Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

"Casa verde" incalzeste interesul pentru panouri solare

Interesul pentru panouri solare pare să fie în creştere în Sibiu, în condiţiile în care, din mai, cei interesaţi pot primi subvenţii de până la 6.000 de lei pentru a cumpăra astfel de panouri, prin programul naţional Casa Verde. Preţul unui panou solar pentru apă caldă suficient unei familii de 3 persoane este de circa 8.000 lei. Semnalele venite din partea firmelor care se ocupă cu vânzarea de panouri solare arată un interes crescut pentru soluţiile verzi de producere a energiei termice în special. Însă, interesul nu se concretizează, momentan, în creşteri ale vânzărilor. "Oamenii întreabă, se interesează, pentru că vor să fie independenţi, să nu mai depindă atât de mult de sistem şi să taie din facturile care li se par exagerate. Dar, mulţi privesc încă panourile solare cu neîncredere, deşi ele au devenit mult mai performante", spune directorul unei societăţi care se ocupă cu vânzarea de panouri solare şi sisteme alternative de producere de energie. Un interes crescut pentru soluţia panourilor se observă în ultimul timp şi în certificatele de urbanism emise de Primăria Sibiu, unde există mai multe solicitări legate de posibilitatea montării de panouri solare în anumite locaţii. De menţionat este faptul că, potrivit regulamentului local de urbanism, în zona istorică a oraşului este interzisă montarea de captatoare solare pentru încălzire. Cei care sunt decişi să treacă la sistemul "verde" de producere a apei calde şi vor să profite de programul guvernamental menit să îi ajute în acest sens, trebuie să se adreseze Agenţiei de Protecţie a Mediului. Oficialii Guvernului susţin că alcătuirea dosarului este simplă. "În luna mai, Programul " Casa Verde" va reporni şi pentru persoanele fizice. Unii au fost mai sceptici la început şi au venit la mine să mă convingă că nu funcţionează. Au început să-mi dea tot felul de telefoane că vin ei cu societăţi agreate care pot să ajute persoanele fizice care doresc să accese acest program. Eu consider că cetăţenii sunt maturi. Au de întocmit dosare simple, pe care apoi le depun la Agenţia de Protecţie a Mediului, iar, odată ce-i va fi aprobată finanţarea, investiţia o va face cu ce constructor vrea", a declarat, recent, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. Potrivit datelor oficiale anunţate de minister, în a doua jumătate a anului trecut, perioadă în care s-a derulat Programul " Casa Verde" 2010, au fost depuse 18.500 de dosare, din care aproape 3.000 au primit şi finanţare, în valoare totală de 110 milioane lei. Prin programul din acest an, cei interesaţi pot primi până la 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare şi pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi orice fel de deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice, şi până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus