Duminică,
23.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Premiile UNITER, decernate luni seara

 

Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) vor fi decernate, luni seară, în cadrul galei care va fi transmisă în direct pe TVR 1, Radio România Cultural, www.tvr.ro şi www.uniter.ro.
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca este nominalizat la categoria "cel mai bun spectacol" cu două spectacole - "Leonce şi Lena" şi "Strigăte şi şoapte", alături de Teatrul Naţional de Bucureşti cu piesa "Livada de vişini".
De altfel, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca are nominalizări şi la secţiunile ''cea mai bună regie'', ''cel mai bun actor în rol principal'', ''cel mai bun actor în rol secundar'' şi ''cea mai bună scenografie''.
La categoria "cea mai bună regie", Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca îl are nominalizat pe regizorul Andrei Şerban cu spectacolul "Strigăte şi şoapte" care concurează cu Lazslo Bocsardi de la Teatrul Maghiar "Tamasi Aran" din Sfântu Gheorghe cu spectacolul "Neguţătorul din Veneţia" şi Alexandru Dabija de la Teatrul Naţional Iaşi cu spectacolul "O noapte furtunoasă".
Premiul pentru "cel mai bun actor în rol principal" va fi disputat de Zsolt Bogdan, pentru rolul Bergman din spectacolul "Strigăte şi şoapte" de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Marius Manole - pentru rolul Lopahin Ermolai Alexeevici din spectacolul "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional Bucureşti şi Horaţiu Mălăele - pentru rolul Francois din spectacolul "Dineu cu proşti" tot de la Teatrul Naţional Bucureşti.
Actriţele Petronela Grigorescu (pentru rolul Veta din spectacolul "O noapte furtunoasă" - Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi), Maia Morgenstern (pentru rolul Ranevskaia Liubov Andreevna din spectacolul "Livada de vişini" - Teatrul Naţional Bucureşti) şi Ofelia Popii (pentru rolurile din spectacolul "Felii" - Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu) au fost nominalizate la categoria "cea mai bună actriţă în rol principal".
La categoria "cel mai bun actor în rol secundar'' nominalizaţi sunt: Dragoş Huluba (pentru rolul Căpitanul de pompieri din spectacolul "Cântăreaţa Cheală" - Teatrul de Comedie Bucureşti), Andi Vasluianu (pentru rolul Semion Medvedenko din spectacolul Pescăruşul - Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti) şi Gabor Viola (pentru rolul Valerio din spectacolul "Leonce şi Lena" - Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).
Ana Ciontea (rolul mama tânărului din spectacolul "Avalanşa" - Teatrul Naţional Bucureşti), Claudia Ieremia (rolul Marietta din spectacolul "În vizită" - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara) şi Virginia Itta Marcu (rolul jonglerul violonist din spectacolul "Puterea obişnuinţei" - Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov) sunt nominalizate la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar''.
În competiţia de la categoria "cea mai bună scenografie" au intrat Carmencita Brojboiu, pentru spectacolul "Leonce şi Lena" de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului "Shaking Shakespeare" de la Teatrul German de Stat din Timişoara şi Adriana Grand pentru scenografia spectacolului "Iunie" de la Teatrul Naţional Târgu Mureş.
Premiul pentru Debut va fi disputat la ediţia din acest an a Galei UNITER de Vlad Cristache pentru regia spectacolului "Peer Gynt" de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, Alexandru Mâzgăreanu pentru regia spectacolului "Funcţionarii" de la Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din spectacolul "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional Bucureşti.
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic va fi ales dintre trei producţii ale SRR - "Aniversarea", de Harold Pinter, în regia lui Alexandru Dabija, "D'ale carnavalului" de I. L. Caragiale, în regia lui Gavriil Pinte, şi "Maldoror" - biografia sentimentală a unui criminal în serie, scenariul şi regia Ilinca Stihi.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV va fi disputat de "Întoarcerea la matcă" de George Astaloş, regia Ion Gostin, "O întâmplare cu haz" de Carlo Goldoni, regia Constantin Dicu, şi "Unde-i revolverul" de Gorgey Gabor, regia Mircea Cornişteanu.
În conformitate cu statutul UNITER, Senatul Uniunii va acorda în cadrul galei un premiu de excelenţă actriţei Tamara Buciuceanu, premii pentru întreaga activitate actorului Ilie Gheorghe, actriţei Coca Bloos, regizorului Tudor Mărăscu, scenografei Gabriela Nazarie, criticului Ion Cazaban şi mai multe premii speciale.
Senatul UNITER a decis ca la ediţia din acest an a galei să fie acordate diplome de recunoştinţă reprezentanţilor personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituţiile teatrale de care aparţin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus