscută de ”factorii de decizie” din CNAS și Ministerul Sănătății. ”E imposibil ca acest lucru să se întâmple cu bună știință. Și mai e vorba și de interpretarea legii: în normativ s-a adăugat că banii pot fi ceruți înapoi în termen de 90 de zile de către «beneficiar». Or, în drept, beneficiarul nu este angajatorul, ci angajatul, căci el este destinația finală a banilor. E vorba doar de o interpretare a legii”, declară Florin Pop.

Florin Pop speră ca actuala conducerea a CNAS să reinterpreteze cât mai rapid situația, în urma unei analize pe care este sigur că nimeni nu a efectuat-o încă.

Citește mai pe larg despre ”metoda de a fura” a statului aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

tudor CeMerita

Acum 13 ani

hoho... mie nu mi-au raspuns de mai bine de un an. liniste totala.
Raspunde

Alexandru

Acum 13 ani

presupun ca oameni bolnavi din sistemul de coajutorare au numai indatoriri ,drepturi pe alta lume.daca am platit aceste taxe cit timp nu am avut nevoie acum de trei luni nu mai primesc nici salariul de baza,deci nu mai am cu ce sa mi platesc tratamentul...rezulta eliminari naturale din sistemul ...,,Fraierilor\" care platim la stat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus