Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
20°C

In preajma Marii Sarbatori

Iată că și anul acesta este rânduit ca toți creștinii să sărbătorească Învierea Domnului în aceeași dată! La acest eveniment, în vremurile devenite tot mai dificile pentru lumea creștină, trebuie să revenim mai cu atenție asupra rădăcinilor lumii noastre, ca să ne putem face o idee mai clară despre viitorul ei.

Mergând mai aproape de originile creștinismului ne apare mai simplu și mai evident că diferențierile confesionale sunt o cauză de drum greșit și un motiv permanent de avans al altor religii, activiste și politizate... Se vădește azi tot mai limpede că lumea noastră, crescută natural și eficient pe morala și viziunea creștină, stă în impas în fața provocărilor politice, tehnologice, sociologice, care evoluează spre o imposibilă gestionare sustenabilă! Devine ridicol și tot mai periculos să ne facem că nu observăm implicațiile efectelor ”Turnului Babel” contemporan, implicații cu bătaie atît de lungă încît se referă chiar la forma și conținutul comunităților umane tradiționale din Europa, America de nord și Australia…

De-aceea cred că este fertil să ne aplecăm asupra un eseu de la începutul anilor 2000 al cardinalului Joseph Ratzinger (devenit apoi Papa Benedict al XVI-lea), unde se găsesc observații și învățături extraordinare despre aceste probleme, comune tuturor creștinilor de azi. Lucrarea se numește ”Europa în criza culturilor”. Nu sunt descoperiri total noi, dar înălțimea de la care se propun și audiența internațională maximă le conferă un statut de expertiză fără fisură și propunere morală de neocolit !

Analizând starea de fapt a Europei, autorul spune direct: „are loc o crescândă cădere a ideii europene într-o aritmetică pur economică…”; „scopurile etice sunt reduse la sporirea proprietății…”; „strădaniile de conciliere sunt înlocuite cu posesia crescândă a puterii…”

Arătând că există cauze chiar în sânul civilizației europene, autorul reia ideea lui Adorno :„iluminismul occidental, tocmai în virtutea omisiunilor inițiale și a „îngustării” înțelegerii fenomenului „rațiune”, are o implicită tendință autodestructivă…”

„O societate care este construită, în structura ei publică, agnostic și materialist, și vrea să lase tot restul să existe numai la subsolul vieții publice…, nu va supraviețui durabil!” Aici se spune clar că fundamentele noastre creștine nu pot fi izolate numai în interiorul indivizilor, ele trebuie să facă parte din viața publică și să fie organic încorporate în deciziile comunitare, fiind cel mai bun sprijin pentru autorități într-o lume cu o scară de valori nesigură !! Mi-amintesc de episodul cu uraganul „Katrina”; nu prea s-a spus, dar în săptămânile dinainte de catastrofă, în toată zona New Orleans (la vărsarea lui Mississippi în ocean) era în desfășurare o campanie de scoatere a simbolurilor religioase din instituțiile publice, dusă de așa-zișii democrați/liber-cugetători… La câteva săptămîni după inundații, populația neajutorată din orașa lansat și vorbe de genul: „unde a fost Dumnezeu când s-a abătut urgia peste noi?” Și un răspuns este acesta : „a fost acolo unde l-ați ascuns voi în campanie!”

J. Ratzinger are trei teze asupra stadiului actual al culturii europene:

- există un conflict profilat înăuntrul culturii europene de azi, între valorile originare, caracteristice Europei, înrădăcinate în creștinism, și cultura iluminist-scientistă și relativistă a ultimului secol. Aceasta din urmă contrazice în modul cel mai radical nu numai creștinismul, ci toate religiile și tradițiile morale ale umanității. O ideologie confuză a libertății duce la un dogmatism care se dovedește tot mai ostil libertății!

- antagonismul ce caracterizează lumea de azi nu este cel dintre diversele culturi religioase (cum crede S. Huntington), ci acela dintre emanciparea radicală a omului care se separă de Dumnezeu și de rădăcinile vieții, pe de-o parte, și marile culturi religioase, pe de altă parte. Relativismul este perspectiva care se ascunde în spatele „iluminismului” separat de valorile reale și devine noul dogmatism.

-  în situația creată în Europa, în condițiile unei modernități științifice și tehnologice avansate și ale prevalenței mentalității relativiste, este nevoie ca cele două părți să se autoanalizeze și să fie gata să se corecteze.

Autorul spune că Europa este doar în mod secundar un concept geografic – ea este de fapt un concept cultural-istoric, alimentat de mai multe izvoare, rezultat al unui proces de acumulări/rupturi istorice. Disoluția întrebărilor omului în privința lui Dumnezeu, în privința lui-însuși și a universului – disoluția conștiinței valorilor morale – este tocmai acum marea noastră problemă și asta poate duce la autodistrugerea conștiinței europene! Spre deosebire de vremea Europei fondatorilor (Adenauer, Schumann, De Gasperi ), când aceștia se revendicau din moștenirea creștină, avem acum perioada în care valorile europene nu mai au fundament sigur și sunt lăsate pradă „comerțului cu omul”…

În încheiere, J. Ratzinger arată că „pericolul real și cel mai grav al momentului actual este tocmai acest dezechilibru între posibilitățile tehnice și energia morală. Siguranța de care avem nevoie cu toții, ca o presupoziție a libertății și demnității noastre, nu poate deriva din sisteme tehnice de control; ea poate veni numai din forța morală a omului – iar acolo unde aceasta lipsește, puterea pe care o posedă omul se transformă într-o forță de distrugere!”

Ca să revenim la orașul nostru Sibiu, putem să ilustrăm acestea prin atacul permanent asupra valorilor vechii comunități urbane! Nu ne interesează că era săsească, ci faptul că era coerentă și morală – în virtutea bazelor creștine ale vieții comunitare! Oamenii s-au adunat pretutindeni (în orașe sau în sate) ca să trăiască mai bine împreună, nu ca să-și uite înaintașii / să neglijeze morala și rădăcinile ei creștine / nu ca să trăiască eventual comod dar în legea sălbăticiei…

Apar mai explicabile toate devierile comunităților noastre, toate afacerile necurate sub orice umbrelă politică/juridică, stricarea naturii, dar și a agriculturii și a localităților, chiar dacă fața lor vizibilă pare în regulă…

Să aveți Sărbători Luminate și cu sufletul împăcat!

HRISTOS va învia să ne aducă aminte!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus