Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
5°C

Preturi mari la mancare? Neee, vindem in pierdere!

Pieţele sibiene sunt tot mai goale. Marfă multă, clienţi puţini. Oamenii nu au bani şi se plâng că toate s-au scumpit. Comercianţii însă, spun că vând la preţuri mult prea mici. Legumele, carnea, lactatele rămân pe tarabe, iar vânzătorii se târguiesc aproape cu fiecare client. Asta, deşi comercianţii spun că în realitate, preţurile ar trebui să fie cu 10, 15% mai mari.

Un kilogram de cartofi albi costă 2,2 lei, iar cartofii roşii se vând cu 2 lei. Vânzătoarea spune că anul trecut erau mai ieftini, 1,5 de lei kg, dar preţurile au crescut şi comercianţii care cumpără de la producători sunt nevoiţi să menţină preţul.

La zarzavaturi, în schimb, preţurile sunt mai mici, iar vânzătorii lasă la preţ. O legătură de ceapă costă un leu, una de ridichii între un leu şi 1,5 lei, salata 2 lei, castraveţii 7 lei. Producătorii sunt nemulţumiţi că au mult mai puţini clienţi decât aveau anul trecut în aceeaşi perioadă.  “Ceri un preţ şi vinzi cu altul. O legătura de ceapă sau de ridichii ar trebui să fie doi lei. Dar oamenii se târguiesc acum mai mult decât înainte, pentru că nu sunt bani şi aici aşa merg lucrurile. La piaţă tot timpul preţurile sunt negociabile, după client, după cât îşi permite să cumpere şi depinde şi de cantitatea pe care vrea să o cumpere” spune Maria, care vinde legume în piaţa Cibin.

În sectorul de lactate nu vezi nici macar un client. Bucăţi mari de telemea sau de caş stau expuse fără preţ. Telemeaua de oaie se vinde cel mai bine şi costă 17 lei kilogramul.  “Anul trecut, vindeam telemeaua cu 16 lei kg. Acum costă cu un leu mai mult, dar ar trebui să fie între 22-25 de lei kg. Ţinând cont că sunt produse tradiţionale preţurile sunt rezonabile. Oamenii se duc în magazinele mari şi cumpără de acolo, chiar dacă acolo brânza  nu-i la fel de ieftină şi de proaspătă ca la noi. Acum că vine Paştele, o să avem câteva zile vânzări mai bune, dar după aceea iar o să fie gol”, povesteşte Elena, care vinde brânzeturi din propria gospodărie.

Carnea nu se vinde nici ea prea bine. Carnea de pui e mai ieftină peste tot, cu 12 lei cumperi un kilogram de piept de pui, iar pulpele sunt doar 7,99 lei kg.

“Noi luam carnea de pui de la Avicola şi preţurile sunt rezonabile, dar mai luam de exemplu carnea de viţel de la alt producător şi e destul de scumpă, dar nu putem lua de la altul ca toţi vând la acelaşi preţ. Ar trebui să dăm şi noi marfa mai scump, măcar cu 9 lei kg de pui, dar cine îl cumpără? Nu putem vinde cu cât ar trebui, dar de plătit suntem nevoiţi să plătim taxe şi chirie atât cât ni se cere” poveşteşte doamna A. T., care deţine un magazine de mezeluri.

 „Eu şi alţi producători de carne vindem anul acesta sub preţul de cost. Eu mi-am făcut socoteala şi la învestiţia pe care am făcut-o în furajarea animalelor, ca să ies pe profit, ar trebui să vând cu 28 de lei carnea de miel. Dar nu pot să o dau cu atâta şi o să vând cu 25 de lei kg.” povesteşte Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 239

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

oblio

Acum 13 ani

\"Neeee\"... in ce limba este chestia asta? Ma gandeam chiar sa-ti trag si o injuratura ca sa te aduc cu picioarele pe pamant, dar suntem in Saptamana Mare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus